16 Haziran 2013 12:10

#HerSeyYenidenBasliyor

#HerSeyYenidenBasliyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Öncelikle küçük bir not: Bu yazıyı Pazar sabahı yazdığım için Gezi direnişinin şu an vardığı noktayı bilmiyorum.
Belki bilmemem daha iyi. Çünkü bana göre direniş, zaten kazanmıştı. Hatta kamuoyu nezdinde haklıyken haksız duruma düşme riski vardı. Ve açıkçası, Gezi Parkı nöbetini bitirmenin iyi bir taktik olabileceğini düşünüyordum.
Ama cumartesi akşamı her şey değişti, her şey yeniden başladı. Başbakan ısrar edince “dik duruyor”, yurttaşlar ısrar edince “provokasyon” diyenlerin ağzı kapandı. On yıldır askeri kışlasına göndermekle övünenler İstanbulluların üzerine jandarmayla yürüyünce, sivilleşme türküsü söyleyenlerin ağzı açık kaldı.
Daha da önemlisi, Türkiye halkı kendine güvenini yeniden kazandı. Polisin kendisini böcek gibi ezemeyeceğini, devletin kendisine it muamelesi yapamayacağını anladı.
Ve tabii direnişin ilk üç haftasından çok önemli dersler çıktı:

YUMUŞAK GÜCÜ ÇOK SEVDİK

Pasif direniş ve barışçıl tutumun, polis şiddeti ve devlet terörünü nasıl yendiğini gördük. TOMA’nın fışkırttığı suya göğsünü siper eden kadın ve tekerlekli sandalyesiyle TOMA’dan su yiyen engelli yurttaş polisi çaresiz bıraktı. Zırhlı TOMA’lara molotof atmakla övünenlerse -istemeden de olsa-  Başbakan’ın konuşmalarına destek çıktı.

EL ELE VERMEYİ ÖĞRENDİK

Farklı eğilimlerin zenginliğini yaşadık. Bir araya gelebildiğimizi, tartışabildiğimizi, ortaklıklar yaratabildiğimizi ve mücadele edebildiğimizi anladık. Türkün Kürdün bayrağından, Kürdün Türkün bayrağından rahatsız olmadığı bir yaşam kurabileceğimize, namaz kılanla içki içenin aynı ağaç altında sohbet edebileceğine kani olduk. %50-%50 tuzağına düşmeyince birleştirebileceğimizi kavradık.

GÜLMEYİ HATIRLADIK

“Öfkeli olduğumu söylüyorlar, öfke de bir hitabet sanatıdır” diyen Başbakan Erdoğan’a gülüp geçmenin yıkıcı gücünü keşfettik. Duvardaki esprili bir sloganın, on yılda ince ince inşa edilmiş bir siyasi söylemi nasıl yerle bir ettiğini, güleryüzle çalışmanın nasıl bir çarpan etkisi yarattığını, yeni ve samimi bir dil kullanmanın güzelliğini deneyimledik…
Sadece bunlar da değil, sosyal medyanın gücünü, sol parti ve örgütlerin olayların nasıl gerisinde kaldığını, kimsenin örgütlemeye çalışmadığı orta sınıf beyaz yakalıların Fight Club misali gündüz çalışıp gece çatışabileceğini gördük.
Şimdi soruyorum size, iktidar olsanız bunca şey kaçırmaz mıydı uykularınızı?
Devrin değiştiğini bilen ve bunu herkese gösteren zinde bir güç var artık. Öğrenen ve öğreten, yeni hayatın bilgisine haiz bir güç var. İşte bu yüzden, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ve sol için de olmayacak.
Her şey yeniden başlayacak.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...