23 Nisan 2013 11:34

'İş bırakarak 1 Mayıs'ı kutlama' zamanı

'İş bırakarak 1 Mayıs'ı kutlama' zamanı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çeşitli sanayi havzalarından ve sendikalardan 1 Mayıs çalışmalarıyla ilgili sevindirici hazırlık haberleri geliyor.
Ancak 1 Mayıs’a yaklaştıkça, “1 Mayıs her yerde ve ortak kutlanmalıdır” dileğini yineleyen bazı sendikaların ve siyasi çevrelerin, bu dileğe aykırı, geleneksel alışkanlıklarını sürdürdükleri de gözleniyor.
Örneğin DİSK ve Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar Marmara Bölgesi’ndeki sendika şubelerini İstanbul’a çağırıyor, Memur Sen ise İstanbul’da konfederasyonların “Taksim ısrarı sürüyor” ve “1 Mayıs’ın ruhunun Çanakkale’de olduğu” saçma iddiasıyla “1 Mayıs’ı Çanakkale’de kutlama” kararı alıyor. Ya da kimi sendika şubeleri kendi aralarındaki sen-ben itiş kakışını 1 Mayıs’ı ayrı kutlamaya (Aydın ve Eskişehir’de olduğu gibi) kadar götürüyorlar. Sanki 1 Mayıs bu sendika yöneticilerinin “malıymış” gibi! Ya da TKP, “Taksim fetişizmi yapılıyor” gerekçesiyle Kadıköy için “alan başvurusu” yapıyor.
Yine Taksim Meydanı’nda süren inşaat çalışmaları nedeniyle, fiziki şartlar bakımından “İlla da Taksim” denmesi bir “meydan tartışması”nı da körüklemektedir. Önceki gün “meydanda yapılan kontrol”ün sonuçlarının sağlıklı bir karar için yetip yetmeyeceği de belirsizdir.   
Elbette 1 Mayıs yaklaştıkça, “Bu anlaşmazlıklar çözülür; 1 Mayıs her yerde ve ortak, güçlü bir 1 Mayıs olarak kutlanır”  umudumuzu koruyoruz. Ancak şu da bir gerçek ki, bu ülkede, bu kadar saçma ve bu kadar kıldan tüyden nedenlerle çok ayrı miting, pek çok da ayrı 1 Mayıs kutlaması yapılmıştır. Ama yine umut ediyoruz ki, bunlardan ders çıkarılmış olsun ve 1 Mayıs her yerde, 2013
1 Mayısı kutlamak isteyenlerle birbirine karşı bir güç gösterisi yerine sermaye güçlerine karşı ortak kutlanan bir mücadele günü olarak, onun ruhuna uygun biçimde kutlanır!
Çünkü bir gerçek ki, bir yandan bugün sendikal hareketin ihtiyaçları, öte yandan da Kürt sorununun demokratik yollarla çözümüne ilişkin adımlar atıldığı şu günlerde 1 Mayıs’ın bu barış ve çözüm adımlarının ilerletilmesinin bir dayanağı olabileceği dikkate alındığında, 2013
1 Mayısı’nın işçilerin emekçilerin sermaye ve militarist güçler karşısında birliğinin ifadesi olmasının gereği çok açıktır. Bu yüzden de kıldan tüyden nedenlerle, bırakalım fikir birliğini alanların bile bölünmeye kalkılması; yaygın 1 Mayıs kutlamalarının işçilerin belirli merkezlere taşınmasıyla zayıflatılması girişimlerinin 1 Mayıs’ın ruhuna aykırı olduğu da apaçıktır.
Bu “geleneksel” ve “rutin” 1 Mayıs tartışmaları ve hazırlıkları yanında, yeni güçlerin 1 Mayıs’a katılması için girişimler, 2013 1 Mayısı’nın en önemli özelliği ve özgünlüğü olarak sürmektedir. Gazetemize çeşitli sanayi havzalarından gelen haberler, bu havzalardaki ileri işçi kesimlerinin, özellikle bu bölgelerdeki İşçi Kurultayları’nın ortaya çıkardığı “Kurultay Komiteleri”nin faaliyetleriyle 2013 1 Mayısı ayrı bir öneme sahip olma özelliği kazanmaktadır.
Çoğu patronun, 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasını bile kabul etmediği sanayi havzaları ve OSB’lerde işçiler, “İş bırakarak 1 Mayıs’a katılmak” üzere girişimlerini yoğunlaştırmış bulunuyorlar; bu doğrultuda çağrılar yapıyor,
1 Mayıs’a kitlesel katılım için çalışıyorlar.
Türkiye’nin 2013 1 Mayısı’ndan söz edecek tarihçiler herhalde bu 1 Mayıs’ın en özgün yanının, bu genç işçi kuşağının 1 Mayıs’ı İşçi Sınıfının Birlik Dayanışma ve Mücadele Günü, sınıfın uluslararası bayramı olarak kutlama gayretine özel bir vurgu yapacaklardır.
1 Mayıs’ı yarına taşıyacak olan da “ne alan tartışmaları” ne de şu ya da bu gerekçeyle “ayrı kutlama bölücülükleri” değil bu 1 Mayıs’ı ruhuna uygun kutlamak için girişilen çalışmalardır.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...