5 Aralık 2014 00:50

İspanya’da tribünler karıştı

Tuğçe Bal TEKİN
Feyyaz Ayhan SEZEN
İspanya

30 Ekim Pazar günü Madrid’de Vicente Calderon stadında oynanan Atletico Madrid -Deportivo maçı öncesi taraftar grupları Frente Atletico ve Riazor Blues arasında çıkan, bunun yanı sıra başka birçok taraftar grubunun da içinde bulunduğu kavgada Francisco Javier  (Jimmy) isimli Deportivo taraftarı hayatını kaybetti, birçok taraftar yaralandı.

BIÇAKLI KAVGA

İspanyol EFE haber ajansı kaynaklarına göre 2 hafta önce Whatsapp aracılığıyla iki taraftar grubu stadyum çevresinde buluşup, silahsız bir kavga için sözleşmişti. Sabah  09.00 sıralarında Madrid Río bölgesinde, Vicente Calderon stadı yakınlarında ağız dalaşıyla başlayan tartışma, 200 taraftarın birbirine ellerindeki şişe, bıçak ve taşlar ile saldırmasıyla devam etti.

Deportivo taraftarı Francisco Javier, kavga sırasında başına ve vücuduna darbeler alarak Manzanares Nehri’ne atıldı. Daha sonra dalgıç birimlerinin yardımıyla çıkarılıp hastaneye kaldırıldı. Kalp durması yanı sıra nehre düşmesi nedeniyle yaşadığı hipotermi yüzünden bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Ayrıca 11 taraftarın yaralandığı olayda, 3 kişinin vücudunda bıçak, üçünün kesik, üçünün hafif yaralanmaları olduğu, bir polisin de parmağının kırıldığı ifade edildi.

HEDEFTE TARAFTAR GRUPLARI VAR

Bunun yanı sıra, polisler Jimmy hakkında tespit edilen son bilgileri paylaştı. Polisin bulgularına göre Jimmy’nin sicilinde 2001-2013 yılları arasında başka tribün gruplarıyla yaşanmış kavgalar vardı ve son gözaltına alınma sebebi de Real Zaragoza taraftarları ile La Coruña’daki bir barda girdiği sözlü sataşmaydı.
Polis, içlerinde Riazor Blues, Frente Atletico, Bukaneros ve Alkor grubu üyelerinin de bulunduğu 24 kişiyi gözaltına aldı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin Jimmy’in ölümünden sorumlu olmadıklarının anlaşıldığı ve serbest bırakıldıkları belirtildi. Polis ve ajanslar stadyum çevresinde incelemeler yaparak, şüphelileri aramaya devam ediyor.

FRENTE ATLETİCO’YA YASAK

Bu olay üzerine maçı iptal etmeyen Atletico Madrid kulübü tepki topladı. Atletico Madrid’in sahibi Gil Marin yaptığı açıklamada Nazi yanlısı Frente Atletico grubunun  Vicente Calderon Stadı’na artık giremeyeceğini açıkladı. Kavgaya karışan herkesin kulüp üyeliğinin iptal edildiğini ve bundan sonra maçlara alınmaması kararı alındığını belirtti. Açıklamada, “Benzer biçimde futbolu alet ederek şiddeti meşrulaştıran grupların ve gelecekte çıkacak yeni oluşumların peşini bırakmayacağız. Kulübümüzün adı kullanılarak hiçbir şiddet, ırkçılık, siyasi ideoloji veya düşmanlık yapılmasına izin vermeyeceğiz“ sözleri yer aldı. Deportivo kulüolaylara karışan kişilerin stada alınmayacağını ve cumartesi günü Malaga ile oynanacak lig maçında biletlerin 1 avro karşılığında satılacağını, Deportivolu taraftarlardan “Topluma örnek olarak spor değerlerine uygun hareket etmelerini” istediğini belirtti.

TARAFTAR GRUPLARINDAN AÇIKLAMA

Deportivo tribün grubu Riazor Blues’un açıklaması:
“Riazor Blues olarak kardeşimiz Jimmy’in ailesine ve bütün yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Aynı zamanda pazar günkü olaylara üyelerimizden kimsenin karışmadığını belirtme ihtiyacını duyuyoruz. Bazıları yaralı olan tutuklu dostlarımıza ve ailelerine olan desteğimizi belirtmek istiyor, gözaltındaki dostlarımızın kısa sürede özgür kalmalarını diliyoruz.  

Rayo Vallecano tribün grubu Bukaneros’un açıklaması:
“Jimmy’nin ailesi başta olmak üzere Riazor Blues, Deportivo taraftarlarının ve bütün tribün gruplarının yaşadığı derin acıyı paylaşıyoruz. Polis teşkilatı tarafından ana akım medyada başlatılan suçlamalara ve karalamalara yönelik dik duracağımızı söylüyoruz. Cevabımız açık ve net; Bukaneros grubundan kimse bu olaylar içinde yer almamıştır. Jimmy’in bütün yakınlarına başsağlığı dileklerimizi yenileyerek bu zor günlerinde yalnız olmadıklarını belirtmek istiyoruz.

Cádiz tribün grubu Brigadas Amarillas’ın açıklaması:
Antifaşist tribün grubu Brigadas Amarillas olarak, 30 Kasım günü yaşamını yitiren Riazor Blues üyesi arkadaşımız için duyduğumuz acı ve üzüntüyü belirtmek isteriz. Ayrıca öldürülmüş arkadaşımızın ailesine saygı göstermeyerek, tutku duyduğumuz futbol etrafında dönen talihsizlikleri sirke dönüştüren her türlü medya organını kınıyoruz. Jimmy hep bizimle!

Xerez tribün grubu Kolectivo Sur’un açıklaması:
Grubumuz, Madrid’de acımasızca katledilen kardeşlerimiz, Riazor Blues üyesi Francisco Javier Romero’nun ailesine ve bütün arkadaşlarına başsağlığı diliyor. Polis birlikleri ve hükümet yanlıları başka durumlarda olduğu gibi, gerçeğin üzerini örtüp sorumluluktan kaçıyor. Medya organlarından da bu sorumsuzluğa alet olmayıp, Jimmy’in acısını yaşadığımız günlerde Jimmy’nin anısına saygı duymalarını ve olayı medyatik bir sirke dönüştürmemelerini rica ediyoruz.

Son olarak, yarın takımımızın oynayacağı karşılaşmada  ilk yarıda stada girmeyeceğimizi 10 numaralı kapıda toplanıp arkadaşımız Jimmy anısına pankartlar bırakacağımızı, ikinci yarıda grup olarak maça katılacağımızı belirtmek isteriz. Bu anı bizimle paylaşmak isteyen herkesi saat 12.00’de toplanmaya davet ediyoruz.

Evrensel'i Takip Et