28 Mayıs 2013 10:36

İşçiler kendi kaderine sahip çıkıyor

İşçiler kendi kaderine sahip çıkıyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu dönem metal sözleşmelerinin öncekilerden farkı nedir?” dersek, buna hiç tereddüt etmeden, “İşçilerin kendi taleplerinin arkasında durduklarını göstermiş olmalarıdır” diyebiliriz.
Metal işçilerinin, bu kendi taleplerine sahip çıkma girişiminin en ileriden olanını pazartesi günü gördük.
Grev hazırlığında olan metal iş kolunda faaliyet gösteren Renault’dan Tofaş’a, Ford Otosan’dan Arçelik’e, Mercedes’ten  Kroman Çelik’e 84 fabrikadan işçiler, “Şimdi Grev Silahını Kullanma Zamanı” başlığı ile bir deklarasyon yayımlayarak sendikalarını da patronları da uyardılar.
İşçilerin sendikalardan hızla dikkate almalarını istedikleri öneriler şunlar:
*Fabrikalarda grev komitelerimizi oluşturalım.
*Bütün iş yerlerinde aynı gün greve çıkılsın.
*Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş yönetimleri ortak toplantı yapsın.
*Bütün illerde ortak koordinasyonlar kurulsun ve iller düzeyinde ortak grev komiteleri oluşsun.
*Aynı gün tüm fabrikalarda ortak yemek boykotları ve kapı önlerinde basın açıklamaları yapılsın.
*Belirlenen bir günde 1 saat işe geç başlansın.
Bu önerileri 84 fabrikadan ne kadar işçi tartışarak oluşturdu, bunu bilmek zor. Ama şunu söyleyebiliriz ki, bu TİS sürecinde olan üç sendikanın (Türk Metal, Birleşik Metal-İş, Çelik-İş) aklı başında her üyesi bu önerilerin altına imza atacaktır. Çünkü işçileri bunları her vesileyle ifade ediyorlar. Çünkü işçiler görüyor ki, güçleri birlik olmalarından gelmektedir ve sendikaların ayrı ayrı davranması, işçilerin sadece genel olarak tepki göstermesi gerektiği gibi etkili olamamaktadır. Bu yüzden de işçiler, üç sendikanın mücadeleyi ortaklaştırdığını her fabrikanın greve hazır olduğunu ve grev komitelerinin kurulduğunun göstermenin şart olduğunu söylüyorlar. Çünkü işçiler ancak böylece MESS’e ciddiyetlerini gösterebileceklerini ve ancak böylece etkili bir greve hazırlanabileceklerini görüyorlar.
Sözleşme görüşmelerinin gidişatı; işçilerin istekleriyle MESS’in teklifi dikkate alındığında hangi işçi 84 fabrikadan işçilerin bu yaklaşımının işçilerin mücadelesini güçlendiren öneriler olmadığını söyleyebilir ki?
Bu yüzdenedir ki, iki gündür, bir işçi mektubunda sendikalara yöneltilen eleştirilere bile “Kim o işçi neden adını yazmıyor?” diye tepki gösteren sendikalardan, “Kim bu 84 fabrikadaki işçiler?” diye bir tepki sorusu gelmiş değil. Çünkü her kademeden sendikacılar da biliyor ki, bu öneriler tüm metal işçilerinin aklından ve gönlünden geçen, “Sendikalar bunları yapmalıdır” dediği önlemlerdir. Ve işçilerin en önündeki kesimi tarafından bu öneriler bir deklarasyona dönüştürülmüştür.
Elbette sendikalar görüşmeler yapacak; bu görüşmelerde bazı maddelerde anlaşma sağlamış da olabilirler. Nitekim Türk Metal’in sosyal haklar konusunda MESS’le bir anlaşmaya vardığı açıklanmıştır. Ancak sendikacılar işçilerin arkasında durduğu talepleri, en ileriden elde etmek istiyorlarsa, işçilerin bu önerilerini dikkate almak zorundadırlar. Aksi halde altına imza atacakları işçilerin benimsemeyeceği bir toplusözleşmeden işçiler sendikacıları sorumlu tutacak; “Siz işçilerin tüm gücünü patronların karşısına koymadığınız, kendi aranızda birlikte davranmadığınız için patronlara geri adım attıramadınız” diye, haklı olarak sendika yönetimlerinin karşısına çıkacaklardır. Ve işçilerin son birkaç yıl içinde yaşadıkları ve öğrendikleri ile içinden geçtiğimiz mücadele sürecinin özelliklerini dikkate aldığımızda, sendikacıların bu işçi öfkesinin karşısında durmasının çok zor olacağını da şimdiden söylemeliyiz.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...