14 Aralık protestoları
İstanbul merkezli 13 ilde düzenlenen ve aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da bulunduğu 31 kişinin gözaltına alındığı 14 Aralık operasyonu birçok ilde yapılan eylemlerle protesto edildi.

İzmir Adliyesi önünde operasyona tepki gösterenler, adliye binası önünde toplanıp "özgür basın susturulamaz" sloganları attı. Protesto gösterisine katılan Hasan Akdoğan, "Ekrem Dumanlı ve arkadaşları yiğit insanlar. Burada toplananlar da yiğit insanlar. Onlar dışarı çıkana kadar, serbest kalana kadar buradaki bekleyişimiz devam edecek. Bizi kimse yolumuzdan alamaz" dedi.
KONYA'DA ADLİYE ÖNÜNDE 'DEMOKRASİ' NÖBETİ
Konya'da yaklaşık 400 kişi adliye binası bahçesinde 'Demokrasi Nöbeti' tuttu. Sosyal Medya aracılığıyla biraya gelen aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu yaklaşık 400 kişi bu sabah Konya Adliye Sarayı bahçesinde toplanıp, dün yapılan operasyonu protesto etti. Grup, yaklaşık 2.5 saat süren nöbetin ardından sessizce dağıldı.
Şanlıurfa’da, Aktif Eğitimciler Sendikası üyeleri, 14 Aralık Operasyonu'nu protesto etti. Adliye bahçesinde toplanan sendika üyeleri, 'Kendimi ihbar ediyorum’ diyerek savcılığa başvurdu.
Uşak Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, 14 Aralık operasyonu kapsamındaki gözaltına almaları protesto etti. "Özgür Basın Susturulamaz" sloganları atan topluluk adına basın açıklaması yapan Cihan Medya Dağıtım Uşak İl Temsilcisi Mevlüt Öztaş, basına karşı işlenecek suçların anayasal bir suç olduğunu söyledi.
Afyonkarahisar'da Adliye önünde toplanan bir grup, 14 Aralık operasyonunu protesto etti.
Aralarında gazetenin okurlarının da bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca'nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
ADALET SARAYI ÖNÜNDE ‘BASINA ÖZGÜRLÜK’ NÖBETİ
Kayseri Adalet Sarayı önüne gelen gelenler, ‘Basın Özgürlüğü Nöbeti’ başlattı. Adalet Sarayı önünde toplanan gruba destek veren GESİAD Başkanı Hamdi Kınaş, ‘’Haksız yapılan uygulamaları protesto etmek için geldik. Arkadaşlarımızla beraber kendi üslubumuzca demokratik tepkimizi ortaya koymak için geldi. Bir gazetenin baskına uğraması, demokratik bir ülkede hiç kabul edilebilir bir şey değil’’ dedi.
TRABZON'DA ADLİYE ÖNÜNDE '14 ARALIK' EYLEMİ
Trabzon'da 14 Aralık operasyonu kapsamında gözaltına alınanlar için Trabzon Adliyesi önünde protesto eylemi düzenlendi.
Zaman gazetesi ve 'Özgür basına kumpas' yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 500 kişi, 'Özgür basın susturulamaz', 'Özgür basın kalemine sahip çık' sloganları attı. Grup adına konuşan işadamı Ahmet Altuntaş, son gelişmeleri kınadığını söyledi. Grup açıklama ve sloganlar eşliğinde bir süre adliye önünde bekledikten sonra dağıldı.
ÇORUM ADLİYESİ ÖNÜNDE '14 ARALIK' TEPKİSİ
Çorum'da kendilerini 'Zaman Gazetesi okurları' olarak adlandıran bir grup, '14 Aralık Operasyonu'na tepki amacıyla adliye önünde toplandı.
Grup adına açıklama yapan Medya Konseyi Derneği Genel Sekreteri Lokman Erdoğan; "Hiç kimsenin özgür basını susturmaya gücü yetmeyecektir. Bu operasyon sadece Zaman gazetesine değil, demokrasiye yapılmış bir darbe operasyonudur. Bugün iktidarda olanların vermesi gereken asıl hesap 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonudur" dedi.
Erzurum'da, Adalet Sarayı önünde bugün öğlen toplanan kadın ve erkeklerden oluşan grup operasyonu protesto etti. Burada konuşan Zaman Gazetesi il temsilcisi Ersin Demirci ise ülkenin uluslararası arenadaki imajının zedelenmemesini istedi. Toplanan kalabalığın kırıp dökmeden adalet için burada olduğunu vurgulayan Demirci, 3 gün boyunca Kuran'ı Kerim okuyarak basın demokrasi nöbetini tutacaklarını belirtti.
BALIKESİR'DE 14 ARALIK OPERASYONU PROTESTOSU
Balıkesir'de adliye önünde 14 Aralık Operasyonu protesto edildi. Eylemciler adına konuşan Ayşegül Uçman, "2000'li yıllarını yaşayan Türkiye'de demokrasinin temel prensibi olan ifade özgürlüğüne böyle bir müdahalenin yapılmış olmasını ülkem adına bir ayıp olarak kabul ediyorum. Biz sadece insanların düşüncelerini özgürce ifade edebileceği bir ülke istiyoruz" dedi.
