31 Mayıs 2014 16:20

AKP'nin Gezi korkusu

Gezi direnişinin yıl dönümünde polis Taksim'i abluka altına almaya sabahın erken saatlerinde başladı. İstanbul'a bir çok ilden uçakla polis getirildi. Taksim ve çevresi binlerce polisle doldu. Vapur seferleri iptal edildi. Taksim'de çok sayıda kişi gözaltına alındı. Diğer illerdeki yürüyüşlerde de polis saldırısı yaşandı.

AKP\'nin Gezi korkusu
Paylaş

Gezi direnişinin başlangıcı sayılan 31 Mayıs’ın yıl dönümünde İstanbul’da yaşananlar AKP Hükümetinin Gezi direnişi korkusunu bir kez daha gösterdi. İstanbul’a bir çok ilden binlerce polis getirildi. Atatürk Havalimanında görevli 200 polis de Gezi Parkı çevresinde görev yaptı. Polis, Gezi Parkı’nı saat 10.50 sıralarında vatandaşlara kapattı.
Polis, Beşiktaş’ta da geniş güvenlik önlemleri aldı. Dolmabahçe ve civarında TOMA, itfaiye ve iş makineleri de hazır bekletildi.
Başbakan Erdoğan’ın, Üsküdar Kısıklı’daki evinin çevresinde alınan rutin güvenlik önlemlerinin yanında Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Büro Amirliği Bahçesinde yer alan TOMA dikkat çekti. Büro Amirliği, Başbakan Erdoğan’ın evine 100 metre mesafede bulunuyor.
Öte yandan ‘Gezi korkusu’ nedeniyle İstanbul ulaşımı yine felç oldu. Şehir Hatları Vapurları saat 15.00 itibariyle iptal edildi. Taksim-Kabataş Füniküler ve Maçka-Taşkışla Teleferik hatlarında seferler Valilik kararıyla çalıştırılmadı. 

CANLI YAYINDA GÖZALTI
Öğleden sonra Taksim Meydanı’nda Gezi Parkı’na doğru oturarak kitap okuyan gençler bir süre sonra polis müdahalesiyle dağıtıldı. Saat 18.00’e doğru ise İstiklal Caddesi ve ara sokaklarda gözaltılar başladı. Genç yaşlı demeden insanlar yaka paça gözaltına alındı. Gazetemiz baskıya girdiğinde gözaltı sayısı 50’yi geçmişti.
Bu furyadan yabancı basın da nasibini aldı. ABD merkezli CNN International Televizyonu Muhabiri Ivan Watson canlı yayın yaparken polis  tarafından yaka paça alıkonuldu. Ivan Watson, yarım saat bekletildikten sonra bırakıldı, hakkında resmi işlem yapılmadı. Muhabir Ivan Watson yaşananları şöyle aktardı: “Röportajın ortasında ben ve ekibim alıkonulduk. Bir polis popoma diziyle vurdu.”

KÜÇÜK SEVGİLİLERİ AYIRDILAR!
Yoğun polis ablukasında tutulan İstiklal Caddesinde eylem yapanlara sözlü ve fiziksel tacizde bulunan polis, slogan attığı gerekçesiyle yaşı 18’den küçük olan 2 sevgiliyi yerde sürükleyerek gözaltına aldı. Bazı milletvekillerinin araya girmesine rağmen gençler polis araçlarıyla emniyete götürüldü. Diğer gözaltına alınanlar elleri arkadan kelepçeli şekilde yere yatırılarak küçük parmak sokakta bekletildi.

TAKSİM DAYANIŞMASINA ÖNCE BARİKAT SONRA SALDIRI
Saat 19.00’da Taksim’de basın açıklaması yapacağını duyuran Taksim Dayanışma bileşeni meslek odaları, kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de 18.30 sıralarında İstiklal Caddesi’nde bulunan Makina Mühendisleri Odasından çıkarak yürüyüşe başladılar. Yürüyüşe HDP Milletvekilleri Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü, CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Melda Onur ve Hüseyin Aygün, ÖDP Başkanı Alper Taş, EMEP Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy’un da katıldığı görüldü. Ancak polis barikatıyla karşılaştılar. Abluka altına alınan Taksim Dayanışmasının Taksim Meydanı’na girmesine izin verilmedi. HDP’li Vekiller Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü polis müdürleriyle Taksim’e gitmek için tartıştı ancak polis barikatı kaldırılmadı. Dayanışma bileşenleri ise barikat önünde oturma eylemi yaptı. Polis bir süre sonra oturma eylemine de gaz bombalarıyla saldırdı. Taksim’de polis saldırısı uzun süre devam etti.

KADIKÖY VE BEŞİKTAŞ
Kadıköy’de Gezi Direnişi ardından kurulan forumlar ise Taksim’e gidişlerin engellenmesi üzerine bir toplantı yapma kararı aldı. Kilise Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce genç tartışarak Kadıköy’de yürüyüş yapma kararı aldı. Binlerce Kadıköylü Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürüdü.
Beşiktaş’da ise Kartal heykeli önünde toplanan yüzlerce kişi de yürüyüş yaptı. Aynı şekilde Okmeydanı ve Gazi Mahallesi’nde de direnişin yıl dönümü nedeniyle eylemler gerçekleştirildi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER, GEZİ’YE PAPATYA BIRAKTI
HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Gezi direnişinin yıl dönümü nedeniyle Gezi Parkı girişine bir demet papatya bırakarak ölenleri andı.
Geçtiğimiz yıl buldozerlerin önüne geçerek Gezi Parkı’ndaki ağaç sökümüne engel olmasıyla gündeme gelen Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, dün Taksim’e tek başına geldi ve Kazancı Yokuşu girişindeki çiçekçiye giderek bir demet papatya aldı. Daha sonra Gezi Parkı girişine gelen Önder’i bir polis tutarak engellemek isterdi. “Yasak giremezsiniz” diyen polise Önder, “Çek elini” diyerek tepki gösterdi. Bir polis yetkilisinin “Sırrı Bey girebilir” demesiyle, polislerin yanından parka giren Önder park girişindeki alana papatyaları bıraktı. Bir süre burada bekleyen Önder, gazetecilere “Çiçekleri yitirdiklerimizin anısına bıraktım” dedi ve meydandan ayrıldı.

Hükümetin Haziran yalanları

Bir bildiği vardı bu çocukların...

‘Gezi bir duvar yıkıcıydı’

Gezi daha başlangıçtı mücadeleye devam!

Copları çantalarına sığmıyor!

'Gezi’den Lice’ye direniş devam edecek'

Güzel bir mahallede yaşamak istiyordu

Erdoğan: Taksim'e gelirseniz A'dan Z'ye gerekeni yaparız

2 sevgiliyi yerde sürükleyerek gözaltına aldılar

Her yerde eylem ve polis saldırısı var

Fatih Polat, Taksim'den yazdı: Soma’nın ateşiyle Gezi’nin enerjisi birleşti

Evrensel editörü Erdal İmrek'e polis terörü

Sırt çantalı polislerden Evrensel muhabirine taciz!

FOTO GALERİ: Gezi'nin yıl dönümü

HAYAT TELEVİZYONU CANLI YAYIN:

ÖNCEKİ HABER

TİB’e ‘casusluk’ baskını

SONRAKİ HABER

Eskişehir Şişecam’da grev kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...