31 Mart 2015 12:48

Balyoz davasında tüm sanıklar beraat etti

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz darbe planıyla ilgili yeniden yargılanan 236 sanığın 'suçlarının sabit olmadağı' iddiasıyla beraatine karar verdi.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından, aralarında eski 1. Ordu Komutanı, emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılandığı davada tüm sanıklar beraat etti.

"VATAN SAĞOLSUN DİYORUM AMA..."
Savcı Ramazan Öksüz'ün esas hakkındaki mütalaasının ardından, sanıklar da savcının esas hakkındaki mütalaasına katıldıklarını belirterek, beraatlerini talep etti.

Emekli Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, "Suç duyurusunda bulunulurken, 'Türkiye'nin milli güvenliğini tehlikeye sokmak' şeklinde suç duyurusunda bulunulsun. Duyarsız kalanların da bu suç duyurusu içerisinde yer almalarını istiyorum" dedi.

Albay Hasan Özyurt ise "Vatan sağolsun diyorum ama, bize bunu yapan vatan hainleri cezalandırılsın istiyorum" diye konuştu.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan da, "Milli güvenliğimize açtığı derin yaralara ilişkin suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Mahkeme Başkanı, sanıklara son sözlerini de sordu. Sanıklar son sözlerinde bir diyecekleri olmadıklarını belirtti.

TÜM SANIKLARA BERAAT KARARI
Mahkeme heyeti, yaklaşık yarım saatlik müzakeresinin ardından esas hakkındaki kararını açıkladı. Kararı, mahkeme heyeti adına Başkan Özlem Karaçam okudu. Mahkeme heyeti, "Yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması" nedeniyle tüm sanıkların beraatine karar verdi.

MAHKUMİYET KARARLARI İPTAL EDİLDİ
Kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet kararlarının tüm sanıklar için iptaline karar veren mahkeme, geçen yıl Mayıs ayında yaşamını yitiren Murat Özenalp hakkında da kararın iptaline hükmetti.

SAHTECİLİK YAPAN KİŞİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Mahkeme, gazeteci Mehmet Baransu tarafından teslim edilen 11 ve 17 nolu CD'ler üzerindeki el yazılarının, yazı makinası ile sanık Süha Tanyeri'ye ait not defterinden kopyalanarak sahte olarak oluşturulduğunun anlaşıldığını vurguladı.

Mahkeme, sahteciliği yapan kişi veya kişiler belirlenerek haklarında yasal işlem yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

11 ve 17 nolu CD'ler dışındaki diğer dijital delillerin sahte olarak oluşturulduğu yönünde mahkemece kuvvetli şüphe oluştuğu belirtilen kararda, gereğinin yapılması için de Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına hükmedildi.

TAZMİNAT HAKLARI HATIRLATILDI
Mahkeme heyeti, sanıklara ve dava aşamasında yaşamını yitiren Murat Özenalp'ın mirasçılarına, tutuklu geçirdikleri süreler yönünden ve önceki mahkumiyet kararının kısmen infaz edilmesi nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararlarla ilgili olarak tazminat davası açma haklarının bulunduğunu hatırlattı.

Beraat kararının kesinleştiğinde bir örneğinin Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılarak gönderilmesine karar veren mahkeme, önceki mahkumiyet hükümlerinin sanıkların adli sicil kayıtlarından çıkarılmasına hükmetti.

YANDAŞ MEDYADA BALYOZ'UN DÜNÜ, BUGÜNÜ...

1 SAAT 40 DAKİKA SÜREN MÜTALAA
Sanıklar ve avukatlarının dosyadaki dijital verilere ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna karşı beyanlarının alınmasının ardından esas hakkındaki yaklaşık 1 saat 40 dakika okuma işlemi süren mütalaasında savcı Ramazan Öksüz, öncelikle dosyaya giren bilirkişi raporundan bölümler okudu.

DİJİTAL VERİLERİN DELİL VASFI OLMADIĞI BELİRTİLDİ
Savcı Öksüz mütalaasında, seminer ses kayıtlarında bir kısım kişilerin maksadını aşan cümleler serf ettiği tespit edilmişse de genel ses kayıtlarına bakıldığında bunların jenerik oyun kapsamında olduğu ve iddia edilen darbe planlarıyla bağlantısının bulunmadığının anlaşıldığını belirtti. Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığını ve suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldığını ifade eden savcı Öksüz, dijital verilerin delil değeri kalmadığından raporlara itibar edilemeyeceği kanaatinde olduğunu ve dijital verilerin güncellenmesine olanak bulunamayacağını belirtti.

SAVCI ÖKSÜZ SALONU VE HEYETİ GÜLÜMSETTİ
Savcı Öksüz, mütalaasını okuması esnasında klimanın kendisine doğru estiğini belirterek kapatılmasını istedi ve "Doğrudan bana vuruyor" dedi. Tüm salonun ve mahkeme heyetinin de güldüğü bu durum sonrasında savcı Öksüz cübbesinin altına ceketini de giyindi.

TÜM SANIKLARIN BERAATI TALEP EDİLDİ
Birinci Ordu Plan Seminerine ait ses kaydının, delil vasfı taşımadığına kanaat getirdiğini ifade eden savcı Öksüz, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesi talep etti.

"MAHKUMİYET HÜKMÜ İPTAL EDİLSİN, DİJİTAL VERİ İDDİASIYLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULSUN"
Savcı Öksüz, sanıklar hakkında verilen mahkumiyet hükmünün de iptalini isterken sahte dijital veri iddiasına ilişkin ise ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.Beraat talebi salonda sanıklar ve izleyiciler tarafından alkışlar ile karşılandı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Hasta yakını, hastane görevlilerine bıçakla saldırdı

SONRAKİ HABER

Belediyeyi çukurlara fidan dikerek protesto ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...