15 Aralık 2012 07:50

Mahremiyet ve gösteri

Mahremiyet ve gösteri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kendisini alttan alta bir rontgenci, bir voyeur, arsız bir dikizci olarak sevişen insanlara öylesine güçlü, öylesine şiddetli ve öylesine tehditkar dayatır ki bu iktidarlar ve evet bunu, o denli alttan alta yapar ki, insanlar kendilerini en yalnız ve çoğunlukla sadece bir kişiye açık olarak tasavvur ettikleri bir anda, bir yandan da panopticon’un bir hücresinde ve gözetleme kulesinin görüş alanındaymışcasına kontrollü davranmaya mecbur bulur, utançla karışık bir huzursuzluğun takibinden azad olamaz.

Cinselliğin mahrem bir alan olması noktasındaki ideolojik uzlaşının perdesi iktidar kurumlarının yasak üretme tulumbasının basıncı ile habire açılır ve cinsel hazzın en iyi tanıdığı o huzursuzluk ve suçluluk duyguları yatak odasına dolar.

İşte bu duygulardır ki, din ve devletin cinsellik yaşantısında potansiyel olarak saptayıp yok etme konusunda hemfikir olduğu özgürlük kıvılcımını alev almadan söndürecektir.

İktidarlar için özgürlük bütün kamusal alanlarda denetim altına alındıktan sonra artık sadece cinsel yoldan bulaşan bir hastalık olmuştur.

ISLAK RÜYA

Ahlak, din ve siyasi araçsallaştırma cinselliği mahrem alandan kamuoyu önüne çıkarıp afişe ve deşifre ettikten sonra kuru bir üreme düzeneği olarak geri verir. Cinsellik artık bireyin kabus olarak kaçtığı, bir an önce uyanıp kurulanmak istediği bir ıslak rüyadır.

Muhafazakar ve totaliter kurumların cinsellikle meselesi özgürlükle olan eşzamanlı meselesidir.
İnsanın en özel alanına giren iktidar, böylelikle insanı total kontrolün gerekliliği ve kudreti konusunda ikna edecek, kişiyi bireyleşme imkanlarının imkansızlığına inandıracak ve bedenine el koyduğundan çok daha etkili biçimde onu ruhundan uzaklaşma yoluna sokmuş olacaktır.

Cinsellik alanına ilişkin görece özgür tasavvur ve fikirlere sahip düşünce sistemleri beklendiğinin tersine bu alanı kendi içinde ve etik sınırlar dahilinde değerlendirirken, muhafazakar ve totaliter sistemlerin cinselliği çok daha geniş bir alana yayarak özgürlüğün saf dışı edildiği arsız bir gösteriye dönüştürmesi bundandır.

Özgürlük korkusundan.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...