20 Mayıs 2015 00:42

'Erzurum’da kadınların önünü kadınlar açacak'

Seher Akçınar Bayar, HDP’nin Erzurum’da sürpriz bir çıkış yapacağını düşünüyor, 'Kadınlara yönelik özel çalışmalar da yürütüyoruz. Bir toplumun özgürleşmesi için kadınların özgür olması gerekiyor' diyor.

Paylaş

Yücel Yekta YÖYLER
Erzurum

Diyarbakır’da İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ve birçok kitle örgütünde aktif yer alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erzurum 1. Sıra Milletvekili Adayı Seher Akçınar Bayar, HDP’nin Erzurum’da sürpriz bir çıkış yapacağını düşünüyor. Bayar, “Bizim HDP olarak seçim sürecinde seçim planımız var ama aynı zamanda kadınlara yönelik özel çalışmalar da yürütüyoruz. Bir toplumun özgürleşmesi için kadınların özgür olması gerekiyor” diyor.

6 ADAYDAN 3’Ü KADIN
Erzurum'da da 6 HDP adayından 3'ünü kadınlar oluşturuyor. Bu adaylardan biri de 1. Sıra Milletvekili Adayı olan Seher Akçınar Bayar, 33 yaşında 1998 yılında Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyoloji Bölümü'nü kazanan Akçınar Bayar, YÖK’ün başörtüsü yasağı nedeniyle üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmış. 2013 yılındaki aftan yararlanarak kazandığı bölüme devam eden Akçınar Bayar, yaklaşık 10 yıldır Diyarbakır’da İnsan Hakları Derneği, MAZLUMDER ve birçok kitle örgütünde çalışma yürütmüş. İnsan Hakları Araştırma Derneği’nin de kurucuları arasında yer alan Akçınar Bayar, evli ve bir çocuk annesi. HDP’li aday ile Erzurum’daki seçim çalışmaları, kadının siyasetteki rolü ve partisinin seçim bildirgesini konuştuk.

‘ERZURUM’DAN SÜPRİZ BEKLİYORUZ’
Akçınar Bayar’a ilk önce Erzurum’daki seçim atmosferini soruyoruz: “Erzurum’da zaten genel bir doku var, yani HDP’nin genel ilkelerine, duruşuna, parti programına hitap ettiği ciddi bir kitle var ve HDP’ye yönelen ciddi bir kitle var” diyor.
Halkın kendisini coşkuyla karşılaştığını dile getiren Akçınar Bayar, Erzurum’un sürpriz bir oy patlaması yapacağına inanıyor: “Ben ilk geldiğim zaman da halktaki ilgiyi coşkuyu bariz bir şekilde gördüm, bu ilgiyi Erzurum bu dönem tüm Türkiye’de sürpriz bir çıkışla karşılaşacak iyi bir çıkış yapacak diye düşünüyorum, Nitekim bir aydır alanda çalışıyoruz, insanlarla görüşme yapıyoruz, yaptığımız görüşmeler neticesinde oy oranımızın arttığını görüyoruz. Her geçen gün insanların yönelimi da fazla değişiyor, çünkü burada siyasal ve sosyal dengeyi çok doğru bir şekilde okuduğumuzu düşünüyoruz. Halkın zihninde hiçbir soru işareti olmaması lazım. Hatta ben kendi adıma söyleyeyim yaptığımız çalışmaların yeterli olmadığını düşünüyorum halkımız gerçekten çok daha ilerimizde, Erzurum’da özellikle bizim belediyemizin olduğu belli başlı ilçelerde ve merkezde bazı yerlerde halk kendi kendisini örgütlemiş zaten”

‘KADINLARIN SİYASETTE VAR OLAMAMA SORUNU VAR’
HDP’li Akçınar Bayar’a, “Erzurum’da HDP 1.sıra kadın milletvekili adayı olmak nasıl bir duygu, halk sizi nasıl karşılıyor?” diye soruyoruz. Akçınar Bayar, sevindiğini ve onur duyduğunu belirtiyor: “Doğrusu ben kendi adıma onur duydum. Şimdi öncelikle adaylığım Erzurum’da açıklandığı zaman, çevremde kadın aday Erzurum için sıkıntı oluşturacak, sıkıntı yaşayacaksınız, hatta adaylığını çekmelisin diye söyleyenler oldu. Ben hayır dedim, halkımız her yerde aynı duyarlılığa sahip ve kadın konusunda da hassastır dedim. Nitekim Erzurum’a geldikten sonra hiçbir zorluk ve sıkıntı yaşamadım bu konuda. Gerçekten Erzurumlular büyük bir saygı ile büyük bir teveccühle kadın-erkek ayırmaksızın her alanda yürüttüğümüz çalışmalara destek sundular. Bilhassa halktan pozitif bir geri dönüş var. Tabi ki kadınların Erzurum’da doku olarak yaşamın içerisine katılamamaları, toplumsal süreçte söz sahibi olamamaları ya da siyasal alanda var olamamalarının verdiği sıkıntılar var”