Operasyon Yozgat'ta bir grup tarafından protesto edildi; Yozgat'ta Adliye Sarayı önünde toplanan bazı sivil toplum örgütü üyelerine gazetenin okurları da destek verdi. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kalabalık, Adliye Sarayı önünde üzerlerinde 'Bozok diyarının yiğit evladı dik dur', 'Basına darbe', 'Özgür basın susturulamaz', 'Ekrem Abi Onurumuzsun', 'Demokrasiye darbe' yazılarının bulunduğu dövizler taşıdı. Ortak basın açıklamasının ardından grup dağıldı.
ESKİŞEHİR'DE 14 ARALIK OPERASYONUNA TEPKİ
Eskişehir Adliye Sarayı'nın önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, '14 Aralık Operasyonu'nu protesto etti; Grup adına basın açıklamasını gözaltındaki yapımcı Salih Asan'ın avukatı Selamet Şen okudu. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu söyleyen avukat Şen şöyle devam etti; "Yargının işleyişi 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra alt üst olmuştur. Yeni Türkiye adı altında hukuk ve insan hakları çiğnenmektedir. Gelinen noktada ülkemizde bağımsız yargıdan bahsetmek mümkün değildir."
Yapımcı Salih Asan'ın eşi Şengül Asan da konuşmasında eşinin Eskişehir'de gözaltına alınıp İstanbul'a götürüldüğünü belirterek, " Eşimin suçsuzluğuna güveniyorum. İnşallah 3 gün içinde, gözaltı süreci sonuçlandığında sağ salim çıkacağına inanıyorum" dedi.
STV'nin dizi film yapımcılarından Melih Sezgin de "Operasyonu bekliyorduk. Twitter'dan belli olmuştu. Zaten soruşturmanın sonunda belli olacak ki kimsenin bir suçu yok. İfadesi alınanlar da serbest bırakılıyor. Bundan bir şey çıkmayacağını muhtemelen yapanlar da biliyor. 17 Aralık'ın seneyi devriyesi mi denir artık. Bu tarihe denk gelmesi biraz manidar" diye konuştu.
Sivas'ta Adliye Sarayı önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, 14 Aralık Operasyonu'na tepki gösterdi. Grup adına bir açıklama yapan Aktif Eğitim Sen İl Temsilcisi Levent Nergiz şöyle dedi; "Yaşadığımız ülke her geçen gün nefes almanın biraz daha zorlaştığı bir yer haline geliyor. Devlet olarak tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler ile garanti altına alınmış neredeyse bütün temel insan hak ve özgürlükleri ihlale uğruyor. Bütün bu yapılanlar birer utanç vesikası olarak tarihin karanlık sayfalarında yerini alacaktır."
KAHRAMANMARAŞ'TA '14 ARALIK' PROTESTOSU
Kahramanmaraş Adalet Sarayı önünde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, '14 Aralık' operasyonlarını protesto etti. Bir süre alkış ve sloganlarla operasyona tepki gösteren grup adına Zaman Gazetesi Kahramanmaraş Temsilcisi Ahmet Yılmaz "Bugün Türkiye'de demokrasi ve basın özgürlüğü adına çok acı bir gün. Türkiye halkı ve tüm dünya emin olsun ki asla korkuya esir olmayacağız ve zulme boyun eğmeyeceğiz. Zamanı susturamazsınız, zaman susmaz, demokrasiden geriye dönüş yok" dedi.
14 Aralık Operasyonu kapsamında gözaltına alınan gazeteciler için Adana Adliyesi önünde protesto eylemi yapıldı. Ellerinde dövizler ile Adana Adliyesi önüne gelen eylemciler 'Özgür basın susturulamaz', 'Gerçekler zamanla anlaşılır' sloganları attı. Burada basın açıklaması yapan Zaman Gazetesi Adana Bölge Temsilcisi Bilal Öğütçü , Türkiye'de basın özgürlüğünün sert bir düşüş yaşadığını söyledi.
MANİSA ADLİYESİ ÖNÜNDE '14 ARALIK' PROTESTOSU
MANİSA Adliye Sarayı önüne toplanan yüzlerce kişi, 14 Aralık operasyonunu ve gözaltı işlemlerini protesto etti. Demokrasi Nöbeti adı altında düzenlenen etkinliğin gözaltına alınan kişiler serbest bırakılıncaya kadar süreceği belirtildi.
Topluluk adına basın açıklamasını yapan Baro Başkanı Balkız; "Dünya standardında evrensel ölçülere göre bir hukuk devletinde olması gereken üç temel hürriyet vardır. Birincisi, teşebbüs hürriyetidir. Bir hukuk devleti içerisinde herkesin dilediği bir şekilde, dilediği eşitlik dairesi içerisinde hür türlü işi yapma ve yapabilme hürriyetidir. Tabi ki yasal boyutlarda. İş kurma, sanayi, ticaret, hizmet sektörü ve ne olursa olsun. İkinci temel hürriyet, bu ülkede yaşayan insanların inançlarını ve ibadetlerini hiçbir baskı ve tereddüt duymadan kendi kimlikleri, inanç ve düşünceleri ile aktarmaları, yaşamalıdır. Bu inanç ve ibadet hürriyetidir. Eğer üç temel hürriyeti, bünyesinde barındırmayan bir devlet veya hukuk nizamı varsa biz bunları evrensel anlamda objektif bir hukuk devleti olarak nitelendirmemiz mümkün değildir" diye konuştu.
