24 Mart 2019 20:34

Foça'daydım 18 Mart'ta

Foça'daydım 18 Mart'ta

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Son yıllarda, büyük kentlerde kimi günlerimizi unutturmağa çalışmalarına karşın, övünülecek, bizi birliğe yoğuracak günleri unutmamış olanlarla bir arada olmak ne güzel. Çanakkale savaşı bizi birbirimize düşürmeğe kalkışan densizlere karşın unutturmamamız gereken olaylardan.

18 Mart Foça’da bütün denizcilerin en güzel giysileri ile katıldıkları bir gün oldu.

Bütün Anadolu’nun bir arada omuz omuza bağımsızlık için savaştığı bu günde Troya’yı düşünmemek olanaksız. Homer’in bir bir saydığı Anadolu’nun çeşitli yerlerinden koşup gelen yiğitler ülkeyi savundular üç bin yıl önce. Anadolu üç bin yıldır sömürge olmamak için savaşıyor, iç – dış düşmanlarıyla.

Mustafa Kemal Atatürk,
    “Hektor öcünü aldım.”

derken geçmişi hiç unutmamış olduğunu söylüyordu apaçık. En yakın geçmişimizi unutturmağa, daha doğrusu unutturmak gibi acınası bir “gaflet”e düşenlerin ders almaları gerekmez mi bundan?

Varlının, yönetenin, sultanların geçmişini yeniden yazmağa çalışanlar geçmişe şaşı bakanlar nasıl ders almazlar?

Bundan sonra geçmişi biz yazacağız. Cumhuriyetle başlayan, devrimlerle süren geçmişimizi…

Foça bir başka güzeldi 18 Mart günü. Kimi deniz subaylarımızın ellerinden tuttukları çocukları da vardı. Elbette böyle günlerde aktarılır; gelecek kuşağa gerçekler, arapça öğretilerek değil.

Deniz ne güzeldi bilseniz. Kimi yerleri ayna gibi, kimi yerleri pırıltılı, kimi yerleri ufak ufak göz kırpıştırır gibi küçücük dalgalı.

“Ağ Çeken Balıkçı” yontusunda bir araya gelindi. “Küçük Deniz” onları çekiyordu sanki.

Denizli’de 23 Nisanlar yaşamış bir çocuk olarak ilkokul dördüncü sınıfı bitirip geldim İstanbul’a. Biz ne coşkulu kutluyorduk Denizli’de 23 Nisan’larımızı. İstanbul’da yeteri coşkuya ulaşamamış olanların beni şaşırttığını söylemekten çekinmiyorum. Biz bizi bulacağız elbette her sürezde ne olursa olsun.

Ulusal değerlerimizi, kardeşliğimizi, unutturulmaya çalışıldığı günler olsa da arada…

Eşimle el ele dolaştığımız 18 Mart günü olduğu gibi bütün Anadolu el ele olacağız, öyle değerlendirecek Anadolular yakın geçmişi, öyle bakacaklar geleceğe… Kimse önleyemeyecek bunu.

Umutsuz olanlar umut dolu olanlardan yine utanacaklar…

Umut olacaklar birbirlerine…

 Behçet Necatigil ustanın dediği gibidir işte:

Ya ümitsizsiniz. Ya da ümit sizsiniz.
Ya çaresizsiniz. Ya da çare sizsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa