21 Kasım 2018 01:23

AİHM’nin Demirtaş kararı

AİHM’nin Demirtaş kararı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu yazı yazılırken AİHM’nin Demirtaş/Türkiye (2) kararı açıklandı. Mahkeme, Demirtaş’ın seçilme hakkının ihlal edildiğine ve Türkiye’nin özgürlükleri kısıtlamasında insan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin izin verdiği sınırları aştığına karar verdi ve serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Anayasaya göre Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerekir. Çünkü, Anayasa 90. madde AİHS hükümlerinin Anayasa hükümlerinden üstün olduğunu kabul ediyor. AİHM kararları da AYM kararlarından üstün konumda.

Erdoğan, AİHM kararına uyar mı? Erdoğan diyorum çünkü bu konuda asıl karar verecek kişi o. Erdoğan’a kalsa Demirtaş’ı bırakmaz. Demirtaş ile husumeti adeta kan davası. Zaten onun isteği ile Demirtaş tutuklandı ve hakkında elli civarında dava açıldı. Bunun için de Anayasa ve bütün temel hukuk kuralları ihlal edildi. TBMM kürsüsünde yapılan konuşmalar suç sayıldı. Milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Dokunulmazlığın kaldırılması geriye doğru yürütüldü. Dokunulmazlık süresi geriye doğru olduğu halde, o tarihten ileriye doğru da Demirtaş’ın dokunulmazlığı kabul edilmedi. Yani, dokunulmazlığın geriye doğru kaldırılmasından sonra da Demirtaş milletvekili iken, diğer vekillerin yararlandığı dokunulmazlık hakkından yararlandırılmadı. CHP ve MHP’li milletvekillerine, milletvekili olduğu için tahliye kararı verilirken Demirtaş tahliye edilmedi vs. vs.

Erdoğan’ın Demirtaş’a husumetinin gerekçesi Kobani olayları. Kobani IŞİD tarafından kuşatılmış ve bir katliam olasılığı varken, AKP Hükümeti’nin Kobani’ye yardımı engellemesini protesto eden yüz binlerce insanın sokağa çıkmasını Demirtaş organize etti diyor Erdoğan. Ve, Hüda Par’lı bir gencin öldürülmesinin sorumlusu da Demirtaş’tır diyor. Oysa, Demirtaş savunmalarında o günlerde İçişleri Bakanı ve Başbakan ile görüştüklerini, sokakta çatışma ve ölümler olmaması için çaba sarf ettiklerini, Hükümet yetkililerinin Kobanê konusunda yerine getirmedikleri sözler verdiğini, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın olaylar sırasında bazı vali ve emniyet müdürlerinin kendilerini dinlemediğini söylediğini, Kobanê olaylarından sonra beş ay daha çözüm sürecinin devam ettiğini ve kendilerine bu suçlamaların yapılmadığını, olaylarda ölenlerin büyük çoğunluğunun HDP’liler olduğunu anlatmıştı.

Erdoğan AİHM kararını yerine getirmezse, Avrupa ile ilişkileri daha da zorlaşır. AB ile üyelik görüşmelerinin askıya alınmasının önerildiği bu günlerde bir de AİHM kararının uygulanmaması Erdoğan’ı sıkıntıya sokar. Demirtaş’ın serbest bırakılması, diğer milletvekillerinin de serbest bırakılmasını gerektirir. Böyle bir durum ise HDP’ye yerel seçimlerde avantaj sağlar. Erdoğan’ın yerel seçimlerde de en büyük rakibi HDP. HDP’nin bölgede eski gücüne kavuşması Erdoğan’nın ülke genelinde oylarının düşmesine neden olacaktır.

Bakalım Erdoğan nasıl karar verecek?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...