03 Şubat 2013 09:59

Ölünüz çürüyebilsin istemez misiniz?

Ölünüz çürüyebilsin istemez misiniz?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türkiye’de adeta bir yemek Rönesans’ı yaşanıyor farkında mısınız? Uluslararası başarılar kazanan şeflerden, dünya standartlarındaki mekânlardan, artan hizmet kalitesinden bahsetmiyorum yalnızca. Beni asıl etkileyen zihinlerdeki değişim.
Artık herkes ne yediğine, nasıl yediğine özen gösteriyor mesela. Köylü pazarları ve organik pazarlar kalabalıklaşıyor. Marketlerdeki organik ürün reyonları gitgide genişliyor. Aldığı ürürünün arkasındaki açıklamaları dikkatle okuyanları görüyoruz her yerde. Kimse eskinin sağlıksız ürünlerini kolay kolay tüketmiyor. Katkı, koruyucu, aspartam, gluten, nişasta bazlı şeker, GDO, antibiyotik gibi kelimeler hayatımıza girdiği gibi çıkıyor.
“Yaparım bir hazır çorba, içerim” diyenler yok mu peki hâlâ? Ebette var. Bir eğilimden bahsediyorum ben. Aile kasabına, şarküterisine, ürünü kötüyse vermeyen manavına dönen insanlardan, mevsimine göre tüketenlerden, yavaş yavaş, keyif alarak yiyenlerden bahsediyorum.
Peki bu nasıl oldu? Nasıl oldu da hazır gıdaların-ölü gıdaların doldurduğu bu piyasada, eksik beslenen hatta beslenemeyen biz kurbanlar, bu zihinsel sıçramayı yapabildik?
Birinci ve en önemle neden artık mızrağın çuvala sığmaması. Hızla artan kanser ve obezite vakaları, antibiyotik kokan tavuklar, yediği ‘bozulmayan’ gıdalar sayesinde toprak altında çürüyemeyen insanlar…
Ve tabii medya… Bu korkunç duruma dikkat çeken ve çözümü gösteren kişilere alan açan medya sayesinde yeme-içme-sağlık konuları bu kadar revaçta.
Zamanında, televizyonda sucuk reklamı veriliyor diye söylenenler, şimdi de ekranda kuzu yiyen Vedat Milor’a kızıyordur eminim. Kızmasınlar. Yiyip-içtiğimizi, yaşadığımız anı duyumsamayı öğreniyoruz onunla. Hayattan tat almayı, kötüye ‘yemezler’ demeyi öğreniyoruz. Solcular korkmasın, solculuklarına halel gelmez bundan.
Sonra, çeşit ceşit yemek programı var kanallarda. Sağlıklı malzemeler, o malzemeleri yemek haline getirirken kullanılan temel teknikler konuşuluyor. İnsanlar artık bunu önemsiyor, bunun üzerine kafa yoruyor. Bence çok güzel, insanı incelten bir şey bu…
Eğer şimdiye kadar ilgilenmediyseniz bu meselelerle, belki vesile olurum bugünden sonra. Çünkü aslında yemek meselesi de politiktir ve bu konuları daha fazla konuşmamız gerekir. Çünkü ne yiyorsak o oluruz ve nasıl yiyorsak öyle yaşarız…

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...