15 Ekim 2013 11:41

Sa bile

Sa bile

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Şimdi bayram günü canınızı sıkmak gibi olmasın ama geçen yıl dış borcu bitirip (!) IMF’yi de kovmuştuk ya!
O mesele tam olarak öyle değil.
Öyle olmadığını, bakanlar bile TV’lerde boy gösterip “Türkiye’nin dış borcunu hükümetimiz bitirdi” deyince de söylüyorduk ama anlaşılmamış olabilir. Ya da “Marksistler son iki krizin üçünü doğru bildiler” deyişine meyil etmiş olabilir kulaklar.
İlyas Salman’ın türkü kasetinde babasının askerlik anısını anlattığı bir kısım vardır. Dinleyenler bilir. Babası askerde içtimada komutanı saatlerce bekledikten sonra nihayet yüzüne nail olur. Komutan “Nassın Asker!” diye ünleyince tüm tabur hep bir ağızdan “sağol” der. Tam o sırada Salman yere yığılır. Komutan başına gidip sorar: “Asker neyin var senin?”. Salman başlar saymaya: “Komutanım böbreklerim iflas etti, karaciğerimde dert var, kalbim tekler…” Komutan sorar: “Asker muayenede söylemedin mi bunları?”. “Komutanım, muayene için bizi ilçede spor salonuna topladılar, oradaki komutanımız sizin gibi sordu: ‘Nassın Asker!’. Herkes bağırdı ‘Sağol’ diye ben arada bağırdım ‘Hesteyem’ diye ama beni duyan olmadı alıp buraya getirdiler”.
***
Neyse yinelemekten zarar gelmez: Türkiye’nin dış borçları bırakın bitmeyi katlandı. Borç bileşiminde de esas riskli olan özel kesim borçları arttı. Durum o kadar sürdürülemez hale geldi ki, stand-by anlaşmasının 2008’de sona ermesinden sonra “4. Madde konsültasyonu” çerçevesinde bu yıl yine IMF heyeti Türkiye’yi ziyaret edip bir rapor yazdı. Heyettekiler raporun sonuna “IMF Heyeti olarak Türk yetkililerine ve özel sektördeki muhataplarımıza, sergiledikleri misafirperverlik ile açık ve yapıcı geçen tartışmalar için teşekkür ediyoruz.” ifadesini de eklediler. Türkiye-IMF ilişkisi bütün muhabbetiyle devam ediyor demek! Artık kim faiz, kim lobisi o kadarına karışmayız!
Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut ile ilgili bir fıkra vardı hani: Katıldığı davette sarkıcıdan: “Sa bile” şarkısını istiyormuş. Yıllar ayırsa bile, yolar ayırsa bile…
***
IMF 4. Madde konsültasyonuna bağlı raporunu yayınlar yayınlamaz hükümetimiz de revize ettiği OVP’yi (Orta Vadeli Program 2014-2016) açıklayıverdi.
IMF raporunda genel hatlarıyla şöyle tespitlerde bulunmuştu:
- Yurt içi talep öncülüğündeki büyüme, cari işlemler açığı ve enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskılar oluşturmaktadır.
- Gelişmiş ülkelerin para politikalarına ilişkin piyasalar tarafından yapılan yeniden değerlendirme, Türkiye’nin temel kırılganlığı olan dış dengesizliği açığa çıkarmıştır.
- Merkez Bankası para politikası çerçevesini tekrar gözden geçirmelidir. Yetkililer, döviz rezervlerinden yapılan satışlara sadece aşırı dalgalanmaları gidermek amacıyla başvurmalıdır.
OVP’de de bu ve diğer IMF tespitlerine karşılık gelecek önlemler açıklanırken tutmayacağı çoktan belli olan eski OVP hedefleri yine tutmayacak yeni hedeflerle revize edildi.
Fakat para politikasıyla ilgili top -bir süredir olduğu gibi- Merkez Bankasına atılıp OVP’de hiç değinilmedi.
Oysa özel kesim sermaye ve diğer tüm döviz borçlularının merak ettiği, TL’nin başta dolar olmak üzere yabancı para birimleri karşısındaki olası değeriydi.
OVP’nin ayrıntılarına bu yazıda girmeyelim fakat önümüzdeki haftadan itibaren hem OVP hem de 2014 bütçe yasa tasarısından da yararlanarak yeni politika eksenini inceleyelim.
***
Hepinize sağlıklı ve umutlu bir bayram diliyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...