01 Mart 2019 19:45

Çiğlili işçiler ve bağımsız aday Cihan İşçi’ye destek

Çiğlili işçiler ve bağımsız aday Cihan İşçi’ye destek

Fotoğraf: Envato

Paylaş

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimin bir özelliği de yerellerde belediye başkanı ya da belediye meclisi üyelikleri için “bağımsız adayların” seçime katılıyor olması diyebiliriz.

Bu adaylardan birisi ise; çeşitli fabrikalarda çalıştıktan sonra, Birleşik Metal-İş’in örgütlü oluğu Schneider Elektrik’te 4 yıl baştemsilcilik yapan ve halen de DERİTEKS Sendikasının İzmir Şubesinde örgütlenme uzmanı olarak çalışan Cihan İşçi.

Cihan İşçi’yi, Emek Partisi ve DERİTEKS Sendikasıda” destekliyor.

“Da” diyoruz çünkü, Çiğli OSB’deki pek çok fabrikanın temsilcileriyle yaptığı gazetemize de yansıyan toplantı haberinden de anlıyoruz ki, OSB’deki temsilcilerin önemli bir kesimi, Cihan’ı destekliyor.

Öyle anlaşılıyor ki; Cihan İşçi’nin 10 yılı aşkın süredir Çiğli OSB’de, pek çok işyerinin örgütlenmesinde önemli bir emek sarf etmesinden, işçi kurultayı örgütlemeye, her zorda kaldıklarında işçilerin yanı başında olmasına kadar pek çok faaliyetini bilen işçiler, Cihan’ın bağımsız belediye meclisi adaylığını tereddütsüz destekliyorlar.

Kuşkusuz ki bir işçi bölgesi olarak Çiğli Organize Sanayi Bölgesi işçileri için, içlerinden birinin, “belediye meclisine bağımsız aday” olmaya cesaret etmesi pek çok bakımdan alışık olmadıkları bir tutumdur. Ama, aynı zamanda başka dönemlerde işçilerin kendi partisinden ya da bağımsız olarak seçimlere katılabilmesini teşvik eden bir örnek olması bakımından da Cihan’ın aday olması, her halde Çiğlili işçiler için önemli bir adımdır.

Hele de adı çok bilinen birkaç partiden aday değilse genellikle işçilerin adaylığının pek önemsenmez olduğu dikkate alındığında, Cihan İşçi’nin işyeri temsilcilerinden önemli bir destek bulması, kuşkusuz ki işçiler arasında siyasi çalışmanın ve işçilerin kendi tarzlarında siyaset yapması bakımından da faydalı olacaktır.

Hele de ülkenin içinden geçtiği, işçilerin (ve halkın) sermaye partilerinin oluşturduğu odaklar tarafından “kutuplaştırılarak” birbirine rakip yapılmak istendiği koşullarda, bugüne kadar çeşitli siyasi partilere destek vermiş işçilerin, işçi temsilcilerinin, sınıfın çıkarlarını savunmada en önde yürüyen bir işçinin etrafında yeni bir birlik oluşturmaları önemlidir. Elbette ki bu birlik sadece Çiğlili işçiler için değil ama işçi sınıfımız açısından da değerlidir.

Elbette böyle bir birlik, ülke sathında pek çok sanayi havzasında, kamu emekçileri arasında, her kesimden halkın yoğun olarak yaşadığı emekçi semtlerine de yayılabilse çok daha iyi olurdu. Ama bugün Çiğli’de ve az sayıda da olsa başka işçi havzalarında bu girişimlerin olması küçümsenmemelidir de. Nitekim başka sanayi havzalarında, kimi il ve ilçelerde belediye başkanı adayları ve belediye meclisi üyelikleri için çıkan adayların da çevreden olumlu tepkiler aldıkları, bu adayların söylediklerine ve kendilerini çağırdıkları mücadele hattını dikkate aldıklarını gösteren haberler gazetemize gelmeye başlamıştır.

Evet, işyerlerindeki işçi temsilcilerinin, Cihan İşçi’ye destek vermeleri, ona açıkça destek vermeleri “iyi”dir ve “önemli”dir. Ona sözle destek vermeleri “iyi ve önemli”dir ama;

- Destek açıklayan temsilcilerin de seçime kendileri katılıyormuş gibi çalışmaya katılmaları,

- İşyerlerinde imkanlar ölçüsünde çeşitli toplantılar düzenlemeleri,

- Semtte yapılan toplantılarda Cihan’ın nasıl bir belediyeciliği savunduğunu,

- İşçilerin nasıl belediyeler istediklerini... açıklayan bir seçim çalışmasının da en önünde yer almaları, desteklerini böyle ileri bir tutuma kadar vardırmaları “çok daha iyi çok daha önemli”dir!

Kısacası Cihan İşçi nasıl işçinin belediyecilik anlayışını temsil ediyorsa, Cihan’a destek açıklayan temsilciler de kendi tutumlarını, faaliyete katılarak da ortaya koymakla yükümlüdürler.

İşçilerin siyaset yapma tarzı da budur, böyle olmalıdır.

Aksi halde “Destek açıklamak” bir iyi niyet açıklamasını geçemez; çalışmaya destek burada kalırsa da halkın bilincinin dönüşmesine gerçek bir katkı yapmadığı gibi, çalışmaya katılarak kendilerini olumlu yönde değiştirme fırsatını kaçırmış olurlar.

Kısacası Çiğlili işçiler için, kendilerinden birisi olarak, gönül rahatlığı ile destek verip çalışmalarına katılacakları bir aday olarak Cihan İşçi’nin bağımsız aday olması bir şanstır. Bu şansı iyi kullanmak da Çiğlili işçiler ve en başta da işçi temsilcilerinin kendi ellerindedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...