28 Ocak 2019 00:15

Can Egeli

Can Egeli

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İzmir’in Tire ilçesinin bir öğretmeni var!

Onunla Tire’ de dolaşırken genç, yaşlı birçok Tire’ linin “ hocam” diye ellerine sarıldıklarının tanığı oldum. Sayılıyor, seviliyordu besbelli…

 

Yılmaz Göçmen Tire’de doğmuş. İlk – orta öğrenimi Tire’de yapmış. Sonra da Gökçeada Atatürk ilk öğretmen okulunu bitirmiş.

 

1969 da ilkokul öğretmenliğine başlamış. Yurdumuzun birçok yerleşmesinde ilkokul öğretmenliği, yöneticilik yapmış.  1981 – 1987 yılları arasında Almanya’daki Türk çocuklarını eğitmiş.

Emekli olduktan sonra da sayısız TV izlencesinde görev almış. Betikler yazmış… Tire’ yi, Tire’lileri anlatmış. Bilinmeleri, tanınmaları gerekli olanları elbette…Sanıyorum Tire’nin “sivil tarihi”ni çıkarabilirsiniz bu betiklerden.

 

Ne güzel bir çaba!

 

Kimi kişilerin yazmaları için destek olmağa çalıştım bu güne dek…Yılmaz Göçmen’in yolunu ne açmış, kim açmış bilmiyorum. Hiç önemli de değil… Önemli olan onun bu yolu seçmesi, severek sürdürmesi…

 

Tire’yi o gezdirdi.

 

Bu gezinin bir bölümü de “Kent Müzesi” idi. Müzenin düzeni, son yıllarda yapılan birçok benzerinden daha iyi idi. Ama benim ilgimi en çok yapı çekti. Öğrendim ki bu yapı belediye olarak yapılmıştı önce. Mimarı da Can Egeli idi…

 

Daha mimarlık eğitimine başladığım günlerde duymuştum Can Egeli adını. Hemen telefona sarıldım. Güngör Kaftancı’yı aradım. İzmirli ünlü mimar… Onunla eş kuşaktan olabilirdi… Öyle değilmiş, ama tanıyordu. Diyordu ki Güngör:

Benden büyüktü… Çok yetenekli, çok çalışkan bir kişiydi…1927 doğumlu…

Türkiye’de, Almanya’da yarışmalar kazanmıştı. Daha öğrenci iken bile…İTÜ den yetişmişti. Öğrenimini bitirir bitirmez de uygulamalara başlamıştı. Tire’ ye dört yıl emek vermişti. Orada bugün de güzellikle anılıyor.

 

Bütün anlatılanlar beni hem gönendirdi hem hüzünlendirdi. Can Egeli gencecikten kendinden beklenemeyecek başarılar gerçekleştirmişti. Dile getirmek istemiyorum ama, ne yazık ki Münih’te kendisi sonlandırmıştı yaşamını.

 

Birçok yetenekli mimarın meteliksiz sonlandı yaşamları. Kimileri de tinsel sağlıklaştırma evlerine düştüler…

Azıcık abartsam, yetenekli başarılı insanlarımızı öğütüyoruz diyeceğim.

 

Bakın şu günümüze…Bunca soyguncu, bunca eğri yollara sapmış kişi ortalıkta dolaşırken, onlara neredeyse destek verilirken, sanatçılarımızla, yazarlarımızla uğraşıyoruz. Onlara neler çektiriyoruz. Utanıyorum!

 

Yüz binlerce gencimiz yurt dışına gidiyorlar. Oysa hepsi, bütün ülkelerden önce bize gerekli…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...