30 Aralık 2017 00:19

İster Türkiyeli olsun ister Romanyalı olsun, Ford Ford, işçi de işçidir!

İster Türkiyeli olsun ister Romanyalı olsun, Ford Ford, işçi de işçidir!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

MESS’le metal iş kolundaki işçilerin üye olduğu sendikalar arasındaki TİS görüşmelerinin “uyuşmazlığa” gitmesi üzerine başlayan eylemler sürüyor.

MESS’in, üç yıllık sözleşme ve yüzde 3.2’lik zam teklifinde direnmesi karşısında işçiler; protesto eylemlerini daha ilerleterek, fazla mesaiye kalmamaya ve kısa süreli üretimi aksatmaya başlamışlardı. Bu hafta ise eylemlerin daha etkin olarak uygulandığı görülüyor.

Çünkü işçiler, kendi talepleri olan “2 yıllık sözleşme ve yüzde 38 dolayındaki zam” isteğini mücadele etmeden, “üretimden gelen güçlerini”, yeri geldiğinde, greve kadar götürmeden elde edemeyeceklerini, düne göre bugün daha açıkça görüyorlar. Bu yüzden de zaman içinde eylemlere katılan işçi sayısının arttığı gibi eylemlerdeki heyecan dozunun da yükseldiği gözleniyor. Dahası işçiler, mücadelede ayak sürüyen sendika yöneticilerini de daha ciddi eleştiriyor, işçi inisiyatifinden, 2015’deki büyük metal direnişinden daha çok söz ediyor, o büyük direnişin dersleri üstüne daha çok konuşuyorlar.

Gazetemize de yansıyan habere göre; Romanya’nın, başkent Bükreş yakınlarındaki Craiova kentinde bulunan Ford otomotiv fabrikalarında, “Sindicatul Ford Automobile Craiova” isimli sendika ile Romanya Ford firması arasında işçilerin onay vermediği sözleşmeye karşı işçiler, iş bıraktı, fiili grev yaptı! Romanya hükümetinin kısa süre önce, işçilerden alınan vergileri arttıran bir vergi yasasını kabul etmesi sendikanın aldığı, işçilerin zaten kabul etmediği zammı da önemli ölçüde götürünce, işçiler hem sendikaya, hem de patronlara karşı ayaklandı. İşçilerin, 22 Aralık’ta kendiliğinden işi durdurarak “hırsızlar”, “Bu kölelik anlaşmasıdır”, “istifa” ve “grev” sloganlarıyla fabrika içinde yürüyüşe geçtiği belirtiliyor.

4 bin işçinin çalıştığı fabrikada üretimin durma noktasına geldiği; bu nedenle, fiili grevin bir hedefini de işçilerin şirketin bir kolu olarak gördükleri sendikaya yönelik de protesto anlamı taşıdığı da belirtiliyor.

Haberde, Romanyalı işçilerin mücadelesinin yeni yılda daha radikal bir mücadele hattına girmesinin beklendiğine de yer veriliyor. 

Romanya Ford işçilerini haberi, birçok yönüyle, 2015’te büyük metal direnişine yol açan gelişmelere çok benziyor.

Bu da hiç şaşırtıcı değil.

Çünkü;

- Bütün dünyadaki patronlar, kârlarından başka hiçbir şey düşünmedikleri gibi bütün sermaye hükümetleri de her faturayı işçiye yüklemek için hiçbir fırsatı kaçırmaz.

- Bütün dünyanın işçileri de ancak talepleri etrafında birleşip mücadele ettiklerinde gerek patronlar, gerek hükümetler gerekse sendikal bürokrasi karşısında haklarını savunabilirler

Nitekim Romanya’nın Ford işçileri nasıl ki sendika-patron oyununa karşı, birleşmek ve direnmekten başka seçenek bulamamışsa, Türkiye’nin Ford işçileri de (metal iş kolundaki sınıf kardeşleriyle birlikte) kendilerine yüzde 3.2’lik zam teklif eden patronlara karşı tek yolun mücadeleden geçtiğini görerek, üretimden gelen güçlerini gösteren bir mücadele çizgisine yönelmiş bulunuyorlar.

Romanyalı işçilerle Türkiyeli işçilerin, eş zamanlı olarak aynı patrona karşı benzer taleplerle mücadele ediyor olması, yeni yılda mücadelelerini de ileriden bir safhaya taşımaya başlayacaklarını, aralarındaki birliğin daha ileriden olacağını gösteriyor. Bu da işçi sınıfının uluslararası birliğinin, işçi enternasyonalizminin bir ifadesi olarak elbette ki, bütün uluslardan işçilerin ortak mücadelesi ve sınıf kardeşliği bakımından çok anlamlıdır.

Romanyalı ve Türkiyeli Ford işçilerinin aynı firmaya, aynı patronlara, aynı sınıfa karşı mücadele ettikleri, Evrensel tarafından Türkiyeli Ford işçilerine duyuruluyor. Ama ne yazık ki Romanyalı işçilerin bir Evrensel’i yok!

Bu yüzden Türkiyeli Ford işçileri, Romanyalı işçilerin bir Evrensel’i olmadığını düşünerek, sosyal medyadaki becerilerini kullanarak, Romanyalı Ford işçileriyle dayanışma duygularını, sınıf kardeşliği bilincini paylaşarak, ortak bir mücadele içinde olduklarını duyurmalıdır.

Bu duyguyu ve aynı sınıfın fertleri olarak aynı sermaye gücüne karşı birlikte mücadele etme düşüncesini paylaşmak, yeni yıla böyle girmek hem Türkiyeli Ford işçilerinin, hem de Romanyalı Ford işçilerinin mücadelesine güç verecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa