26 Ağustos 2018 23:00

Yerel seçimler

Yerel seçimler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Biliyorsunuz, bundan bir süre önce yerel seçimlerin öne alınacağı söylentisi yayıldı. Günceler de yazdı bunu… Sonra kesildi bu söylenti…

Seçimlerin öne alınması, politikacıların “en uygun süre” değerlendirilmesine bağlı olur bizde genelde… Hele bu, bir kişinin iki dudağı arsındaki bir istekse önlenmesi de kolay değildir.

Yerel seçimler, Büyük Millet Meclisi üyelerini seçmekten daha önemlidir kanımca. Halk ile doğrudan ilişkide olanlar belediyelerdir çünkü. Demokrasinin gerçek okuludur- olabilirler belediyeler. Politikanın da… Uluslararası ün kazanmış birçok belediye başkanı vardır. Bu görevlerindeki başarılarının ardından Büyük Millet Meclisi adaylığına soyunmuşlardır. Bunların arasında ülkelerinin başbakanı olabilmiş olanlar vardır. Böylelerinden, yeni görevlerinin içinde de başarılı olanlar görülmüştür.

Bu durumun, başkanın kişisel becerisi olarak değerlendirilmesi elbette doğru değildir. Görülen, çevrelerinde bir çalışma halkası oluşturup, kentlerine, takım çalışmasıyla yararlı olduklarıdır. Yararlı olanlar böyle bir deneyimden sonra, ülke çapında görev aldıklarında da başarılarını sürdürürler.

Ancak yerel seçimlerin günü, ne sürede yapılacağı, bir kişinin, ya da partinin yararları ölçütüyle saptanırsa, bu, özellikle kentler için hiç de iyi sonuç vermiyor bildiğimce.

Dönem sonuna doğru, belediye başkanlarının yeniden aday gösterilebilmek, yeniden seçilebilmek için kısa sürede bitirilebilecek çalışmalara hız vermeleri doğaldır. Ama bu, uzun süre isteyen tasarımlar için hiç de yararlı değildir. Hele seçime çok az süre bırakılırsa, böyle bir durum yararlı olmak şöyle dursun zararlı olmaktadır. Çünkü kimse başkasının yarım bıraktığı işi tamamlamak istememektedir.

Şimdi yazacaklarımı, bölüm bölüm de olsa, daha önce yazdım mı şimdi anımsamıyorum. Öyle bile olsa yinelemekte yarar görüyorum.

Bundan epey bir yıl önce, seçime bir-iki ay kala, bir büyük kentimizden bir küme kişi, bana belediye başkanı adaylığı önermişlerdi. Onlara verdiğim yanıta bu gün de inanıyorum:

“Ben vitrine konacak bir kişi değilim. Sağ olun var olun… Seçimden yalnızca bir- iki ay önce böyle bir öneriye olumlu yanıt veremem. Belediye başkanlığı için kentin bütün sorularını tanımalıyım. Tanımakla da kalamam, bunların çözüm yolları üzerinde bir uzmanlar takımı ile birlikte düşünmeliyim. Böylece halkın karşısına çıkıp,

“BU SORUNLARIN ŞÖYLE ÇÖZÜLEBİLECEKLERİNE, BUNLARIN SONUCA GİDECEK ÇÖZÜMLER OLACAĞINA İNANIYORUM. BU NEDENLE BELEDİYTE BAŞKANLIĞINA ADAYIM.” 

Diyebilmeliyim. Bunun için de  en azından şunca süre gerekli. Ayrıca çözümler için gerekli kaynakları da söyleyebilmeliyim olmalı. Kaynaklar da kentin içinden olmalı... 

Demiştim.

Şimdi de gördüğümce değişen bir şey yok. 

Kentlerinin sorunları, çözüm yolları üzerinde düşünen takım çalışmaları var mı? 

Oysa “zaman dar olsa gerek.”

Sorun, bütün sorunların çözümleri için gerekli disiplinlerden uzmanların bir takım içinde yeterli süre çalışmaları sorunu.

(sürecek)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...