17 Haziran 2020 23:17

Kamu spotu

Fotoğraf: Mehmet Çetinkaya

Paylaş

Uzun zamandır bu kadar gülmemiştim. İzlesek de izlemesek de elektrik faturalarımızdan aldığı kesintilerle program yapan resmi televizyon kanallarından birinde bir “kamu spotu” yayımlanıyordu. Kamu spotu bu, “boru” değil. Kamu spotu deyince bir duracaksın, etrafına bakacaksın. Spot şahane. Bilmem ne bakanlığı hazırlamış. Eğitici, öğretici.

Konu çevre.

Kamera, nefis yeşillikleri, şırıl şırıl coşkun akan dereleri, koyu çam, meşe ormanlarını gösterirken, davudi ve öğretici bir ses arkadan destek veriyor.

Yeşilimize, çevremize, doğamıza sahip çıkalım...

Şahane. Peki kime söylüyor bunları, güzel ülkemin güzel köşelerini gösterirken?

Kamuya.

Kamu hepimiz. Başta sokaktaki halk. Tarladaki köylü, fabrikadaki işçi. Onlar da herhalde suçlu suçlu izliyorlardır kamu spotunu, “Ulan bize söylediklerine göre, kim bilir ne kadar kötülük yaptık doğaya” diye.

Spot bağırıyor,

“Çevreni koru. Doğana sahip çık.”

İzleyenlerin uyanık takımı da “Yaaa. Doğamızı koruyalım öyle mi? Ulan doğayı korumak için sokağa, dağlara, ovalara çıkanların başına gelmeyen kalmadı. Kadınlar, nineler, dedeler yerlerde sürüklendi. Saros halkı mahkeme mahkeme süründürülüyor. Çanakkale’nin güzelim ormanını Kanada’nın milyarder altın madencisinin sofrasına meze yaptınız, ‘Durun, ağaçlara, ormana, geleceğimize kıymayın’ diyenlerin geleceklerini kararttınız, virüs ayağı ile 3 bin yüz elli lira ceza yazdınız paragözler. Sahip olduğu tarihi değer yabancının elinde olsa sonsuza kadar koruyup her yıl turizmden birkaç milyar kazanacak güzelim Hasankeyf’i, zengin salonlarında bir ampul fazla yansın diye sular altında bıraktınız. ‘Durun, kıymayın’ diyenleri de millete bilmem ne diyen müteahhit para kazansın diye terörist ilan ettiniz. Kızılcaköy’ün güzel halkı “Jeotermal istemiyoruz. Ağaçlarımız, köyümüz, yaşamımız kirlenmesin” diye çırpınıyor başlarına gelmeyen kalmadı, duyan yok. “Yok arkadaş ben kamu spotu filan dinlemem” diye kendini korumaya alıyor.

Şimdi ben de spota hem gülüyorum hem söyleniyorum.

“Ulan spot. Sen ne kadar izlendiğini bilmediğim televizyon kanallarından kamuya komik şeyler anlatacağına git -hadi bırakalım geçmişte yediğin naneleri- halen sürmekte olan yıkımları, doğa katliamlarını durdur. Yiyorsa hem bu naneleri yiyip, hem de seni kamuya sunan sahtekarları anlat. Spotsan spotluğunu bil. Komik olma.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...