21 Kasım 2018 00:05

Cam işçileri yeni bir TİS için hazırlanırken

Cam işçileri yeni bir TİS için hazırlanırken

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bir grup Şişecam işçisi gazetemize yazdıkları mektupta, hem Şişecam patronundan isteklerini, hem TİS sırasında sendikalarının takınması gereken tutumu, hem de işçilerin toplusözleşme sürecinde neler yapması gerektiğini büyük bir açıklıkla sıralamışlar.

Çünkü cam işçilerinin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası ile Şişecam patronu arasında 26. Dönem TİS görüşmeleri 2019 başında başlayacak.

Bu mektup gazetemizde 18 Kasım’da yayımlandı. Mektup, gazetemize yazan cam işçilerinin, hem Şişecam işçilerinin 50 yılı aşan mücadelesinden hem de Türkiye işçi sınıfı mücadelesinin yakın tarihinden ciddi dersler çıkardıklarını gösteriyor. Bu yüzden de mektup, TİS mücadelesi içindeki her işçi çevresi ve mücadeleci sendikacılar dikkate alması gereken öneriler ve belirlemeler içeriyor.

Mektuplarında işçiler vardıkları sonucu da; “Bu yeni sözleşme döneminde cam işçileri olarak geleceğimizi ve mücadele tarihimizi göz önünde bulundurarak hareket etmek zorundayız” diye özetliyorlar.

Şişecam işçilerinin mektuplarındaki önerilerini, dönemin şu iki özelliğini de gözeterek dikkate almak durumundadırlar:

1) Şişecam işçilerinin 26. Dönem TİS’i, Krizin giderek daha da derinleştiği koşullarda yapılacak. Bunun anlamı ise hükümetin hatta tüm patron örgütlerinin “Kriz var” bahanesiyle işçileri daha az ücret zammına, hatta mümkün olursa “sıfır” ya da “eksi zam”ma razı etmek için “Krizi bir fırsata çevirme ihtimali”ni kullanmasıdır. Geçmiş yıllarda, ortada kriz yokken, Şişecam kârını katladığı dönemlerde bile patronunun, işçileri düşük zamma razı etmek için her yola başvurdukları dikkate alındığında kriz koşullarını kullanmaması  beklenemezdir. Ki, burada Şişecam işçilerinin başarısı, yıl içinde MESS’le yapılacak metal TİS’i başta olmak üzere diğer TİS’ler için de bir ölçü olacağından ayrı bir önem taşıyacaktır.

2) Şişecam işçileri, Türkiye işçi sınıfının, 1960’lı yıllardan beri en mücadeleci bölüklerinden birisi olmuştur. Ama aynı zamanda Şişecam işçilerinin mücadelesi hükümetler tarafından  “grev yasakları”yla bastırılmıştır.(*) Bu yüzden de hükümetin Şişecam sözleşmesinin baskı altına almak için yeniden grev yasaklarına kadar varacak girişimlerde bulunması, sermaye örgütlerinin topyekün bir şekilde Şişecam işçileri ve sendikalarının karşısında yer alması şimdiden dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu da işçilerin ve sendikalarının TİS masasına otururken, hem işletmelerin bulunduğu yerlerde hem de ülke sathında işçi sınıfının ileri güçleriyle ve her sektörden sendikalarla dayanışma içinde olmayı da gündemlerine almak zorundadırlar. 

Tekrar işçilerin gazetemize gönderdikleri mektuba dönersek; yukarıda belirtildiği gibi böyle bir mektubun yazılabilmiş olması kendi başına da önemlidir. Ancak bu mektubun işçi sınıfı mücadelesi açısında anlamlanması için, işçiler arasında tartışmaya açılması ve cam işçilerinin çoğunluğunun bu mektup etrafında birleşmesinin için gerekli çalışmanın yapılması gerekir. Bu yüzden de mektup bir başlangıçtır ve mektuptaki öneriler cam işçileri için  etrafında birleşilen öneriler haline geldiği ölçüde de mücadele için gerekli anlamı kazanacaktır.

Cam işçileri mektuplarını, “Bizim gerçeğimiz ne kadar mücadele o kadar kazanım, ne kadar mücadele o kadar ekmek demektir” diyerek, cam işçilerinin önceki eylemlerinden edindikleri, sloganlaştırdıkları derse işaret ederek bitiriyorlar.

Bu yolda yürümeyi başarırlarsa, cam işçileri cam patronuyla girecekleri mücadeleyi kazanacakları gibi, Türkiye işçi sınıfının “Krizin faturasını reddetme” mücadelesinde de öncü bir role sahip olacaklardır.

*Şişecam işçilerinin örgütlü olduğu Kristal-İş Sendikası 1966’dan bu yana 10 kez grev kararı aldı. Ancak bu grevlerin son 4’ü (ANAP, DSP ve MHP koalisyonunun iktidar olduğu 2001 ile AKP’nin iktidar olduğu 2003, 2014, 2017 yıllarında alınan grev kararları) hükümetler tarafından yasaklandı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...