15 Ocak 2013 12:22

Afrika’da bir kördüğüm: Mali

Afrika’da bir kördüğüm: Mali

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Fransa, “Mali’deki İslami cihadı durdurmak için” askeri bir müdahale başlattı.
Peki “İslami Cihad” neden başladı ve aslında neler oluyor?
Libya’nın işgali ve Kaddafi’nin devrilmesinden sonra, Libya’dan hemen komşu ülke olan Mali”ye sığınan  Azavadlılar,  Sahra’nın kuzeyindeki kendi doğal topraklarına yerleştiler.  Bu bölge, Mali’nin isyan bölgesiydi ve ordunun düzenlediği operasyonlarda on binlerce insan öldürülmüştü. Libya’dan göçenler, öldürülen kavimdaşlarının intikamını bağımsız bir Azavad devleti kurarak almaya yönelecek kadar hırslı çıktılar. Geçen yılın ocak ayında, Tuareglerle ittifak kuran Ensaruddin ile Tevhid ve Cihad hareketi bölgede hakimiyet sağlayınca, mart ayında Mali ordusu yönetime el koydu. Askeri cunta da isyanı bastırmada başarılı olamayınca, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği, kuzeydeki gruplara yönelik uluslararası askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyine başvurdu ve müdahalenin taşeronluğunu Fransa üstlendi.
Bilindiği gibi Fransa, bölgenin en eski efendisidir ve Afrika’da uçan sinekler dahil her hareketi hâlâ denetim altında tutmayı vazifesi bilmektedir.
Ancak bölgeye yakından ilgi duyanlar yalnızca Fransa değil. Mali’nin komşusu Cezayir, “Uyuşturucu kaçakçılığını önlemek” adı altında topa girmiştir; bir de hiç ilgisi yokmuş gibi dursa da bir biçimde Katar devrededir.
Katar’ın devreye girmesi, “İslami cihadı durdurma” perdesinin arkasındaki gerçeği açıklamaktadır.
Libya Başbakanı Ali Zeydan, Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali ve Cezayir Başbakanı Abdulmalik Selal’ın, bölgede olanların er geç kendilerine de bulaşacağı endişesiyle yaptıkları ortak açıklamada,  ‘‘Mali krizi için siyasi bir çözüm yolunun bulunması gerektiği” belirtilmesine rağmen, Fransa, müdahalede ABD’den lojistik destek alarak hücuma geçmiş bulunuyor. Bu durumda, Mali krizi adı verilerek uluslararası müdahaleye açık hale getirilmiştir. Neden?
Dönelim Katar’a.
İddialar göre Katar Emirliği, bölgede aktif olan İslamcı gruplara mali destek veriyor.
Yorumculara göre Katar’ın gözü sahil petrollerinde. Bu da Katar’la Cezayir’i karşı karşıya getiriyor.
Aynı gerilim, Katar-Moritanya arasındaki ilişkileri de etkiliyor.
Katar’ın bölgedeki faaliyetleri, yalnızca Cezayir ve Moritanya’yı değil, Suriye sorununda çok yakın ittifak içinde olduğu Fransa, ABD, İngiltere ile, Burkina Faso ve Nijer’i de rahatsız ediyor.
Fransız gazeteleri, “Dostumuz Katar Mali’deki İslami Cemaatleri finanse ediyor” başlıklı haberler geçiyorlar. “Dostumuz”, dedikleri Katar’ın, petrole el uzatması onun,  Azavad Milli Kurtuluş Hareketine, Ensar ed- Din Hareketine, Mağrip el-Kaidesine ve Batı Afrika Vahdet ve Cihad Hareketine maddi destek sağladığı iddialarıyla hedefe konulmasına yetiyor.
“Mali Krizi” ve buna emperyalistlerin iştahla müdahale etmesi, Türkiye’nin “derinlemesine” burnunu sokmaya çalıştığı Afrika’nın nasıl bir çelişkiler cehennemi olduğunu gösteren son ve etkileyici bir örnektir.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...