08 Nisan 2015 00:51

Normalleşmek

Normalleşmek

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Fenerbahçe otobüsüne sıkılan kurşunlar, bir anda uyandırdı herkesi. Fenerbahçe ligden çekilme anlamına gelebilecek sözler etmeye başladı. Konu bakan seviyesinde ele alındı, federasyon lig maçlarını durdurdu. Bir normalleşme beklentisiyle. Yaralanan iyileşsin, failler bulunsun, adilce yargılansın. Öyle bir yargılansın ki bir futbol maçı için gelen takım otobüsünü taramayı planlayanlar, bunu sosyal medyada yazanlar, şike yapanlar, yok yere şikeci yaftası asanlar, ırkçılar, ayrımcılar, tacizciler, şiddet yanlıları, kendisini zenci değiliz diye aklayanlar, saha içinde birbirine demediğini bırakmayanlar, hırsızlar, yalancılar, rantçılar, yasakçılar bir hafta içinde utansın. Silkinsin ve normalleşsin. Futbolun içine 100 yıldır sinen her fenalık, bir haftada temizlensin.  Sonra da hep birlikte yeşil çimler üzerinde kardeşlik türküleri söyleyeceğiz. Bakın ateş edilen tüfek bulundu. Üzerindeki parmak izleri de tespit edildi. Futbolun temizlenmesi pek yakın. Emniyetin konuyla ilgili soruşturması titizlikle sürüyor. 

Umudum pek yok da, olur da temizlik istiyorsak herkes kendisini temizleyecek kardeşim. Bu kolay olmayacak. Eski defterler açılacak. Önce kendimizden başlayacağız sayfaları incelemeye. Tribünde on binlerce kişi bir ağızdan söylediğiniz küfürlü, ayrımcı tezahüratları silkeleyeceğiz. Rakibi düşmanlaştıran algıdan arınacağız. Futbolun içine girmiş olan delikanlı, emanet, dayak, zincir, sopa kelimelerinden kurtulacağız. Söylemeyeceğiz çok zor olmasa gerek. Sonra, bir mafya şebekesine dönüşen tribün hiyerarşisini sorgulayacağız. Sevdiğimiz renklerde atkılar taktığı için reisçiklere göz yummayacağız. Gücün devirmeye yetmiyorsa piyonu olmayacaksın en azından. Kaybedince tebrik etmekten utanmayacağız. Sosyal medyayı tehditlerle doldurmayacağız. Sandığın kadar prim yapmıyor bu güç gösterileri. Rakibi tebrik eden bir koreografi bugün için hayal ama olur da yaparsak bil ki hem Retweet rekoru alırız hem FAV! Kendimizi düzeltmeyi başarırsak, sonra bir halka daha genişleteceğiz. 
Destek verdiğimiz kulübü şiddet ve düşmanlık söylemlerinden ötürü sorgulayacağız. Madem müşteri gözüyle bakıyorlar taraftara o zaman şikayetimizi resmi mağazanın müşteri destek kanalına kadar bildireceğiz gerekirse. 30 sene öncesinin teşvik priminden, 20 sene öncesinin şikesinden başlayarak sorgulayacağız. Temizlenmek kolay değil. Hamamda keselenirken çok canı yanar insanın. 
Maç satan çocukluk efsanenle de yüzleşeceksin, medyada şiddet körükleyen emekli yıldızınla da. Kendi renklerini yöneten, temsil eden insanların çapsızlığını ilk sen sorgulayacaksın. Rakibinden gelen eleştirilere kendini siper etmek zorunda değilsin. Unutma arınmak istiyoruz. Kendi tarafımızı sorgulayıp, değiştirebiliriz. Temiz bir takımın taraftarı, yöneticisi, futbolcusu olmayı hak ediyoruz.  Bir haftalık bir arayla normalleşecek bir futbolumuz olsun istiyoruz. Nisan ve mayıs aylarını, uluslararası turnuvalardan elenmemiş, kendi liginin şampiyonluk heyecanıyla geçirmek istiyoruz. Kurşunları değil, golleri konuşan; normal bir ülkenin normal bir spor seyircisi olmak istiyoruz.

NOT: Bir de kalpten tebrik ile bitireyim, memleketim Dersim’e gitsin. Bölgesel Amatör Lig’de oynadığı maçlar sonucu 3. Lig’e çıkmayı garantileyen, Dersimspor’u tebrik ederim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa