21 Ekim 2015 09:57

TEİS: 300 bin Suriyeli mültecinin reçeteleri karşılanamamaktadır

Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, SGK’nın, 2 milyonun üstünde bulunan Suriyeli mültecilere Medula sistemini açtığını ancak 300 bin mültecinin Göç İdaresi tarafından sisteme kaydı yapılmadığını söyledi. Saydan "Çoğunluğu bebek ve kadın olan bu hastalar bir haftadır ilaçlarını alamıyor." dedi. 

Suriyeli mültecilere 98 ile başlayan kimlikler verildiğini, ancak 99 ile başlayan yeni kimlik kartlarının sisteme girilmediğinden kaynaklı sorun yaşandığına değinen Saydan, yazılı açıklamasında "Yeni numaraları sisteme işlenmeyen 300 bin Suriyeli mültecinin reçeteleri karşılanamamaktadır." bilgisini verdi.

Saydan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Meslektaşlarımız, lisanımızı bilmeyen bu insanların Göç İdaresi Genel Müdürlüğü sayfasından 'yabancı kimlik no sorgulama' bölümüne girerek 99'la başlayan yeni kimlik numaralarını bulmaya çalışmaktadır. Henüz sisteme girilmeyen kimlik numaralarına yanıt alamadıkları için bu durumu anlatmakta zorlanıyorlar. Bir topluma hizmet verebilmek için kişilerin sisteme kayıtları tamam olmalıdır. Kayıtlar tamamlanmadan ilaç verilmesi uygulamasına geçildiği için eczacılar ve hastalar mağdur oluyor. Hatay'da, Şanlıurfa'da, Bursa'da, İzmir'de ve daha birçok şehirde meslektaşlarımız sisteme kaydı yapılmayan Suriyeli mültecilerle yalnız bırakılmıştır."

Göç İdaresi'nin kimlik sorgulama sayfasının düzgün çalışmadığına da işaret eden Saydan, Göç İdaresi sayfasında sorgulama yapıldığı zaman sisteme kayıtlı olmayan 300 bin mültecinin kaydının bulunamadığını dolayısıyla SGK Medula sisteminden provizyon alınıp ilaç verilemediğini belirtti. Saydan, "Suriyeli mülteci reçetesi karşılayan eczanelerimiz mağdur, çocuklar, kadınlar, kanser hastaları ilaç alamıyor, diyaliz hastaları zor durumda." dedi.

Saydan, SGK'nın görevini yaptığını, Medula üzerinden başlatılan uygulamanın da doğru olduğunu ancak yeni kimlik numaralarının Göç İdaresi tarafından sisteme işlenmeden hizmete başlamanın, eczacıları ve mültecileri mağdur ettiğini kaydetti: "Mültecilerin yeni kimlik numaraları sistemlerine işlenmeden hizmete başlamak eczacılara ve mültecilere eziyet oldu. 3 Aydır niçin bu sistem ve kayıt mekanizması hazırlanmadı? Bu eksiklik yüzünden eczanelerimiz, Suriyeli mültecilerin kimlik sorgulama yerine, adeta Göç İdaresi şubelerine dönüşmüş durumdadır. 7 gün 24 saat hizmet vermeye çalışan, gece gündüz demeden ülkemizin en ücra noktalarında ilaç ve danışmanlık hizmeti vermeye çalışan eczane eczacıları Göç idaresinin kayıtları zamanında güncellememesi yüzünden adeta cezalandırılmaktadır. TEİS olarak, yeni kimlik numaraları sebebi ile yaşanan bu sorunun bir an evvel giderilmesini ve YKN tanıtım kartlarının ivedilikle verilmesini istiyoruz” (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Canlı bombaların hedefinde HDP Gaziantep mitingi vardı

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Vanlılar seni beyaz Torosun arkasına kapatıp, Ankara'ya yollarlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...