18 Ocak 2019 23:30

Hak gasplarına karşı tek yol, birleşmek ve mücadele etmek!

Hak gasplarına karşı tek yol, birleşmek ve mücadele etmek!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün bu köşede iki önemli gelişmeyi tartışacağız.

Bunlardan biricisi, İzmir Büyükşehir Belediyesinde İZENERJİ’de 3 aydır süren “yetki krizinin”, işçilerin toplusözleşme hakkı için verdiği çetin mücadele sonucunda çözülmesi. Verilen mücadele sonucunda belediye yönetimi, Genel-İş İzmir 2 No’lu Şubenin yetkisine itiraz amacıyla verdiği dilekçeyi dün geri çekti!

Böylece İzmir Büyükşehir belediyesi, belediyenin 17 ayrı kurumunda çalışan 5 binden fazla İZENERJİ işçisinin Genel-İş 2 No’lu Şubedeki örgütlenmesini “tanımış” oldu.

Sendika yöneticilerinin belirttiğine göre, “itiraz”ın geri çekilmesiyle birlikte, kasım ayında başlaması gereken yeni dönem toplusözleşme görüşmeleri en geç bir ay içinde başlayacak!

Böylece; Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube ve üyeleri, işçilere ve sendikalara hak gaspları karşısında nasıl bir tutum alınması gerektiğini gösterdiği gibi, aynı zamanda taşerondan  “kadroya” aktarılırken TİS hakları gasbedilen yüz binlerce işçi için de bu haklarını nasıl savunacaklarını göstermiştir.

Artık sendikacılar; “Biz ne yapalım belediye yönetimi ya da kamu kurumu yönetimi, bakanlık, TİS hakkımızı kabul etmiyor”  diyemeyeceklerdir.

***

İzmir’de süren önemli bir sendikalaşma mücadelesi daha var.

Bugün bu köşede tartışacağımız ikinci konu da bu: DİSK/Gıda-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten çıkarılan TARİŞ işçilerinin, iki buçuk ayı geride bırakan direnişleri!

75 gündür işçilerin direncini kıramayan TARİŞ yönetimi, daha önce işçilerin fabrika önünde yaptıkları protesto eylemine destek vermek için TARİŞ önüne gelen diğer işletmelerden işçiler ve sendikacılar hakkında dava açtı.

TARİŞ yönetiminin hak mücadelesi veren işçileri işten atması yetmiyormuş gibi bir de dayanışan işçi ve sendikacılara dava açılması İzmirli DİSK, Türk-İş, KESK’li sendikacılar tarafından tepkiyle karşılandı.

Hiç kuşkusuz sendikalaşma mücadelesine karşı düşmanca bir tutum içinde olan patronlar ve onların arkasında duran Hükümetin tutumuna karşı TARİŞ işçilerinin mücadelesi, bütün işçilerin sendikalaşma mücadelesinin bir dayanağıdır. Artık bunu az çok böyle bir mücadele içinde olan her işçi biliyor. Bu yüzden iki buçuk aydır, bütün baskılara karşın sendikalaşma mücadelesinden vazgeçmeyen TARİŞ işçilerinin cesur tutumu, dayanışmayı hak ettiği gibi, sendikalaşma hakkı üstünden bir “hesaplaşma”nın merkezi olabilecek özellikleri de taşımaktadır. Bunun için TARİŞ işçilerinin mücadelesi tüm diğer sendikalaşma mücadelesi içindeki işçiler için de çok önem kazanmış bir mücadeledir.

Bugüne kadar İzmirli mücadeleci sendikacılar, ileri işçiler ve emekten yana kamuoyu, TARİŞ direnişini, öneminin farkında oldukları için desteklemişlerdir.

Şimdi, TARİŞ yönetimi de bunun “farkında” olduğu için, mücadeleyi kırmak, sendikalaşma mücadelesine girecek işçilere olduğu gibi, onlara destek veren işçilere ve sendikacılara da gözdağı vermek için 9 Ocak 2019 günü arkasına ‘adliye’yi almak için dayanışmaya gelen sendikacılar ve işçiler hakkında dava açmıştır.

Gazetemize konuşan İzmirli sendikacıların söylediklerinden anlaşılıyor ki; onlar sendikalaşma mücadelesi içinde TARİŞ işçileriyle dayanışmadan vazgeçmeyecekleri gibi, bundan böyle daha ileriden birlik ve dayanışma içinde olacaklardır.

Ve böylece TARİŞ işçileri ve onları destekleyen herkes için artık sadece fabrika önü değil adliye sarayı da direniş mekanıdır! Dolayısıyla TARİŞ işçileri ve sendikalaşma mücadelesi için sürdürülen direniş artık daha planlı, daha kapsayıcı, daha etkin ve daha sonuç alıcı biçimlere de bürünmek durumundadır.

Bunu önceki gün gazetemize konuşan sendikacılar da ifade ediyorlar.

Bundan sonrası da bu söylenenlerin ete kemiğe bürünmesi için atılacak adımlardır.

En son, Genel-İş 2 No’lu Şube işçilerinin yukarıda sözünü ettiğimiz mücadelesinin de açıkça gösterdiği gibi, işçilerin ve sendikalarının haklarını savunmak için gerçekçi tek bir yol vardır; mücadele etmek, mücadelenin başarısının şartı da talepler etrafında birleşmek ve tüm emek güçleriyle birlikte hareket etmektir!

TARİŞ mücadelesi şimdi bu gerçeği bir kez daha gösteren bir mücadele olarak geliştiğinde sadece TARİŞ değil sendikalaşma mücadeleleri içindeki tüm işçilerin mücadelesi için de bir dayanak olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...