06 Aralık 2014 15:14

Ataması yapılamayan öğretmenler: Sayımız bir ülke nüfusu kadar oldu

Öğretmen yetiştiren fakülteleri bitirdikleri halde atamaları yapılmayan öğretmen adayları Bakırköy Meydanı'nda basın açıklaması yaparak atanamayan öğretmenlerin bir ülke kurabilecek sayıya ulaştığını söyledi. Aileleri ile birlikte öğretmen alımına ilişkin politikaları eleştiren öğretmen adayları, Şubat ayında 40 bin öğretmen ataması beklediklerini belirtti.

Paylaş

Farklı zamanlarda çeşitli vesilelerle seslerini duyurarak ataması yapılmayan öğretmenlerin durumlarına dikkat çeken öğretmen adayları bu sefer Bakırköy'de bir araya geldi. Bakırköy Sahil Yolu'nda toplanan bir grup öğretmen adayı ve aileleri, Bakırköy Meydanı'na kadar yürüdü. 'Okuduk okuduk okutamadık' sloganları ile yürüyen öğretmen adayları, 'Öğretmen yalvarmaz, boyun eğmez, el açmaz, ders verir" yazılı pankart taşıdı. Öğretmen adayları ve ailelerine vatandaşlarla da alkışlarla destek verdi.

Meydana kadar yürüyen grup burada durumlarını anlatan mini skeçler sergiledi. Öğretmen adayları ücretli olarak öğretmenlik yapanların sigorta primlerinin 20 gün olarak yatırıldığını, bunun da sağlık hizmeti alamamaları anlamına geldiğini belirtti. Eylemciler adına yapılan basın açıklamasında da hem yaşanan sorunlar hem adayların durumlarına yönelik ifadeler yer aldı. Basın açıklamasını okuyan Aslıhan Bademci, "Atanmayan öğretmen sayısı 330 bini bulmuşken açık öğretime bile bölümler açılıp formasyon verilerek bu sayıda giderek artırılmakta ve öğretmen niteliği düşürülmektedir. Öğretmenlik sadece bilgi aktarmak değil her şeyi ile öğrenciye rehber olabilmektir. Ataması yapılmayan öğretmen sayılarının daha da büyümemesi adına, ataması yapılmayan 330 bin öğretmen varken Ocak ayında 15 bin öğretmen atamasının değil asıl müjdenin Şubat ayında 40 bin branş öğretmenin atamasının yapılması olduğunu düşünüyoruz." dedi.

'330 BİNİ AŞTIK'

Dört yıldır atama bekleyen Çağlayan Sertkaya, atamaları yapılmadığı için Bakan Nabi Avcı'nın kendilerinin öğretmen sıfatı taşımadığını söylediğini, bunun da bütün Türkiye'nin ve velilerin gücüne gittiğini belirtti. Sertkaya, "Üniversiteyi başarı ile bitirdim. Yıllardır bunun çabasını veriyoruz. Evlenip yuva kurmaya teşvik ediliyor insanlar ama inanın çok sıkıntılıyız. İçimizde bulunsanız bizi çok iyi anlarsınız." şeklinde konuştu.

Başka bir öğretmen adayı Ebru Selam ise, öğretmen açığı bulunmadığının savunulması karşısında her ilde neden üniversite açıldığını sordu. Selam, "Beş yıldır atanamadım. Binlerce arkadaşımız var. Biz hatta kendimize bir ülke kurabilecek sayıya ulaştık. 330 bini aştığımızı tahmin ediyoruz. En başta ücretli öğretmen sorunu var. Öğretmen açığı yok deniliyor ama okullarda ücretli öğretmen çalıştırılıyor. Sonra devlet mali duru gerekçe göstererek ücretli öğretmen çalıştırdığını açıklıyor. Eğitim maliyeye feda edilecek bir olgu değil. Madem öğretmen açığı yok her ile neden bir üniversite açılıyor ve bununla övünülüyor. Daha sonra da sokaklarda insanlar 'bizi atayın' diye bağırıyor. İşsizler ordusu yaratmak mı istiyorlar?Amaçları nedir? Biz hakkımızı istiyoruz?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Eyleme katılan öğretmen adaylarının aileleri de çocuklarını yalnız bırakmadı. Kendi çocuğunun da atamasının yapılmadığını söyleyen bir baba, "Bu ülkede bir şeyin sahibi olabilmek için ne yapacaklardı, öğretmen olacaklardı. Öğretmen olup gelecek insanlara eğitim vereceklerdi, güzel insanlar yetiştireceklerdi. Ama ne yaptılar, atamadılar." ifadelerini kullandı. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de 110 okulun 100’üne Eğitim Bir Sen’li müdür atandı

SONRAKİ HABER

Kürtler'e yönelik şiddet Gezi'de tüm topluma patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...