14 Ocak 2013 11:20

Mum ışığında gölge oyunu

Mum ışığında gölge oyunu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

A. Babacan, The Banker isimli mecmuanın Erdem Başçı’yı “yılın merkez bankası başkanı” seçmesinin toplumda yeterince kutlanmamasına kızmış: “Dünya bunu görüyor, olanı biteni görüyor ama muhalefet ve bazı kesimler hâlâ bunu göremiyor” demiş.
***
Hazine, 2012 yılı içerisinde Türkiye’nin kredi notunu düşüren kredi ve derecelendirme kuruluşu Standart&Poors’un (S&P) sözleşmesini uzatmama kararı almış. Anlaşmalı olduğu ikinci kredi kuruluşu olan Moody’s ile anlaşma yenilenmiş. Elenen S&P yerine geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin kredi notunu yükselten Fitch ile sözleşme imzalamış.
***
Bu iki olayın ortak noktası; ikisinde de gerçek gibi görünenin aslında gölgeden ibaret olduğudur.
Bize; iyi, kötü, başarılı, başarısız gibi görünen birçok şey mum ışığında raks eden parmakların yansımasından başka bir şey değil.
***
Bu dünyada herkes herkese ödül verebilir ve hatta hemen hemen herkes de birbirini cezalandırabilir. Ödül veya ceza verenin kişiliğinden bağımsızlaşır bir anda her şey. Örneğin, sinema sanatını aptallaştırma aracına dönüştüren Amerikan sinemacılarının başat kurumunun dağıttığı Oscar ödülleri herkesin merakıdır. Nobel için de benzer şeyler söyleyebiliriz.
Söyleyebiliriz ama meselenin özünü fazla zorlamamak için şimdilik söylemeyelim.
Mesele ödüle ve cezaya döndüğü anda pazarlıklar kızışabilir.
***
İzlanda ve Yunanistan kredi derecelendirme kuruluşlarının nasıl parayla rating sattıklarının en “iyi” iki örneği. İzlanda -düşük ölçeğine rağmen- kredi derecelendirme kurumlarının sürekli yüksek puanlarıyla yıllarca kredi-para çekti ülkesine. Her şey görüntüde güzeldi. Aynı Amerikan sinemasında olduğu gibi…
Oysa görünen şey sadece duvardaki gölge idi. Gölge ise kendini yaratan parmakların izi!
***
Gerçek olanı görünmez kılıp türlü oyunlarla aklımızı çelen gölge, iki biçimde kaybolur; gerçek görünür olur.
Birincisi zifiri karanlıktır. Kriz diyelim adına. Bir anda her şey gerçek değerine döner. Büyük gölgelerin ardındaki küçük parmaklar çırılçıplak kalır. Gölge kaybolur.
İkincisi tam aydınlıktır. Toplumsal bilinç diyelim adına. Aydınlık anı parmağı gösterir, gölgeyi silip atar.
İşte, bugünkü gölge oyununun bizde yarattığı şaşkınlığın sebebi parmakların kıvraklığından ziyade ışığın cılızlığındandır.
Işığımız bol olsun!

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...