27 Mart 2015 00:51

Müdür yardımcısının şiddeti, müzelik oldu

İki kez evlenen ve her iki eşine de uyguladığı şiddet mahkeme kararlarıyla da tespit edilen buna rağmen valilik tarafından Diyarbakır Müze Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Maşuk Türe’nin, Müze Müdürlüğünde çalışan kadınlara mobbing uyguladığı iddia edildi. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, konuyu meclise taşıyarak, Maşuk Türe’nin terfi ettirilmesinin kadına dönük şiddeti ve baskıyı meşrulaştıran bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Paylaş

İki kez evlenen ve her iki eşine de uyguladığı şiddet mahkeme kararlarıyla da tespit edilen buna rağmen valilik tarafından Diyarbakır Müze Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Maşuk Türe’nin, Müze Müdürlüğünde çalışan kadınlara mobbing uyguladığı iddia edildi. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, konuyu meclise taşıyarak, Maşuk Türe’nin terfi ettirilmesinin kadına dönük şiddeti ve baskıyı meşrulaştıran bir yaklaşım olduğunu söyledi.  

Evlendiği iki eşine şiddet uygulayan ve bu sebeple boşanan Maşuk Türe, valilik tarafından Diyarbakır Müze Müdür Yardımcılığına atandı. 

İlk olarak, şu an HDP’den Kocaköy Belediye Eş Başkanı olan Berivan Elif Kılıç ile çocuk yaşta evlenen Türe, şiddet gören Kılıç’ın açtığı dava sonucu boşandı. Ardından birlikte çalıştığı N.Ç. ile evlenen Türe, yine uyguladığı şiddet nedeniyle eşinden boşandı. 

Mahkeme tarafından eşi üzerine açıkça görülebilen şiddet izleri nedeniyle Türe, Diyarbakır Müze Müdürlüğündeki “müze araştırmacısı” görevinden geçici süreyle uzaklaştırıldı. Mahkeme tarafından belirtilen sürenin dolması üzerine Türe, her iki eşine uyguladığı şiddete ve bu sebeple verilen mahkeme kararlarına rağmen Diyarbakır Koruma Bölge Kurulunda görevlendirildi ve ardından da valilik kararıyla Müze Müdür Yardımcısı olarak atandı. 

‘ÇALIŞTIĞI KURUMLARDA PROBLEM YAŞANDI’

Müze Müdür yardımcılığı görevini devam ettiren Türe’nin, bu kez de müze müdürlüğünde çalışan kadınlara mobbing uygulamaya başladığı iddia ediliyor.  

Konuyu TBMM gündemine taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Turizm ve Kültür Bakanı Ömer Çelik’in cevaplaması talebiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Maşuk Türe’nin kuruma geri dönmesinden sonra müze içerisinde asılsız iddialarla durmadan yazdığı şikayet dilekçeleri nedeniyle birçok personelin ceza almasına, bazılarının ise sürgün edilmesine sebep olduğunu belirtti. 
Aydoğan, Türe’nin Müze Müdür Yardımcısı olarak kuruma geldiği ilk günden itibaren personel üzerinde mobbing uygulamaya başladığının iddia edildiği ve Türe’nin geçmişte çalıştığı kurumlarda da birçok defa problem yaşadığı, huzursuzluklara neden olduğunun bilindiğini kaydetti. 

‘ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRAN BİR YAKLAŞIMDIR’

Aydoğan, gerek mesleki gerekse insan ilişkileri açısından yeterlilik kriterleri temel alınmadan sicili sıkıntılı bir insanın idari bir pozisyonda, bu kadroya sahip olmaksızın çalıştırılmasının düşündürücü olduğunu belirterek, “Daha önce evlendiği iki eşine şiddet uygulayan ve idari amir olarak görev yaptığı Müze Müdürlüğünde kadın çalışanlara dönük mobbing uygulayan Maşuk Türe’nin terfi ettirilmesi kadına dönük şiddeti ve baskıyı meşrulaştıran bir yaklaşımdır. Maşuk Türe’nin kadın çalışanlar üzerindeki cinsiyetçi ve eril tutumu her geçen gün artmaktadır” dedi. Aydoğan, 2013 yılında ise, Diyarbakır Müze Müdürü olarak çalışan ve önemli çalışmalara imza atan Nevin Soyukaya’nın da görevinden alınarak Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne atandığını hatırlatarak, bu kararın da tepkilere yol açtığını vurguladı.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın Bakan Çelik’e yönelttiği  sorular şöyle: 
* Bakanlığınıza, 2010-2015 yılları arasında, yıllara ve illere göre mobbing/yıldırma nedeniyle şikâyette bulunan ve Bakanlık birimlerinizde çalışmakta olan kadın sayısı kaçtır? 

* Bunlar sonucunda hakkında işlem yapılan kişilerin sayısı kaçtır? 

* Bakanlık olarak Maşuk Türe adlı şahsın keyfi uygulamalarına dair tarafınıza gelmiş bir şikayet bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise söz konusu şikayetlere dair başlatmış olduğunuz herhangi bir hukuki işlem var mıdır? Herhangi bir hukuki işlem başlatılmamış ise gerekçesi nedir? 

* Bakanlığınıza bağlı Diyarbakır Müze Müdürlüğünde müze araştırmacısı olarak çalışmakta iken uzaklaştırma alan, kurumdan gönderilen ve yine daha sonra bir şekilde geçici görevlendirme ile kuruma geri dönen ve özellikle kurum içindeki huzuru bozduğu gerekçesi ile hakkında şikayetler olan Maşuk Türe’nin Diyarbakır Müze Yardımcılığı görevine getirilmesinin gerekçesi nedir? (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Nikel madeni tarımı bitiriyor

SONRAKİ HABER

Sınavı bitir salavat getir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...