12 Mart 2019 20:50

Flormar’dan TÜPRAŞ TİS’ine gelişmelerin gösterdiği

Flormar’dan TÜPRAŞ TİS’ine gelişmelerin gösterdiği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Petrol-İş Sendikasında örgütlü Flormar işçilerinin 10 aya yaklaşan direnişleri geçtiğimiz hafta sona erdi. İşçiler, küçümsenemeyecek kazanımlar elde ettiler. Ama, “Daha iyisi de olabilir miydi?” gibi bir tartışma yapılabilirse de burada esas olan bir grup Flormar işçisinin, 300 güne yakın, çok ağır koşullarda direnmesi ve direnişi işçilerin isteklerine yakın bir kazanımla sona erdirebilmesidir.

Demek ki işçiler;

- Kendi aralarında talepleri etrafında birlik sağlar,

- Direnme kararlılığı ve cesaretini gösterir,

- Bu birliklerinin arkasına yereldeki emek güçlerinin (Elbette ki en geniş emek gücü çevrelerinin de) desteğini koyabilirlerse, önceden pek de umulmayan başarılar kazanabilirler!

Flormar’ın direnişçi işçileri, işçi sınıfının mücadele tarihinin bu en önemli dersini herkese yeniden hatırlatmışlardır.

Çünkü ülkemiz işçi sınıfına bu “hatırlatmayı” yapan, Flormar işçileri, Türkiye işçi sınıfı mücadelesine unutulmayacak bir sayfa da eklemişlerdir.

***

Bu “kriz ve TİS yılı”nda, henüz yılın başlarındayken önemli bir başarı haberi de Alpha Plastik işçilerinden geldi.

Petrol-İş İşyeri Temsilcisi Özgür Karateke; Yapılamayacağı düşünülen bir sözleşme imzaladık. Bu sözleşme gereği; ücret zammı ilk yıl 1000 TL, ikinci yıl enflasyon artı 1, üçüncü yıl enflasyon artı 4 olacak. Sosyal haklarda da yüzde 20 artış sağlandı. Adana ve Ankara’da 3 olan ikramiye sayısı 4’e yükseldi” diyerek açıklıyor kazanımlarını. Böyle bir sözleşmeyi başarmalarının gerekçelerine ilişkin de Karateke, “Bir arada duruşumuz ve birlikteliği bozmayışımızdır” diyor.

Karateke işçilere, Biz talep eder ve arkasında durursak ancak öyle kazanabiliriz diyerek Flormar işçilerinin mücadelesini kendi deneyimleri açısından ifade ediyor.

***

Bu iki başarılı mücadele yanında; bu “kriz ve TİS yılı”nda TİS’lerin önceki yıllara göre bile çok zor geçeceğinin ilk belirtileri de ortaya çıkmaya başladı.

Ocak ayında, TÜPRAŞ işçilerin örgütlü olduğu Petrol-İş Sendikası ile TÜPRAŞ patronu (Koç Holding) arasında başlayan TİS görüşmeleri, üçüncü oturumdan itibaren KİPLAS’ın (Kimya, Petrol ve Lastik İşverenleri Sendikası) oturumlara katılmasıyla yeni bir safhaya geçmiş bulunuyor.

Yani patronların “kalesi”nde artık patronların iş kolu sendikası olan KİPLAS var!

Ancak işçiler ve sendikaları, talepleri etrafında birleşip mücadeleye hazır olduktan sonra karşı tarafta kimin oturduğu önemli değil. Nitekim Petrol-İş’in Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, bu konuda işçilere; “Onlar bizi tanıyor, biz onları PETKİM sözleşmesinden tanıyoruz. Bu sizi tedirgin etmesin” diyor.

Ama, elbette patronun kalesine KİPLAS’ın geçmesi demek, TÜPRAŞ TİS’inin beklenenden de sert bir mücadeleye sahne olacağı demektir.

Ve elbette ki, bu durum sendikaya da; iş kolu düzeyinde ve ülke düzeyinde emek güçleriyle dayanışma ve mücadele ortaklığı konusunda yeni girişimler yapmayı da zorunlu kılması demektir.

Bu yüzden de sadece KİPLAS’ı tanımak yetmez, KİPLAS karşısında Petrol-İş’in de iş kolu düzeyindeki güçlerini ve imkanlarını, Türk-İş’e bağlı ve bağlı olmayan bütün sendikal güçleri ve emekten yana kamuoyunu harekete geçirmek için girişimlere başvurmasını gerektirir.

Örneğin TÜPRAŞ mücadelesinde işçiler ve sendikaları, Flormar işçilerinin direnişleri boyunca izlediği, talepleri etrafında birleşme, kararlılık ve dayanışabileceği bütün güçlerle dayanışacak bir mücadele çizgisine geçmek durumundadırlar. Elbette TÜPRAŞ’ın özgünlükleri ve imkanlarıyla birlikte!

Bu durum sadece TÜPRAŞ sözleşmesi için değil tekstil, cam ya da mayısta başlayacak olan metal sözleşmesi için de, kamudaki işçi ve kamu emekçisi sözleşmeleri için de geçerlidir. Unutmayalım; 2019 “kriz ve TİS yılı”dır. Patronlar ve sendikaları, TİS’leri krizin yükünü işçilere yıkmak için kullanmakta kararlıdırlar.

TÜPRAŞ’ta KİPLAS’ın kaleye geçmesi bunun ilk işaretlerinden birisidir.

İşçiler ve sendikaları da buna hazır olmak, gereğini yapmak durumundadırlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...