02 Nisan 2015 17:39

Rota: Her Sınıfın Kendi Bayramı Vardır!

İşte bu nedenlerle 1 Mayıs her yönüyle bir mücadele günüdür. İşsizlik ve geleceksizlik sarmalında, eğitim almak için rekabet etmek zorunda olan sınıfın gençliğinin, insanca bir yaşam ve gelecek talebidir!

Paylaş

“Her sınıfın sevdiği öz bayramları vardır. Asiller kendi bayramlarını yürürlüğe koyuyor ve bu günlerde köylüleri yağma etme ‘haklarını’ ilan ediyorlardı. Burjuvalar kendi bayramlarına sahipler ve bu günlerde işçileri sömürme ‘haklarını’ aklıyorlar. Papazların da kendi bayramları var ve bu günlerde, çalışanların sefalet içinde çürüdükleri fakat asalakların lüks içinde sefahate daldığı mevcut durumu övüyorlar. İşçilerin de kendi bayramları olmalıdır ve onlar bu günde şunu ilan etmelidir; genel iş, genel özgürlük, bütün insanların genel eşitliği. Bu bayram 1 Mayıs bayramıdır.” (1)
1889’dan bu yana işçi sınıfı birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutluyor 1 Mayıs’ı. 1 Mayıs işçi sınıfının uluslararası kapitalizme karşı tüm dünyada işçi sınıfının mücadelesinin ortaklaşmasıyla simgeleşir. Her ülkede tek tek işçi sınıfının burjuva gericilik karşısında birleşmesi, herkes için eşitlik istemesi, din, dil ve ırk ayrımının ortadan kaldırılmasını talep etmesi bu birliğin yaratılması açısından zorunludur. Her milliyetten işçi, aynı sınıfın parçası olduğunu ve egemen sınıflara karşı kendi sınıfının dayanışmasını ilan eder 1 Mayıs’ta. 1 Mayıs işçi sınıfını ulus, din ve mezhep temelinde bölmeye çalışan burjuva siyasetiyle mücadele günüdür bu anlamda.
Diğer taraftan 1 Mayıs her dönem işçilerin ve halkın güncel-acil taleplerinin ifadesidir. 1 Mayıs gençlerin, kadınların, ezilen halkların, baskı altındaki inanç gruplarının kısaca; insanca bir yaşam isteyen bütün halkın, içinde bulunduğu yaşam koşullarının sorumlusu patron sınıfına ve onun iktidarına karşı işçi sınıfının saflarında yer alma günüdür. Çünkü patronların karı ve sermayesi işçi ve emekçilerin çalışma koşullarının kötüleşmesi, yaşam standartlarının düşmesiyle doğrudan ilgilidir.
Daha düşük ücretle, ağır çalışma koşullarında bir işçi gencin çalışması patronu zenginleştirirken işçi gencin yaşamını insanlık dışı koşullara sürüklemektedir. Ülkemizin tablosu buna örnektir. Ülker, Koç gibi tekeller servet rekorları kırarken işçiler yoksulluk sınırında, sosyal, kültürel bir hayattan yoksun yaşamaya çalışıyor.
YAŞAMI SAVUNMAK İÇİN
İşçiler milyonlarcadır ve yalnız değildir. 1 Mayıs dahil, mücadele ederek, direnerek, kazandıkları hakları vardır. Burjuvazi de işçi sınıfının birleşmesini engellemek için yürüttüğü mücadelede bir birikim elde etmiş, işçi sınıfına kendi sınıfının uzantılarıyla müdahale etmeyi öğrenmiştir. Sendika ağaları işçi sınıfının içindeki bu uzantıyı temsil eder ve işçiler kendi birliklerini kurmak ve korumak için sendika ağalarına ve sendikal bürokrasiye karşı 1 Mayıs’ı mücadele günü olarak değerlendirirler.
İşte bu nedenlerle 1 Mayıs her yönüyle bir mücadele günüdür. İşsizlik ve geleceksizlik sarmalında, eğitim almak için rekabet etmek zorunda olan sınıfın gençliğinin, insanca bir yaşam ve gelecek talebidir! Ucuz iş gücü olan ve yaşamı her gün iş güvenlik önlemleri alınmadığı için iş kazalarıyla sınanan gençlerin insanca çalışma talebidir. En demokratik taleplerimizin iç güvenlik paketleriyle polisin vicdanına terk edildiği günlerde, özgürlük ve demokrasi talebidir. Sadece insanlara değil, katırlara bile coğrafyasına göre yaşama hakkı veren iktidara, insanın sadece insan olduğu için insanca yaşama hakkının olduğunu hatırlatma günüdür!
İnsana ve yaşama dair ne varsa savunmak için işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ı bugünden örgütleyelim!
(1) RSDİP Merkez Komitesi Adına Stalin. (J. V. STALİN, Eserler, Cilt 2, Sayfa: 192-196)

ÖNCEKİ HABER

Seçimler ve İttifaklar Sorunu!

SONRAKİ HABER

Tunus Dışişleri Bakanı: Türkiye’nin terörizme destek vermesini istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...