14 Aralık 2017 00:56

Rekorlu ekonomi

Rekorlu ekonomi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yüzde 11,1’lik üçüncü çeyrek büyüme rakamı, en azından iktidar koalisyonu sözcüleri için inandırıcı bulunmuş gibi görünüyor. Bu iyi! Büyümede rekor kıran ekonomi diğer birçok makro veride de rekora doymuyor çünkü...

Bitirdiğimiz 2017 yılında ABD Doları karşısında en çok değer yitiren TL’nin mevcut performansının gelecek yılda da devamı bekleniyor. Yatırım ve araştırma kurumlarının 2018 yıl sonu dolar kur tahmini 4.20 TL ile 4.38 TL arasında değişiyor. 

J. P. Morgan tarafından yapılan 2018 küresel tahmininde; Türkiye’nin 2017 yılında GSYİH’ın yüzde –1.9’u olarak gerçekleşen mali dengesinin, 2018’de yüzde –2.1 ve 2019’da yüzde –3.2 olması bekleniyor.

Dış borçların GSYİH’ye oranının da 2018’de yüzde 50’yi aşması bekleniyor. IMF’e borcu kalmayan ülkemiz aynı anda dış borç rekoru da kırmayı ihmal etmiyor!

Yüzde 11’lik üçüncü çeyrek büyüme ile yıllık yüzde 5’in üzerine taşınacak büyüme oranı beklentileri 2018 yılı için yüzde 2.5’e iniyor.

Enflasyonda yüzde 13’ü gören ekonominin 2018’de de özellikle çekirdek enflasyondaki direnç ve maliyet baskısı nedeniyle yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

İşsizlikte tarihi rekor seviyeleri test eden ekonominin gelecek yılda da ümit vadeden bir yanı bulunmuyor. 

Sadece 2018 değil, 2019 ve sonrasına ilişkin en kötümser beklenti bütçe açığındaki artış beklentisi. Çokça üzerinde durulduğu gibi, bütçe açığındaki artış hazineyi borçlanmaya itmekte bu da piyasada borçlanma maliyetlerini (faiz oranı) artırmakta ve maliyetler üzerinde baskı yaratmaktadır. Küresel ekonomideki belirsizlikler ve içeride olası bir erken seçim ihtimali yakın dönemde bütçe açığını besleyen kamu harcamalarının frenlenme ihtimalini zora sokuyor.

Dünya geneli için de 2018 yılının bir yandan çatışmacı ortamının bir nebze yumuşadığı ama seçimlerle dolu bir yıl olması nedeniyle her an yeni risk alanlarının oluşabileceği bir belirsizlik içerdiğini söyleyebiliriz.

2018 yılı Hindistan, Endonezya, Rusya, Macaristan, İtalya, Kolombiya, Filipinler, Meksika, Malezya, Brezilya, Venezuela ve Tayland için seçim yılı. Seçime giden ülkelerin (İtalya ve Rusya hariç) Türkiye ile aynı kulvarda bulunan ülkeler olduğu düşünüldüğünde, bizde bir hareketlilik olmasa dahi, oralardaki siyasal ve ekonomik hareketlerin bizi fazlasıyla etkileyeceği aşikâr.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...