İDRİS BAL EMNİYETE GELDİ
Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı ve Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal gözaltında bulunanlara destek olmak için emniyet müdürlüğüne geldi. Girişte açıklama yapan Bal, operasyonların algı operasyonu olduğunu belirterek, "Ben dün de gözaltındakileri görmek istedim müsaade etmediler. Maalesef polisimiz baskılara boyun eğiyor. Bir milletvekili gözaltında bulunanları görebilmeli. 17 ve 25 Aralık'ta yargının önüne çıkma cesareti olmayanlar, kendine güvenmeyenler, İspanya'da, Almanya'da olduğu gibi yargının önüne çıkmayanlar bu iddiaları algı operasyonu ile örtmeye çalışıyor" dedi.
MÜVEKKİLİME 5 YIL ÖNCE YAZDIĞI BİR YAZI NEDENİYLE SORU SORDULAR
Emniyetteki ifadesinin ardından serbest bırakılan Zaman Gazetesi Yazarı Ahmet Şahin'in avukatı Yusuf Danyal Kılıçalp yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Şu anda sözün ve hukukun bittiği yerdeyiz. Müvekkilimle ilgili suçlama darbe girişimi ve örgüt üyeliği. 2009 yılında Zaman Gazetesi'nde köşesinde 'takiye' ile ilgili bir yazı yazmış. Bu yazıyla ilgili, 'Sayın Fethullah Gülen'in bir sohbetinde 'taşhiye'den bahsediyor. Size bununla ilgili bir talimat mı geldi. Ekrem Dumanlı size bu yazıyla ilgili bir talimat mı verdi?' diye soru soruldu. Yani 79 yaşındaki müvekkilim 5 yıl önce yazdığı, sadece dini içerikli olan 'taşhiye' ile ilgili olmayan bir yazı nedeniyle gözaltına alınmıştır. Bundan başka bir şey yoktur. Müvekkilime isnat edilen suç bu yazıyla Türkiye Cumhuriyetinin egemenliğini yıkmak için ortaya çıkmış bir örgütü üyelik. Şu an müvekkilim serbest kalmıştır ancak bir hukukçu olarak müvekkilime sorulan sorulardan utanıyorum."
ADLİYE ÖNÜNDE 1 SAAT 'BASINA ÖZGÜRLÜK' NÖBETİ
Çanakkale'de, Zaman Gazetesi okuru bir grup, '14 Aralık Operasyonu' ile gözaltıları, Adliye önünde protesto etti. Bir saat boyunca 'basına özgürlük' nöbeti tutan grup, ardından dağıldı.
Grup adına açıklama yapan öğretmen Bilal Korkmaz, "Şu anda ülkemizde sadece basın susturulmuyor, ben susturuluyorum, halk susturuluyor, insanlar susturuluyor. Çünkü basın bizim sesimiz. Bizim duygularımızı anlatan, bizim sesimizi fikirlerimizi anlatan, bizim duygu düşüncemizi anlatan bir organ sadece. Burada susturulmaya çalışılan biziz. Bizim ağzımıza bantlar yapıştırılmaya çalışılıyor. Gazeteye sahip çıkmak; kendi haklarımıza, kendi özgürlüğümüze, kendi duygu düşüncemizi ifade edebilme özgürlüğüne sahip çıkmaktır" diye konuştu.
Gaziantep’te, Adliye önünde toplanan 400 kişilik kalabalık, '14 Aralık Operasyonu'nu protesto etti. Adliye önünde yapılan eylemde dua eden ve operasyonun hukuksuz olduğunu ileri süren grup adına konuşan Zaman Gazetesi Yayın Kurulu avukatı İbrahim Toyaks, temelsiz suçlamalarla gözaltı yapıldığını kaydederek şunları söyledi; "Zaman gazetesinin de aralarında olduğu özgür medya organlarına yönelik baskı ve akreditasyon denilen medya yasaklarından gazetecileri yıldırmaya çalışmaktadır. Hatta basın mensuplarını sınır dışı etmeye, şirketleri de bu yayın organlarına reklam vermemeleri için korkutmaya kadar uzatmakta ve maalesef bu baskı gittikçe artış göstermektedir. Basına yapılan gözaltılar ile halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına müdahale edilmektedir. Değerli basın mensupları Türkiye halkı ve tüm dünya emin olsun bu karanlık dönemin bir gün geride kalacağına ve Türkiye’nin basını tamamen özgür ileri bir demokrasi olacağına inancımız tamdır." Grup, basın açıklamasının ardından dua ederek dağıldı. (DHA)
Evrensel'i Takip Et