08 Haziran 2021 00:50

Daha yaygın daha okunur ve daha zengin içerikli bir Evrensel için mücadeleye!

Direnişte Evrensel okuyan Systemair HSK işçileri

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gazetemiz Evrensel’in, 1995’in 7 Haziran’ında çıkan ilk sayısının üstünden tam 26 yıl geçti.

Bu 26 yıl içinde yapılan 25 yıl dönümü değerlendirmesinde her yıl, basın ve halkın haber alma özgürlüğü için bir önceki yıla göre Evrensel’e ihtiyacın daha da büyüdüğünü yazmışız, söylemişiz.

Hiç kuşkusuz ki, Evrensel’in sürekli okurları ve hak mücadelesi veren işçiler, emekçiler, özgürlük ve eşitlik mücadelesi veren toplumsal kesimler, (kadınlar, gençler, doğasını savunan üretici köylüler...) mücadeleler içinde Evrensel’le tanışan her kesimden halk, Evrensel için bu söylediğimizin abartı olmadığını bilir.

Ekonomik kriz ve ona eklenen pandemi koşulları, işçiler ve her kesimden halk için yaşama ve çalışma koşullarını olağanüstü derecede ağırlaştırırken tek adam yönetiminin bu koşulları sermaye için fırsata dönüştürme girişimlerinin anlaşılması için bu gelişmelere işçi sınıfının aklı ve gözüyle bakan Evrensel’e duyulan ihtiyaç daha açıkça görülür hale gelmiştir. Hele de son günlerde Organize Suç Örgütü Lideri Sedat Peker’in ifşalarının, Evrensel’in aklı ve gözü olan işçi sınıfının dünya görüşü olmadan okunması, sadece şu ya da bu kişinin marifetleri olmanın ötesinde bir sistem, sistemin çürümesinin aşaması olduğunun anlaşılması açısından olanaklı olmayacaktır.

EVRENSEL KURULUŞ DEĞERLERİNDE ISRAR ETTİĞİ İÇİN BUGÜNE GELEBİLDİ

Hiç kuşkusuz Evrensel’in bu 26 yılı; kapatma davaları, yazı işleri müdürlerine, yayın yönetmenlerine, muhabirlerine, köşe yazarlarına hapis ve para cezaları, tazminat davaları, Metin Göktepe’nin katledilmesine varan baskılar; okurlarına, dağıtıcılarına karşı girişilen polis baskıları... bunlara son yıllarda eklenen ve sansüre dönüşen Basın İlan Kurumunun (BİK) ilan kesme cezaları, Cumhurbaşkanı iletişim Başkanlığının basın kartı ambargosuna karşı mücadele yıllarıdır.

Bütün bu baskılara karşın Evrensel kuruluşunda;

  1. Gerçeğin devrimci olduğunu bilen ve bu yüzden de gerçeğin peşinde koşan,
  2. Muhabiri, dağıtımcısı, okuru işçiler ve emekçiler, gençler, kadınlar... her kesimden halk olan,
  3. İşçileri, emekçileri, aydınları, bilim ve kültür insanlarını bir araya getirip ülke sorunlarının tartışıldığı bir kürsü olmayı amaçlayan bir gazete olduğunu ilan etmiştir.

Bugün de Evrensel 26 yıldır savunduğu bu değerlere aynı kararlılıkla ve 26 yıllık mücadelesinden öğrendikleriyle daha bir bilinçle sarılmaktadır.

EVRENSEL BU BEDELİ ÖDER, SEN OKU YETER!

Evrensel’in; arkasında sermaye ve devletin şu ya da bu desteği olmadan, dahası yasal haklarının bile BİK tarafından ayaklar altına alınmasına karşın 26 yıldır yayını sürdürebilmesinin arkasında yukarıda ifade edilen kuruluş değerine sıkı sıkıya sarılması vardır.

Bunun içindir ki, Evrensel’in yaygınlaştırılması için, aynı zamanda muhabirleri ve dağıtıcıları da olan okurlarının harekete geçmesinin bilince çıkarılması amacıyla zaman zaman kampanyalar düzenliyoruz.

Bu yıl da gazetemiz, 26’ncı yıl vesilesiyle, her çevreden okurlarının, muhabirlerinin, yazarlarının gazeteye katkılarını artırmak için bir kampanya başlatmıştır.

Bu kampanya gazetemizin dünkü sayısında, var olan ağır koşullarda Evrensel’in mücadele kararlılığını öne çıkararak, “Evrensel bu bedeli öder, sen oku yeter” sloganıyla ilan edildi.

Bu çağrı, sadece ilan edildiği için gerçekleşemez. Çünkü her amaç gibi bu kampanyada da amaca varmanın koşulu sahada çalışmayı örgütlemekten geçmektedir.

Bunun için de;

* Her çevreden okurun, dağıtımcı olarak, kendi deneyimlerinden çıkardıkları derslerin de ışığında gazetenin dağıtılmasına daha bir bilinçle sarılması,

* “e-gazete”ye abonelik çalışmasını kolektif bir çabayla destekleyerek abone sayısının artırılması,

* İşçiler, emekçiler, gençler, kadınlar, ileri işçiler ve mücadeleci sendikacıların faaliyet gösterdikleri; işyeri, sendikalar, sendikal platformlar, emek ve meslek örgütleri, yöre dernekleri, kütür-sanat çevreleri... her çevrede Evrensel’in tanıtımı ve yaygınlaştırılması ve tabii abone sayısının artırılması amaçlı okur toplantılarını da içeren toplantılar düzenlemesi,

* Gazeteye yazılan mektupların, işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar, çevre mücadelesi içindeki kesimler içinden yapılan haberlerin, röportajların artırılması kampanyanın başarısı için belirleyici önemde olacaktır.

****

Evrensel 26 yıllık mücadelesinden aldığı öz güvenle sömürüye ve tek adam yönetimine karşı mücadelede yoluna kararlılıkla devam edecektir.

Bugün her birimizin dünyada ve ülkemizde neler olduğunu anlamak için Evrensel’i okumaya, onu geniş yığınlar içerisinde yaygınlaştırmaya daha çok ihtiyaç var.

Bu yüzden başlatılan bu kampanya yayın yönetiminden birer birer okuruna her birimize önemli sorumluluklar yüklemektedir.

Daha yaygın, daha okunur, daha zengin içirikli bir Evrensel için mücadeleye!                                                                                                                               

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...