15 Ocak 2019 23:20

İZENERJİ işçileri TİS hakkı gasbedilen işçiye yol gösteriyor

İZENERJİ işçileri TİS hakkı gasbedilen işçiye yol gösteriyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Demek ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin (siz Erdoğan Hükümeti’nin de diyebilirsiniz) iş birliği ile İZBAN işçilerinin grevinin yasaklanması bir rastlantı değilmiş!

Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesinin yöneticileri, İZENERJİ işçilerinin Genel-İş Sendikasında örgütlenmesi karşısında sendikanın yetkisine itiraz ederek de kanıtladılar.

Geçtiğimiz yıl, belediyelerde taşeron firmalarda çalışan işçilerin, belediye firmalarına aktarılırken 2020 yılına kadar TİS hakkı yasaklanmıştı. İZENERJİ işçileri de bu aktarma sırasında Genel-İş 2 No’lu Şubede örgütlenmişlerdi. Ancak belediye yönetimi işçilerin iradesini tanımayarak, sendikanın yetkisine itiraz ederek, iş mahkemesine başvurdu.

Bunun anlamı ise aylarca, belki de yıllarca işçilerin oyalanacağıydı. Böylece yönetim işçileri, yüzde 25-30’lara dayanan enflasyona karşı, yüzde 4+4 zamla çalıştırmayı amaçlıyordu.

Nitekim geçtiğimiz cuma günü Genel-İş 2 No’lu Şube yönetiminin çağrısı üzerine işçiler belediye önünde toplanarak yönetimi protesto ederken polisin gözaltı, coplu, gazlı saldırısına hedef olmuşlardı. İşçiler polis saldırısına direnirken, Genel-İş’in diğer şubeleri de 2 No’lu şube işçileriyle dayanışmaya girerek iş bırakmışlar, İzmir bir anda ulaşımdan temizliğe, işçilerin hizmet vermediği bir kente dönüşmüştü. 2 No’lu şube üyesi işçileri direnişi ve diğer şubelerden işçileri de dayanışmaya girmesi karşısında belediye yönetimi sendika yöneticilerini görüşmeye çağırarak, eylemlere son vermelerini isteyerek, “İş mahkemesine yaptıkları başvuruyu geri çekecekleri” sözünü verdiler. Bunun üzerine Genel-İş 2 No’lu şube yönetimi de işçilerle konuşarak eylemlerini bir hafta erteledi.

Şimdi işçiler, belediye yönetiminin bu sefer sözünde durarak yetkiye itirazını geri çekmesini bekliyorlar.

Eğer belediye yönetimi yeni bir oyuna başvurmazsa; işçiler mücadele kararlılıkları ve işçi dayanışmasının üstünden bir haklarının gasbedilmesini önlemiş olacaklar.

Ama öncelikle belirtelim ki bu eylemlerle, Genel-İş 2 No’lu Şube üyesi işçiler başta olmak üzere İzmir işçileri ve tüm işçi sınıfımız, mücadele kararlılığı ve birlik olmanın önemini görmüşlerdir.

Eğer;

- Genel-İş 2 No’lu şubenin işçileri haklarını savunmak için aralarında yeterince birleşmiş olmasa ve harekete geçecek karlılığı göstermeseydi,

- Genel-İş’in diğer şubelerine üye işçiler (Burada İzmir’in emekten yana güçlerinin desteğini de unutmamalıyız) dayanışma içine girmeselerdi kuşkusuz ki, polis şiddeti ve belediye yönetiminin manevraları karşısında işçiler dimdik duramazlardı!

Genel-İş 2’No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Peki CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi aileleri ile beraber 20 bine yakın insanın toplu iş sözleşme hakkını geciktirmeye çalışarak neyi amaçlamaktadır? diye sorduktan sonra şunları söylüyor: “Bugün sendika olarak sokağa çıktıysak; bunun sebebi toplusözleşme hakkımızın gasbedilmek istenmesidir. Buradan ilan ediyoruz. Bugün buradaki eylemimiz sadece bir başlangıçtır. Yetki itirazı geri çekilene kadar sendikamız ve İZENERJİ işçileri İzmir’in her noktasında eylemlerini ve mücadelesini ortaya koyacaktır...

Genel-İş’in İzmir 2 No’lu Şubesi ve üyesi işçiler bu son adımlarıyla, genel olarak işçilerin haklarını nasıl savunabileceklerini gösterdikleri gibi, aynı zamanda,

- “Kadro verme” adı altında TİS hakkı 2020 yılına kadar yasaklanmış olan yüz binlerce taşerondan kadroya geçirilen işçiye de TİS yasağını nasıl aşacaklarını,

- Bu işçilerin üye olduğu her iş kolundan sendikalara ve yöneticilerine de TİS hakkını elde etmenin el etek öperek, TV ekranlarından yakararak değil işçilerin örgütlü gücünü kullanarak, ortak mücadeleler için girişimler yaparak elde edilebileceğini göstermiştir.

Her ilden ve her iş kolundan “Taşerondan kadroya geçen” işçiler ve sendikaları, İzmirli işçilerin mücadelesini sadece izlememeli, onların açtığı yoldan ilerlemelidir de!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...