22 Mayıs 2013 10:46

Ayran ayarı

Ayran ayarı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bezirgan züğürtleyince eski defterleri karıştırırmış. Hele bir de kirli çıkıysanız o defterde neler yoktur neler! Şu ayranı ben de bir karıştırayım dedim. Hani birdenbire şu “milli içkimiz” kımızdan sonra ünlü olan yoğurtla cacığın hısım akrabası “milli içkimiz” ayranı...
Vaka eski aslında. Kağıtlar, dosyalar, kitaplar derken, defterlerimin birinin arasından sararmış bir bildiri düşüverdi ayağımın ucuna. Bugünler için saklamışım.
27 Mart 1994 belediye seçimlerinin üç hafta öncesinde Refah Partisi Taksim Şubesi antediyle, imzasıyla gönderilmiş. Gönderen: Refah Partisi Taksim Şubesi, Alıcı: Levent’te bir şarap   restoranı. Konu: Ayran iç, akıllı ol ayarı. 2 Temmuz gerici kalkışmasından yaklaşık bir yıl sonra.
O yıl, “Allah’ın izni ve Peygamber efendimizin verdiği iman gücü ve iman bütünlüğü sayesinde” seçimi kim kazandı, 1994-98 yılları arasında dört yıl İstanbul’da kim belediye başkanıydı, Sivas toplu kıyımını kim akladı, Beyoğlu’da masalara kim ayar verdi, bugün iktidarda kim var?
Azıcık tarih bilgisi yetiyor bu soruları yanıtlamaya. Yoğurt durduk yerde ayrana dönmedi. On yıl, yirmi yıl, otuz yıl çalkalayıp duruyorlar isli, kara bir kazana dönmüş ülkeyi. Susurluk ayranının bile tadını kaçırdılar. Milletvekili, çeteci, dansöz… Onlar da ayrı çalkaladılar. Jet Fadıl’dan Reis Çatlı’ya, ondan Emniyetçi Ağar’a… “Derin”den ve ağırdan… Ayranın kıvamı tutacak gibi değil, ya sulu oluyor ya kesme yoğurt. Yirmi yıl önce çekilen “ihtarname”, dün gibi.
İşte o bildiri! Noktasına virgülüne dokunmadan köşeye alıyorum:
“Malumunuz olduğu vechile, Partimiz 27 Mart 1994 Belediye seçimlerinin İstanbul ilinde de  en kuvvetli adayıdır. Allahın izni ve Peygamber efendimizin verdiği iman gücü ve iman bütünlüğü sayesinde biz bu seçimleri kazanacağız. Ayrıca bununla yetinmeyip bütün ülkede seçimleri kazanıp adil düzen kuracağız.
Sizin ve sizin gibi kâfirlerin işlettiği bütün Lokanta, Restoran, Gece Kulübü ve Gazinolara uygulanacak yeni düzeni aşağıda belirtiyoruz.
1. Bütün alkollü içkilerin satışı veya bu gibi yerlerde bulundurulması yasaklanacaktır. Ayrıca gavur icadı olan Kokakola, Pepsi gibi meşrubatlar da yasaklanacaktır. Bu müeseselerde ancak, Boza, Ayran, Şıra, Demirhindi ve Limonata satışına izin verilecektir.
2. Pis ve haram domuz eti mamullerinin de satışı ve bulundurulması yasaklanacaktır. Bu yerlerde ancak helal kesilmiş et satılacaktır.
3. Bu yerler yeni baştan tezyin edilecek ve Harem-Selamlık olarak ayrılacaktır. Ancak aileler için ayrı bir bölüm hazırlanacaktır. Kadınlar bu yerlere yüzleri ve vücutları kara çarşafla örtülü olarak girecekler ve hiçbir zaman başlarını zinaya teşvik eder mahiyette açmayacaklardır.
4. Bahsi geçen yerlerde sadece arap müziği ve yalelli çalınacak, her türlü gavur müziği ve şarkıları yasaklanacaktır. Yine gavur icadı olan elektrikli müzik aletleri kullanılmayacak yerine ud, tef, telli sazlar ve nefesli aletler kullanılacaktır.
5. Ayrıca bu gibi yerlerde bir oda Mescit olarak ibadete açılacaktır.
6. Bu yerlerin gece yatsı namazından önce kapanması da mecbur hale getirilecektir.
Siz ve sizin gibi gavur taklitçisi, dini bozuk kişilere bu yazılı ihtarı yapmayı bir borç biliyoruz. Şayet biz iktidara gelene kadar nedamet getirip kayıtsız şartsız adil düzene uymayı kabul ettiğiniz takdirde sizleri bağışlayıp aramıza alabiliriz. Aksi takdirde bu yukarıda yazılı talimatlara uymayanların işlettikleri sefil ve sefih günah yuvaları yakılıp yıkılacak sahipleri meydanlarda taşlanacaktır.
Eğer bu taşlanma sonrası hayatta kalan olursa onlarıda mahrem yerlerini keserek cezalandıracağımızı bildiririz.
Bilgilerinize.”
***
Bugünlere ne kadar benziyor, değil mi? MSP’den Refah’a, Refah’tan AKP’ye… Ne diyelim, ayranları budur, yarısı sudur. Ekşi yoğurdun ayranı da sası olur. İçilmez.
Bilgilerinize…

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...