04 Ağustos 2015 00:12

Barışın ekonomik sonuçları

Barışın ekonomik sonuçları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Barışın Ekonomik Sonuçları (The Economic Consequences of The Peace) Keynes’in 1920 yılında yayımladığı ve çok satanlar (best seller) listesine giren kitabının adı. Keynes kitabında, I. Paylaşım Savaşı sonucu yenilgiye uğrayan Almanya’nın Müttefikler (Kapitalist-Emperyalist Blok) tarafından ödemek zorunda bırakıldığı 5 milyar doları yüksek bulduğunu ve bu tazminatın Almanya’yı –kapitalist- sistem dışına iteceğini söylüyordu. Haklı da çıktı. Keynes’in öngörüsü gerçek çıktı ve Almanya halkının belleğinde savaş tazminatı nedeniyle içine düştükleri bunalımın travmatik etkisi belirleyici hale geldi. Hitler’in Nasyonal-Sosyalizmi böylesi bir “ulusal birlik” zemininde yükselme şansı buldu.
İki paylaşım savaşı arası dönem (1918 – 1935) her ne kadar ”barış dönemi” gibi gözükse de,  -en azından Almanya için- “savaşa hazırlık” dönemiydi.
Sürekli barışın ekonomik sonuçları egemenler için gerçekten yıkıcıydı!
***
Bugünün Türkiye’sine gelmeden küçük bir uğrak olarak 2008 Küresel Kapitalist Krizini hatırlayalım. Kapitalist-emperyalist ülkelerde çıkmıştı yangın ilk olarak. İlk olarak da oralarda söndürülmüştü yangın, üzerine trilyonlarca dolar serpilerek. Biz serpilen dolarları “kurtarma paketleri” olarak okuduk. Kurtulanların kimler olduğu çok çabuk ortaya çıktı: Krizden beslenen tekelci kapitalist şirketlerdi. Kimisi ortalama bir ülkenin milli geliri kadar ciroya sahip şirketler…
Bunun bir bedeli olmalıydı ve vardı. Krizden çıkışta üzerine ilk basılacak işçi ve emekçilerdi. Amerikalı işçiler, İngiltereli işçiler, Almanyalı işçiler… Ama sonra, ikinci aktarım geç-kapitalistleşmiş ülkelerin halklarınaydı. Bugün dünyadaki -neredeyse- en düşük işsizlik oranları ABD, İngiltere ve Almanya’da yaşanıyor. Kriz onlar için 2010 sonunda bitmişti. Çünkü aktarım mekanizması çalışmış ve ekonomik olan kriz -insani krizi de içerek biçimde- Ortadoğu’ya sıçratılmıştı. Çöken mortgage sisteminin batırdığı konut sektörünün yerine yeni “gözde sektör” savunma sanayi oldu. Amerikan, İngiliz, Rus silahları ile ölmeye ve öldürmeye hazır milyonlar vardı!
***
Ekonomi ve Barış Enstitüsünün (IEP) Haziran ayında yayımladığı Dünya Barış Endeksi (Global Peace Index) raporuna göre, 2014 yılında dünyanın farklı yerlerinde devam eden savaş ve çatışmalarda 14.3 trilyon doların harcandı. Bu miktar, dünya üzerindeki toplam gelirin yüzde 13’üne denk geliyor.
Oysa barış bedava…ve evet, sorun da burada başlıyor egemenler için.
***
Türkiye egemenlerinin de kendi halklarıyla barışı(?) uzun sürmedi bu sebeple.
Barış bedava olduğu için çatışma yeniden başladı.
Havalanan F-16’lar, top yüklü tanklar, güdümlü füzeler ve daha neler, neler…
Şimdi dönüyor savaş ekonomisinin çarkları, dişlilerinde onlarca genci öğütüp kanlarını çıkartarak…
***
Oysa iktidar koalisyonu için daha iki yıl önce bölgede gördükleri “rant” ve bunun tetiklediği yatırım hırsı, 30 yıllık “hassasiyetlerin” de üzerine sünger çekmeye yetmişti. Ancak, bölgedeki halk inisiyatifinin gücü, Rojava deneyiminin bölge halkları üzerinde yarattığı özgüven ve nihayetinde son seçimlerde iktidar koalisyonunun bölgedeki yenilgisi, artık egemenler açısından barışı sürdürmenin ekonomik kazanç olasılığını ortadan kaldırmıştı.
Öyleyse yeniden savaşılmalıydı!
Kan fırsata çevrilmeliydi!
***
Savaşın “ekonomik kazanç” yönü egemenler için Ortadoğu’da da ülkemizde de çekicidir. Bu nedenle “savaşa hazırlık için barış” değil, gerçekten barışı demokrasi mücadelesindeki kararlılık getirecektir.
Bunun için “sus” diyene karşı daha çok ses,
savaş çığırtkanlıklarına karşı daha fazla barış ve kardeşlik,
savaşın rantına karşı, barışın ortak paylaşımını savunma zamanı…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...