28 Aralık 2016 00:54

Ücret asgari, demagoji azami

Ücret asgari, demagoji azami

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ücret asgari, demagoji azami

Milyonlarca emekçiyi ilgilendiren asgari ücret tespit ediliyor. Sermaye temsilcileri krizi fırsat bilip de masaya “sıfır zam” önerisiyle gelince pazarlık(?) uzadı. Ortada gerçekten bir pazarlık olduğunu söylemek doğru olmaz. Durum daha çok bir tarafın diğerine dayatması biçiminde ilerliyor.

İktidarın allaya pullaya 1300 TL’ye çıkarttığı asgari ücret, enflasyon ve TL’nin dolar karşısındaki tarihsel değer kaybı nedeniyle kuşa döndü. Patronların “sıfır zam” dayatmasına karşın iktidardan da -ya bu kadar da abartmayın- türü cılız sesler çıkıyor.

Öyle ya, öldürmenin bile bir yolu yordamı var, hak gasbının neden olmasın?

Örneğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, “İstiyoruz ki işçimizin standardı yükselsin, istiyoruz ki işverenimizin de dünyayla rekabeti kaybolmasın. İşveren rekabeti kaybettiği an bırakın 1300’ü, kapanan iş yerleri, işsiz kalan çalışanlarımızla karşı karşıya kalırız.1300 lira yeterli değil. Daha iyi olması gerekir” diyor. 

Çalışma bakanının sözleri işçi sınıfına ne kadar destek? Sermaye sınıfından ne kadar istek? Durum çok karışık!

Bakan, işçi sınıfına ve emekçilere, bir anlamda “olsa dükkan sizin” demektedir. Ama yok! Ne yok? Yabancı firmalarla rekabet şansı yok. Ne yapalım? Ücretleri baskılayalım!

Peki buna kim inanır?

Türkiye’de saatlik asgari ücret 2.58 avro. İspanya’da 4.76 avro, Hollanda’da 9.26 avro, Fransa’da 9.47 avro, Belçika’da 8.94 avro… Liste uzayıp gidiyor. Bu ülkelerin hepsi Türkiye’deki saatlik asgari ücreti birkaç kez katlıyor. Hiçbirinde de ne iktidar ne de sermaye temsilcileri rekabetin çıtasını asgari ücretten çakmıyor!

Bizde ücret asgari demagoji azami!

Eğer biraz fazla ücret isterseniz diyor bakan, bırakın 1300 TL’yi iş bulamazsınız!

Yurttaşlarının yüzde 60’ı asgari ücrete mahkum edilmiş bir ülkede (İspanya’da bu oran yüzde 34) asgari ücret, birkaç tekelci sermayedarın kişisel kârını aşan öneme sahiptir. Meseleye bu ciddiyetle yaklaşılmadıkça asgari ücret sorunu çözülmeyecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...