07 Nisan 2019 20:41

Müzelerimiz - 2

Müzelerimiz - 2

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bundan yaklaşık otuz yıl önce sanırım, Londra'da idim. Omzumda taşıdığım 5-6 yaşındaki oğlumla müzeden müzeye koşturuyordum. Birdenbire karşıma çıkan, bir ses almacını uzatan kişi sordu:

-    Neden Londra’dasınız?

BBC'nin bir görevlisiydi soran, bir arkadaşı da çekim yapıyordu. Yanıtladım:

-   Türkiye’den geldim. Orada, geçmişte olup biteni oğluma anlatıyordum. Olayların geçtiği yerlere götürüp kanıt olan anıtları göstermek istedim. Yerlerinde bulamadım. Nerede olduklarını sordum. Londra’da, kırk haramiler deposu gibi bir yerde, British Museum’da bulunduklarını öğrendim. Oğluma onları göstermeğe geldim.

Herkes bilir sanıyorum… Halikarnas Balıkçısı’nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) öyküsünü… Balıkçı, yıllarca British Museum’a yazıyla başvurmuştu.”Yeryüzü Harikası” olan Karya kralı Mozol’un anıt gömütündeki yontuları geri istemişti.  Onun Bodrum’un mavi göğü altında yaratıldığını, ancak orada anlamlandırılabileceğini dile getirmişti. Aldığı yanıt tam da İngilizlere yakışıyordu:

-    Verdiğiniz düşünce için teşekkür ederiz. O yapıtların bulunduğu oylumu maviye boyadık.

İyi mi?

Pişkinliğin buncasına ne denir?

Atı alan Üsküdar’ı mı geçmiş?

Sökülüp götürüldükleri ülkenin çocukları bile, bu gün de ses çıkarmıyorlar. VATANDAŞLARININ YONTUSUNUN EL ÜLKESİNDE TUTUKLU OLDUĞUNU DİLE GETİREMİYORLAR!

İyi ki bir Özgen Acar’ımız var. Berlin’deki Zeus Sunağını geri isteyen bir Safa Taşkın’ımız var. Bir gün hep birlikte onlara omuz vereceğimize inanıyorum.

Elbette bir gün tüm kaçırılan Anadolu yanıtları geri gelecekler.

Neden mi? Nasıl mı?

Çünkü onları yerlerinden söküp götürenler, bu barbarlıklarından ötürü kendi çocuklarından utanacaklar.

(sürecek)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...