14 Temmuz 2019 23:05

Ses kirliliği bilisizliği -2-

Ses kirliliği bilisizliği -2-

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ses kirliliğinden söz ediyordum bundan önceki yazımda. Aslında bu konuda bir betik yazılabilir. Ancak kim okur kim dinler diye düşünüyorum. Bir köşe yazısında anlatılabilecek kısalıkta yazmayı yeğliyorum.

Son yazımda değişik örnekler vermiştim. Bu yazıda da bu örnekleri sürdüreceğim.

Gerçekte ben dinlenmeyi bilmem. Daha doğrusu konumu değiştirerek dinlenmeye çalışırım. Önemli bir sayrılıktan sonra başkaları gibi dinlenmeyi deniyorum. Bunun için de bir kıyı ilçesinde 6-7 gün geçiriyorum. Orada örneğin bir çayhaneye gidiyorum. Yerlilerin çayhanesine…  Bir çay söylüyorum. Görevli bağırıyor bir baştan bir başa: 

    - Beye bir çay!

Aş evinde de öyle :

    - Beye bir kuru !

Böylece bütün oradakiler sizin ne yiyeceğinizi biliyorlar.

Ya da bir köşeye çekilip betiğimi okumağa çalışıyorum ya… Dinlenmeğe geldim ya… Burada başımı dinleyeceğim ya… Beş altı delikanlı gelip yandaki masaları birleştirip oturuyorlar. Konuşuyorlar, kahkahalarla gülüşüyorlar. Sesleri bütün çevreyi dolduruyor… Gelin de okuyun…
Nereye kaçmalı?

Otobüstesiniz, ya da vapurda. Yanınızdaki, karşınızdaki, az uzağınızdaki kişi telefonla konuşuyor. Kişinin bütün öyküsünü dinliyorsunuz. Bağıra çağıra konuşuyor çünkü… Konuştuğu kişi uzakta ya, sözüm ona sesini ona ulaştıracak. 

Yolda yürüyorsunuz, ya da evinizin penceresindesiniz. Sokaktan bir araba geçiyor. Bütün pencereleri açık. Sürücünün sağ elinde telefon… Sol kolunun dirseği dışarıda. Sol elinin parmakları yönetim simidinde. Radyosu ya da müzik aygıtı sonuna dek açık… Bütün sokak zangır zangır bir arabeski dinliyor.  Çevrede bir sayrı mı var, ya da çocuk mu uyuyor? Kimin umurunda?

Gece karanlığında, hem de yarısından sonra sokağınızdan 5-6 kişi geçiyor. Bağıra çağıra… Uykunuzdan fırlıyorsunuz… Sanırsınız ki bir alay geçiyor. Çıkın da, seslenin:

    - Susun!

Yapabilir misiniz? Kim bilir neler gelir başınıza?

Sizinle bir saptamamı da paylaşmak istiyorum. Bütün bunlar örneğin Muğla’da böyle değil. Küçük kentler daha kentlileşeceğine, kentler köyleşiyor. Bu saptamam yeni değil biliyorsunuz. Bir türlü kentlileşemiyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...