29 Mayıs 2015 00:54

HDP'nin Kars Adayı Ayhan Bilgen: Çıtamız açık ara birinci olmak

Paylaş

İnan ERCAN
Kars

Türkiye’nin en kritik seçimlerine günler kaldı. 2011 seçimlerinde ilginç bir tablo yaşanan Kars’ta da  siyasi partiler seçim çalışmalarını hızlandırdılar. Kars’ta 2011 milletvekili genel seçim sonuçlarına göre AKP 2 vekil çıkartırken, CHP ve MHP hiç vekil çıkartamamış, HDP ise bağımsız adaylarla girdiği seçimlerde 1 vekili Meclise göndermişti.  Sıcak seçim atmosferine girdiğimiz günlerde HDP Kars Milletvekili Adayı Ayhan Bilgen ile hem Kars profiline dair hem de ülkedeki siyasi atmosfere dair konuşmak için buluştuk.

‘AKP’NİN YÜZDE 40’TA KALACAĞI ÇOK AÇIK’

HDP’nin barajı aşıp aşamayacağını sorduğumuz Bilgen ‘Çıtamızı açık ara birinci olmak üzerine kuruyoruz. HDP barajı aştığı takdirde AKP’nin yüzde kırk civarında kalacağı çok açık. Kendi firmalarının yaptığı araştırmalarda bunu gösteriyor. Daha ciddi şoklarda olabilir. Denenen bütün yöntemler ters tepiyor çünkü. Türkiye her halükarda tek başına iktidarın bitişine şahit olacak,” diyor. Bilgen  HDP’nin 7 Haziran’dan sonra Türkiye siyasetinin yeni çekim merkezinde olacağını sözlerine ekliyor.  

‘GİTME BURADA KAL’ 

Aslen Selim Tiknis köyünden öğretmen bir babanın çocuğu Ayhan Bilgen, Ankara Siyasal mezunu, insan hakları mücadelecisi aynı zamanda gazetemiz ve Gündem gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. Siyaset hayatını bir çok farklı mecralarda sürdüren Ayhan Bilgen’le Kars seçmeninin profilini konuşuyoruz. Bilgen “Kars, HDP’nin hedeflediği siyaset açısından aday listesinin en kolay karşılık bulacağı bir kent aslında. Çoğulcu yapısı ile göz önünde olan HDP’nin aday profili açısından bakıldığında içerisinde bir de Azeri adayın bulunması gibi nedenlerden dolayı HDP’nin doğru anlaşılmasına sebep oluyoruz.

‘ÇEKİM MERKEZİ OLABİLECEK COĞRAFİ STRATEJİYE SAHİP’

HPD’nin Kars’ın sorunlarını dile getiren, Kars’ı görünür kılan, yüksek sesle konuşan, bir çalışması var. Karslıların ise kentin markalaştırılması için bir beklentisi var. Bir de adaylarının kendi içlerinde olmasını, nerdeyse Ankara’ya gitme burada yaşa gibi talepleri var.” diyor. Bilgen Kars’a dair oldukça fazla bilgiye sahip. Bilgen Kars’a dair görüşlerini şu sözlerle paylaşıyor. “Kars Türkiye Cumhuriyetinden önce cumhuriyet ilan etmiş bir şehir. Bakü Kurultayından, Sovyet Devriminden etkilenmiş. Sadece 1900’lü yılların başında değil, ‘68 kuşağı, ‘78 kuşağı Türkiye devrimci mücadelesine öncülük etmiş, ağır bedeller ödemiş. Dolayısı ile bir birikim, bir izan ve yeniliğe açık. Burası çok rahat çekim merkezi olabilecek coğrafi stratejiye sahip. 3 ülkeye direkt komşu, 5 ülkeye birinci elden ulaşabilecek bir şehirde sırf sizin tarihsel takıntılarınız yüzünden insanları dış ticaret yapmaktan mahrum bırakacak kapıyı kapatma fantezisini yaşatmaya kimsenin hakkı yok.” 

ÖNCEKİ HABER

G-7 Zirvesi rahat toplanamayacak

SONRAKİ HABER

Oy vereceğiz, oylarımıza sahip çıkın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...