‘ERZURUMLU KADINLAR ÖNÜMÜZÜ AÇIYOR’
Kadını ve kadının siyasetteki yerini de değerlendiren Akçınar Bayar, sözlerine şöyle devam ediyor: “Kadınlarda inanılmaz bir ilgi var, bilhassa kadın arkadaşlarla mahalle toplantıları yapmaya çalışıyoruz. HDP olarak seçim sürecinde genel seçim planımız var ama aynı zamanda kadınlara yönelik özel çalışmalar da yürütüyoruz. Bir toplumun özgürleşmesi için kadınların özgür olması gerektiği paradigmasını bizler savunduk ve sona kadar da savunmaya da devam edeceğiz. Bu doğrultuda Erzurum’daki kadınların şuana kadar toplumsal alana çok müdahil olamaması, siyasette sözünü söyleyememesi sorununun aşılması için öncelikle kadınlarla iletişim halinde olmamız lazım. Nitekim kadınlarla görüştüğümüz zaman aslında kadınların bizim gerimizde olmadığını bizim ilerimizde olduğunu, bizim önümüzü açtığını görüyoruz. Bazen erkek arkadaşlar ‘tamam işte Seher hanım biz kadınların haklarını savunacağız, kadınların yolunu açacağız’ şeklinde konuşuyorlar, fakat biz de diyoruz ‘siz kendi özeleştirinizi verin, kendi kabuğunuza çekilin zaten kadınlar kendi haklarını savunabilir”

HALK EN ÇOK ‘DİYANET’İ SORUYOR
Erzurum’a milletvekili adayı olmasında “başörtülü” olmasının etkisi olup olmadığını sorduğumuzda Akçınar Bayar şöyle yanıt veriyor: “Burada parti beni tek başına, sadece başörtüm için aday göstermişse zaten ben onu hakaret olarak kabul ederim, ki partimin böyle bakmadığını biliyorum ben” diyor ve devam ediyor: “Ben kendi adıma aynı zamanda HDP’nin paradigmasına ve ilkelerine taşıdığı vizyona sahip olduğumu düşünüyorum, yani bu gerekçe ile tercih edilen bir isim olduğumu düşünüyorum”
HDP’nin seçim bildirgesinde ‘Diyaneti kaldıracağız’ maddesini de soruyoruz Akçınar Bayar’a. Eski MAZLUMDER yöneticisi samimiyetle cevap veriyor: “Yani şöyle söyleyeyim tepkiden ziyade tabii ki soranlar oluyor, çünkü biz hakikaten burada kendimizi yeterince anlatamadık, parti olarak böyle bir sıkıntımız var. Artı AKP şuanda siyasal projesini ve propagandasının tamamını bunun üzerinden yapıyor. Ancak yaptığımız her görüşmede meseleyi açıklayınca; diyanet meselesine nasıl baktığımızı, zorunlu din meselesine nasıl baktığımızı anlatınca halkımız çok pozitif bir dönüş yapıyor. Çünkü hakikatten Kürtler genel meselelerde çoğulculuğu, demokrasiyi içselleştirmiş bir halktır. Mesela zorunlu din dersi adı altında sadece Sünni din anlayışının başkalarına da dayatılmasına karşı aynı zamanda bütün dinsel yapıların kendisini ifade edebileceği bir zemin olsun istiyoruz. Diyanet de bu alanlardan bir tanesi zaten o yüzden her dine her yapıya eşit mesafede din olgusunu dini devletin tekelinde  çıkarıp direk halkın inisiyatifine bırakmayı; resmi bir din anlayışı yerine sivil bir din anlayışı olmasını istiyoruz. Bu tam da Kürdistan halkına uygun bir şey çünkü bizde dinsel alan her zaman özerk kalmıştır” diyor.
HDP Adayı Akçınar Bayar, Diyanet İşleri yerine İnançlar Bakanlığının kurulmasının Kürtler açısından “kendi tarihsel köklerine bir geri dönüş olacağı”nı savunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Şampiyonlar Ligi’ni derbi belirleyecek

SONRAKİ HABER

Kanıksananlara çocuk gözünden bakmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...