16 Nisan 2015 05:51

UNO işçisi hakları için komiteleşiyor

Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde kurulu olan UNO-UMMAŞ’ ta ( Unlu Mamüller Anonim Şirketi) çalışan yaklaşık 950 işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinde halen bir ilerleme yok. Patron ile Öz Gıda-İş arasındaki sözleşme görüşmelerinde, 4 aydır sürmesine rağmen ilerleme olmaması UNO işçilerini huzursuz ediyor. İşçiler, sözleşme masasında ne konuşulduğunun kendilerine aktarılmasını, sendikacıları da işçilerin talepleri doğrultusunda davranmasını istiyor.

UNO işçisi hakları  için komiteleşiyor

Haşim DEMİR
İstanbul

Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde kurulu olan UNO-UMMAŞ’ ta  ( Unlu Mamüller Anonim Şirketi) çalışan yaklaşık 950 işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinde halen bir ilerleme yok. Patron ile Öz Gıda-İş arasındaki  sözleşme görüşmelerinde, 4 aydır sürmesine rağmen ilerleme olmaması UNO işçilerini huzursuz ediyor. İşçiler, sözleşme masasında ne konuşulduğunun kendilerine aktarılmasını, sendikacıları da işçilerin talepleri doğrultusunda davranmasını istiyor. 

Sendikacıların 1 Mayıs’a katılma taleplerini de görmezden geldiğini söyleyen işçiler, Öz Gıda-İş’in 1 Mayıs’ı UNO işçilerinden bir grubu Hak-İş’in Konya’daki merkezi kutlamasına katmakla sınırlı tutmaya çalıştığını anlattı. Sendikacıların “İstanbul’da ne yapacağız?” sorusuna yanıt vermediğini anlatan işçiler, “1 Mayıs’a giderken TİS görüşmeleri ve sendikal demokrasi taleplerimiz hayati önem taşıyor” dediler. Gerçek bir işçi sendikası için tartışmalarını sürdüren UNO işçileri, işyeri komiteleri ve 1 Mayıs komitesi kurmak için çalışma yürütüyor. Patronun işçileri bölmek için mezhepçilik bile yaptığını ifade eden işçiler, bu oyuna gelmeyeceklerini söylediler. 

KORKU İMPARATORLUĞU

UNO işçilerinin hemen hepsi Öz Gıda-İş yöneticilerinin işçiden çok patrona yakın olduğunu söylüyor. Bu duruma itiraz edenlerin kapı önüne konduğunu söyleyen işçiler, “Bir UNO işçisi sendikanın istemediği bir gazeteyi okuyamaz, AKP iktidarını eleştiremez” diyor. Bu sisteme “korku imparatorluğu” adını veren işçiler, şunları söyledi: “İşçilerin yüzde 70’i bugün bile gözü kapalı başka bir sendikaya üye olmak ister. Ama bunu gerçekleştirecek bir olgunluk henüz yok. Öz Gıda-İş’i işyerine Yıldız Holding soktu. Her TİS döneminde geriye gittik. 12 yıllık işçinin aldığı ücret 890 lira olabilir mi? Bu nasıl bir vicdan. Operatörler biraz daha fazla alıyor.  

8 yıllık Bir başka işçi arkadaşımız 1200 ile 1400 lira arasında alıyor. Böyle eşitsiz bir ücret politikası mı olur. Buna çanak tutan bizim sendikamızdır.” Sendikacıların işçileri bölmek yerine hakları için birleştirmesi gerektiğini söyleyen işçiler, “Biz net ücret artışı istiyoruz. UNO işçileri artık sabrının son sınırına gelmiş durumda” dedi. 

UNO PATRONU SOSYAL HAKLARI YOK SAYIYOR

Patronun ise sözleşmede var olan hakları da geriye almak istediğini söyleyen işçiler, “Daha önce aile yardımı adı altında özel sağlık sigortamız 150 lirayken şimdi UNO patronları bunu aileye yardım olarak değil kişiyi tek başına kapsayan bir biçimde 50 liraya indirmek istiyor. Biz de sendikacıları çağırarak bu durumun düzeltilmesini istedik. Mecburen kabul ettiler. Gıda yardımı için 103 liralık çek veriyorlar. Doğrudan para vermiyorlar. Bu konuda da çaba yok. Bir çok işçi arkadaşımızı tazminat almaya zorlayıp, ya da asgari ücret koşuluyla yeni açılan bitişikteki UNO Baget bölümüne transfer etmek istiyorlar. Bu oyunları görüyoruz.”

KADRO VE İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET

Yaklaşık üç aydır üretime geçen UNO Baget bölümü, Yıldız Holdinge bağlı olmasına rağmen taşeron bir şirketin bünyesinde üretim yapıyor. Yaklaşık 500 işçinin çalıştığı işçilerin tamamı üç vardiya sistemi ile çalışırken aldıkları ücret mesailerle birlikte ancak 1000 lira oluyor. Vardiya çıkışında görüştüğümüz  işçiler şunları söyledi:  “Yaklaşık üç aydır bu  bölümde  çalışıyoruz. Aldığımız ücret düşük asgari ücret ve biraz üzeri o da fazla mesailerimizle. Sosyal haklarımız doğru dürüst yok. Henüz sendikalı olamadık. Muhtemelen Öz Gıda-İş patronla anlaşarak, sırf başka bir sendika örgütlenmesin diye bu sendikayı buraya sokacak. UNO’daki tartışmaları biliyoruz. Biz kadrolu olmak istiyoruz. İş güvencemiz olsun istiyoruz. Taşeronlaştırılmanın yasaklanmasını ve insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. Biz de kadrolu UNO işçileri gibi düşünüyoruz. Ücretlerimizin başlarken bile net 1800 lira olmasını istiyoruz. Yerel 1 Mayıs kutlanırsa bizde katılacağız, çaba göstereceğiz.”

Evrensel'i Takip Et