07 Haziran 2015 07:26

Urfa'da açık oy tehdidi

Oy kullanma işlemlerinin başladığı ilk andan itibaren AKP'ye açık oy verme tehdidi, korucuların silah kullanması ve birçok sandıkta HDP'li müşahitlere yönelik darp olayları Urfa'da seçim güvenliğini tehdit ediyor.

Paylaş

Milletvekili Genel Seçimlerinde oy verme işleminin başladığı saatlerde, ilk seçim ihlalleri de yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz seçimlerde de en yoğun seçim ihlallerinin yaşandığı ve AKP lehinde blok oy kullandırılan Urfa'nın Siverek, Viranşehir, Akçakale, Merkez Haliliye ile Eyyubiye ilçelerinin kırsalında kurulan sandıklarda açık oy kullanımına müdahale eden HDP'liler jandarmanın gözü önünde tartaklandı.

Merkez Haliliye ilçesine bağlı ve geçmiş seçimlerde AKP'ye paket oy çıkan Kısas Mahallesi'nin çevresindeki Yeniköy Mahallesi'nde kurulan sandığa müşahit bırakmaya giden HDP'li Mehmet Dal ve Kemal Atalar, okul içine alınmadı. Aynı zamanda Urfa Barosu'nun görevlisi olan Avukat Dal ve yanındakiler, mahalle muhtarı ve akrabaları tarafından jandarmanın önünde darp edildi. Dal'ın elindeki seçim yasasının yazılı olduğu belgeye ve görevlendirme kağıdına el koyan jandarma, HDP'lilerin mahalleden çıkmasını istedi. Tutanak tutup mahalleden ayrılan HDP'liler, ilçe seçim kuruluna yaşananları bildirdi. İlçe Seçim Kurulu'nun mahalleye gitmek üzere bir hakimi görevlendirdiği, ancak mahallede oy verme işleminin açık olarak yapıldığı öğrenildi.

Aynı ilçenin Germuş Mahallesi'ndeki 2034 ve 2035 nolu sandıklarda açık oy kullanan muhtar ve köyden 2 sandık görevlisi, HDP'li Cuddi İmrek'in darp ederek okul dışına attı. Jandarmanın müdahalesi ile İmrek yeniden sandık başına dönerken, muhtar ve yakınlarının açık oy kullanma talebi baskısı ise sürüyor.

Siverek'te Bucak aşiretinin korucularının oturduğu Mînut (Yücelan) ve AKP'ye geçmiş dönemlerde paket oy çıkan Daşa (Taşan) ve Şekerli mahallerinde de açık oy baskısına itiraz eden HDP'liler darbedildi. Minut'ta silahları ile havaya ateş edip HDP'li Dağıstan Dengtav Oktan, Sinan Oktan, Ferhat Oktan, Mehmet Oktan, Suat Oktan, Hüzni Oktan ve Hasan Oktan'ı darbeden korucular, açık oy kullanıyor. Korucuların saldırısında yaralanan HDP'liler, ilçe devlet hastanesine getirildi. Yine Daşa ve Şekerli mahallelerinde de, açık oy kullanan muhtar ve yakınlarına tepki gösteren HDP'liler darp edilip sandıklardan uzaklaştırıldı. Her 3 mahalleye de Urfa Barosu ve İHD'nin gözlemci heyeti gidiyor.

MÜŞAHİTLER ENGELLENİYOR

Viranşehir ilçesinde de AKP'li Seyyit Eyyüpoğlu'nun yakınlarının oturduğu mahallelerde açık oy kullanıldığı öğrenildi. Bunlardan Karpuzlu Mahallesi'nde açık oya tepki gösteren HDP'liler, darbedildi. Bu mahallelere de gözlemci heyetleri gidiyor. Öte taraftan Haliliye'nin Şeyh Çoban Mahallesi'nde HDP'li müşahitlerin köye girmeleri Jandarmanın gözetiminde engellendiği, Yeşilurfa Mahallesi'nde HDP müşahitinin 50 kişinin saldırısına uğradığı, Akçakale ilçesi Mimar Sinan İlköğretimokulu'nda müşahitlerin okula alınmadığı, Eyyübiye İlçesinin Gölbaşı ve Ambartepe Mahalleri'ndeki sandıkların kurulmadığı ve Eyyübiye'ninYamaçaltı Mahallesi'nde AKP'ye açık oy kullanıldığı gelen bilgiler arasında. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Sandıktan yarınlarımız çıkacak

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: Dün gece itibariyle olayla ilgili bir zanlı yakalanmıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa