15 Ocak 2015 08:55

Madenciler ve LGBTİ dayanışması KuirFest’te

Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Trans (LGBTT) Dayanışma Derneği'nce düzenlenen Pembe Hayat KuirFest bu yıl dördüncü kez sinemaseverlerle buluşuyor.

Paylaş

Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Trans (LGBTT) Dayanışma Derneği'nce düzenlenen Pembe Hayat KuirFest bu yıl dördüncü kez sinemaseverlerle buluşuyor. Festival dün Ankara’daki gösterimlerine başladı. Ankara’nın hemen ardından 23-25 Ocak tarihlerinde de Başka Sinema ev sahipliğinde İstanbul’da gösterimlerine devam edecek.
Festivalin mekânları arasında Ankara'da Büyülü Fener Kızılay Sineması, Tayfa Kitapkafe ve Mek’an Sahne. Pembe Hayat KuirFest bu yıl, ilk defa İstanbul’a taşınıyor. Beyoğlu Pera Sineması, Kadıköy Moda Sahnesi ve İstanbul Modern Sinema yer alırken izleyicilere 50’den fazla filmi izleme şansı sunuyor. 

THATCHER DÖNEMİNDE GEÇEN “ONUR” AÇILIŞ FİLMİ
Pembe Hayat KuirFest bu yıl, Berlin, Cannes, Venedik, Tribeca ve Sundance gibi önemli film festivallerinde gösterilen filmlere yer veriyor. Festivalin açılış filmi ise Matthew Warchus imzalı Onur (Pride). Cannes Film Festivali’nde Kuir Palmiye ödülüne layık görülen ve geçtiğimiz ay Komedi/Müzikal dalında En İyi Film dalında aday gösterilen Onur, Türkiye’de ilk kez gösterildi. 
İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini de alan Onur, 1984 yılında Thatcher iktidarının en sert ve acımasız olduğu dönemlerde geçiyor. Hikayesini gerçek hayattan alan filmin gösterimleri taşeronlaşma, yetersiz çalışma koşulları ve ihmaller sebebiyle hayatını kaybeden maden işçilerine, aynı zamanda homofobi ve transfobi yüzünden kaybettiğimiz bütün LGBTQ bireylerin anısına gerçekleştiriyor. 

GETHİN ROBERTS KUİRFEST’E GELİYOR
Onur'da hikâyesi anlatılan karakterlerden, Lezbiyen ve Geyler Madencilerle Dayanışıyor üyesi Gethin Roberts da konuk olarak KuirFest’e olacak. 
Festival Onur gösterimiyle ilişkili özel bir etkinlikle iki önemli belgesel olan Genç Gey ve Lezbiyen Video Projesi gönüllülerinin yaptığı Framed Youth: The Revenge of the Teenage Perverts ile Lezbiyen ve Geyler Madencilerle Dayanışıyor aktivistlerinin kendi görüntülerinden oluşturdukları All Out! Dancing in Dulais filmleri de gösterilecek. Gösterimin ardından, All Out! Dancing in Dulais ekibinden Nicola Field'in ve Gethin Roberts'ın katılımıyla, bu dayanışma örneği üzerine bir panel düzenlenecek.

DÜNYA’ DAN VE TÜRKİYE’ DEN ÇOK SAYIDA FİLM GÖSTERİMDE 
Festivalde gösterilecek diğer arasında Futuro Plası, 52 Salı, Kızlar Çetesi, Atlantida yer alırken yurt içinden de Canan Gerede’nin 1990’da çektiği Robert’ın Filmi de gösterilecek. Gösterimde Canan Gerede de izleyicilere eşlik edecek.
Rotterdam'dan Kaplan Ödüllü “İnceldiği Yerden Kopsun” ile yönetmeni Ester Martin Bergsmark, ilk gösterimi Cannes'da Belirli Bir Bakış bölümünde gerçekleşen “Xenia” ile Panos H. Koutras, Tribeca Film Festivali'nde En İyi Belgesel ödülü için yarışan Mala Mala yönetmenlerinden Dan Sickles, Lesbian Avengers Eating Fire belgeseline adını veren kolektifin kurucusu Kelly Cogswell, kısa filmlerinin toplu gösterimiyle Daniel McIntyre ve ödüllü kısa filmi Kırık Beyaz Laleler ile Aykan Safoğlu 4. KuirFest'in bu yıl ağırlayacağı isimler arasında. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sakın o güzel atlara binip çekip gitme!

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet, yeniden THY standında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa