18 Eylül 2018 00:08

Ahmet Telli

Ahmet Telli

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ahmet Telli, sanıldığı gibi iri kıyım biri değildir. Eğer böyle düşünüyorsanız sizi yanıltan, şiirlerindeki içeriğin cüsseli olmasıdır. İşte bu nedenle Telli’yi ilk kez görenler, düş kırıklığına uğrar. Aslında, “cüsseli bir insan” olmak hiç de marifet değildir. Kişinin kendi çapında sürekli yararlı işler yapması daha önemli değil midir?

Telli’yi yaklaşık elli yıldan beri tanırım. 1970’lerde o, Türkiye Yazıları dergisinin yazı kurulu üyesiydi. Dergide yer alacak şiirler, öncelikle onun süzgecinden geçerdi. Sözü uzatmaya gerek yok; Ahmet Telli, elli yıl boyunca değerini kabul ettirmiş bir şairimizdir. Bunda, onun iyi bir edebiyat öğretmeni olmasının da payı bulunsa gerek. İsterseniz öğrencilerine sorun. Ben, bir fırsatla 1980’li yıllarda birkaç öğrencisine sormuştum: Öğrencilerine edebiyatı, özellikle şiir sanatını sevdirme yolunda hocalarının çok başarılı olduğunu söylemişti onlar.

Ahmet Telli, 1972-81 yılları arasında Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra Ankara’ya atanmış, başkentin köklü bir lisesinde edebiyat öğretmenliğini sürdürürken ürün verme çalışmalarını hızlandırmıştı. Taşradayken 1972’de kaleme aldığı ilk yazısı, Varlık dergisi eleştiri ödülünde ikinciliği almış, 1979’da Hüznün İsyan Olur adlı kitabı “Toprak Şiir Ödülü”nü kazanmıştır. Ne var ki, dikkat çeken başarılarının karşılığında, 1981’de sıkıyönetimce tutuklanarak edebiyat öğretmenliği görevine son verilmiştir. Bu yıllarda ayrıca T.C.K.’nın 141., 142. ve 146. maddelerinden yargılanmış, öte yandan 1982’de Saklı Kalan adlı kitabı, Yazko Şiir Ödülü’yle onurlandırılmıştır. Ertesi yıl ise şair Cigerhun üzerine yazdığı bir yazı dolayısıyla hüküm giymiştir.

Hapislik ve sonra da işsizlik yıllarında kitapçılık, yayıncılık yapan şairimiz, çeşitli yayınevlerinde yönetici ve editör olarak görev almıştır. 1993 Yılında mahkeme kararıyla öğretmenliğe dönen Telli, hemen ardından emekliliğini istemiştir. 2011’de ise Altın Portakal Şiir Ödülü, onun Nidâ adlı şiir kitabına verilmiştir,

Şiir sanatında Ahmet Telli’nin gösterdiği başarının yanı sıra, herkesin ortak olarak birleştiği başarısı ise sağlam karakteriyle bütünleşen devrimci kavrayışını korumasıdır. Edebiyatımız, Ahmet Telli’nin şiirleriyle açık sözlü, özgün, devrimci sayfalar kazanmıştır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...