03 Ağustos 2019 00:22

Kamu emekçileri ile kamu işçileri ortak bir mücadele hattına doğru...

Kamu emekçileri ile kamu işçileri ortak bir mücadele hattına doğru...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

200 bin kamu işçisini doğrudan, 300 bin dolayında da taşerondan geçirilip kadrolu yapılan kamu işçisini dolaylı olarak kapsayan TİS görüşmelerinde Hükümet, yüzde 5+4’lük teklifini yüzde 6+4’e yükseltti!

Öte yandan 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon emeklisini kapsayan TİS görüşmeleri de dün itibariyle başladı.

Kısacası kamuda, işçisiyle memuruyla tüm emekçilerin gözü TİS masasında!

Gazetemiz her iki alandaki görüşmeleri günü gününe izleyip toplusözleşmenin emek tarafında yer alan işçi ve kamu emekçilerine, okuyucularına ve elbette ki emek kamuoyuna duyuruyor.

Bu iki TİS masası etrafında oluşan tablo şöyle:

1) Kamu işçileri alanında; Türk-İş, hükümetin yüzde 5+4 biçimindeki teklifi karşısında, “Görüşecek bir şey yok diyerek, gerekirse grev de yaparız” diyerek masayı terk etmiş, “Ancak Hükümetten yeni bir teklif gelirse görüşme masasına döneriz” demişti.

Hükümet Türk-İş’e yeni bir teklif yaptı: Yüzde 5+4’lük ilk teklifini yüzde 6+4’e çıkardı!

Türk-İş, bu teklifi görüşmeye değer bulacak mı henüz bilmiyoruz. Ama, Türk-İş’in Genel Başkanı Ergun Atalay, Bakanla görüşmesini anlatırken, Hükümetin teklifini yetersiz bulduklarını belirtti; “Alım gücümüz yüzde 27 düştü. Bu rakamı (yüzde 6+4 teklifinden söz ediyor) anlamakta zorlandığımızı kendilerine ifade ettik, önümüzdeki günlerde bunu değerlendireceklerini söylediler” diyerek, son derece soğukkanlı bir açıklama yaptı. Ama Atalay’ın soğukkanlılığı bir mücadelenin başındaki liderin kararlılığını ifade eden soğukkanlılığından çok, uzlaşmak, boyun eğmek için fırsat kollayan, amaçsız bir sözcünün umursamazlığını yansıtıyor.

Oysa işçiler, Hükümetin ilk teklifinden çok ileri adım atmayacağının farkında ve Türk-İş yönetimi ve bağlı sendika yönetimlerinden daha kararlı ve mücadeleci bir tutum bekliyor. “Grevse grev diyorsak bunun gerektirdiği tutumu almalıyız” diyorlar.

Bunu da gazetemize gelen işçi mektuplarından ve işyerlerinden gelen ve gözleri TİS masasında olan kamu işçileri arasından yapılan haberlerden anlıyoruz.

Sendikal mücadelenin içinden geçtiğimiz dönemindeki katı gerçekler, mevcut sendika yönetimlerinin işçileri greve hazırlayan bir örgütlenme yapmalarını beklemenin sadece beklenti olarak kalacağını gösteriyor. Bu yüzden de “grevse grev” diyen işçiler, ancak aralarında birleşerek tüm kamu işyerlerinde işçi kitlelerini greve hazırlamaları gerektiğini görmek durumundadırlar.

Gazetemize yaptıkları değerlendirmede ‘89 Bahar Eylemlerinin işçilerin sokaklara taşmasıyla başladığını söyleyen kamu işçilerinin de bildiği gibi, eğer bugün “grevse grev” diyen işçiler, grevi hazırlamanın kendilerinin görevi olduğunu, her sendika ve her kademeden mücadeleci sendikacılarla birleşerek yapabileceklerini de bilmek durumundadırlar. Aksi halde ya Hükümet işi Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) taşıyarak ya da sendikacılar, “YHK’ye giderse daha kötü bir TİS çıkar” gerekçesi arkasına sığınarak Hükümetin istediği TİS’i imzalarlar!

Bundan şüphe etmek için neden yok!

2) Kamu emekçilerinin TİS görüşmeleri ise; taleplerini ifade etmek için sokağa çıkan KESK üyesi kamu emekçileri polisin gazlı-coplu saldırısı ve Memur-Sen’in yüzde 8+7’lik zam teklifiyle masaya oturmasıyla başladı.

Hükümetle uzlaşma içinde olduğunu gösteren Memur-Sen yöneticilerinin tutumu gösteriyor ki, kamu emekçileri bir kez daha satış sözleşmesine kurban edilecek. Çünkü masaya yüzde 8+7 zam teklifi ile oturan Memur-Sen’in yüzde 5-6’lara imza atacağı şimdiden görünmektedir.

Merkez Bankası enflasyon hedefini; 2019 için yüzde 13.8’e, 2020 için de yüzde 8.2’e çekerek, bu rakamların TİS’ler için de çıta olduğunu ilan etmiştir.

Hükümet kamu emekçilerinin TİS’inde, MB tahminini, diğer sözleşmelerde de kriter olarak kullanmak üzere dayatacaktır.  

Bütün gelişmeler kamu emekçilerini, eğer istediklerine yakın bir sonuç alacaklarsa, kamu işçileri gibi, sendikalı sendikasız demeden tüm kamu emekçilerinin haklarını savunmak ve taleplerini elde etmek için mücadeleye hazır olmaları gerektiğini gösteriyor.

Yani bir yanıyla kamu emekçileri ile kamu işçileri ortak bir mücadele hattına doğru yürümektedirler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...