26 Temmuz 2019 23:52

Peki ya Zimbabweli limon üreticileri!

Peki ya Zimbabweli limon üreticileri!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eskiden gözünü para hırsı bürümüş, Amerikan rüyası peşinde koşan züppelere dair filmlerde, bu karakterler oldukları gibi tarif edilirdi. Haydi biraz daha ileriye gidelim ve örneğin banka soyguncusunda hayata dair bir derinlik, borsa dolandırıcısında insani bir incelik görmezdik, zaten görmemiz de gerekmezdi.

Şimdilerde, bu tür filmlerde bu açgözlü züppelerde de bir insancıl yan, pişmanlıklar ve finalde iyilik timsali olma halleri görüyoruz. “Her insanın içinde bir iyilik arayıp bulma” çabası, bu filmlerin inanılırlıklarını zedelediği gibi, karakterlerin motivasyonunun ikna ediciliğini de azaltıyor kuşku yok ki. Gecikmeli de olsa bu hafta salonlardaki yerini alan “Kod Adı: Hummingbird” de bu dalgaya kapılanlardan.

2012 tarihli “Savaş Cadısı” filmiyle çıkış yapan Kanadalı Yönetmen Kim Nguyen imzalı film kadrosundaki isimlere bakınca heyecanlandırmıyor değil. Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård ve Salma Hayek üçlüsünü bir arada görmek bile bunun için yeterli. Ancak, film hisse alım satımı yapan bir şirketlerin daha fazla kâr elde etmek için ortaya koydukları rekabeti ve bu durumdan faydalanmak isteyen iki kuzeni anlatırken ne olacağına bir türlü karar veremiyor. Belli ki kaybettiği babasına rüştünü ispatlamak isteyen ama aynı zamanda zenginlik peşinde koşan Vincent ile oldukça zeki bir yazılımcı olan kuzeni Anton’un yolunun durakları ve savrulmaları kimi zaman ikna edicilik sorunları yaşıyor.

“En iyilerle” çalışmayı prensip edinen Eva Torres’in (Salma Hayek) rakipleriyle anlaşan Vincent, saniyeler içinde milyon dolarlar kazandıracak bir rüyanın peşinden gitmek istiyor. Saliselerle alım satımların yapıldığı bu piyasada rakiplerden bir milisaniye öne geçmek için Kansas’tan doğruca New Jersey’e uzanan bir fiber optik kablo döşeme hayali kuruyor. Bu milyonlarca dolarlık bir yatırım gerektirmektedir. Ancak, eğer başarılabilirse bu paranın geri dönüşü için birkaç gün yetecektir. Vincent’in görevi bu işi yapacak parayı bulmak, ekibi toparlamak ve zamanında teslim etmektir. Anton ise söz konusu bir milisaniyenin nasıl elde edileceğini hesaplamak. Tabii bütün bunlar olurken Eva Torres kendi oyununu kurmaya devam eder.

“Kod Adı: Hummingbird”, bir yandan saliselerle işlem yapan bir piyasanın olduğunu, burada dönen milyonları ve bu paranın insanları sürüklediği durumları göstermesi açısından cezbedici. Ancak aynı zamanda senaryoyu da kaleme alan yönetmen Kim Nguyen, bu piyasanın aç gözlülüğünü mü, Vincent’in bu yolculuk sırasındaki dönüşümünü mü, yoksa insan hayatının bir milisaniyeye sıkışıp kalan çıkışsızlığını mı anlatmak istiyor orası biraz karışık. Aslında hepsini birden anlatmak istiyor ancak, bu odaksızlık Eva Torres’i bir karikatüre dönüştürürken, Vincent’in değişiminin ikna edici ayaklarını da kurmakta zorlanıyor. Haliyle Oliver Stone’ın “Borsa” (Wall Street, 1987) ya da Martin Scorsese’nin “Para Avcısı” (The Wolf of Wall Street, 2013) filmlerinin hissini vermekten uzak kalıyor. Filmin dikkate değer yanı, zaman üzerine düşünmemizi sağlaması belki de. Milisaniyeler içinde milyon dolarlar el değiştirirken, bunun bir parçası olmakla, bunu reddetmek arasındaki farkı Vincent üzerinden sorgulamamızı istiyor. Vincent’in bir Amiş topluluğunun zamanı kavrama ve onun hızından uzak durma çabasını gördüğü an, film için bir ikilik fırsatı sunuyor sunmasına ama bunun da yeterince iyi kullanıldığını söylemek güç.

Nihayetinde Anton’un oturduğu barın garsonuna yaptığı işi anlattığı sahne kalıyor akılda bir tek. Bu sahnede Anton, garsondan almak istediği herhangi bir hisse senedi adı söylemesini istiyor. Garson da Zimbabweli bir limon şirketinin hisseleri diye uyduruyor. Anton, 17 milisaniyede alım satım işinin nasıl yapılacağını anlatıyor ve bunu 16 milisaniyeye düşürmenin önemini vurguluyor. Bu aynı zamanda seyircinin de yapılan işlemi tam anlamıyla kavradığı an. Ancak sahne burada bitmiyor. Belki film için değil ama hepimiz için o vurucu soru garsondan geliyor: “Zimbabwe’deki limon çiftçileri bundan ne kazanıyor? Çünkü limonu onlar yetiştiriyor.”

“Kod Adı: Hummingbird”, ne piyasanın acımasız rekabetini, ne oyuncularının aç gözlülüğünü anlatabiliyor.  Zimbabweli limon çiftçileri ise Anton’un dediği gibi “Sistemde önemli bir değişken değiller”. Belki bir gün limon çiftçilerinin filmi yapıldığında önem kazanmaya başlayacaklar.

KOD ADI: HUMMIGBIRD
ORİJİNAL ADI: The Hummingbird Project
YÖNETMEN: Kim Nguyen
OYUNCULAR: Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård, Salma Hayek, Michael Mando, Ayisha Issa, Frank Schorpion
YAPIM: 2018 Kanada SÜRE: 114 dk.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...