17 Kasım 2014 17:45

Katliam videosundaki IŞİD'lilerin kimliği aranıyor

IŞİD’in dün yayınladığı katliam videosu batılı istihbarat örgütlerini harekete geçirdi. ABD’li Peter Kassig ve Alevi 18 Suriye askerinin başının kesildiği videoda ‘Cihatçı John’ olarak bilinen IŞİD’li dışındaki militanların yüzlerinin açık olması sonrası istihbarat örgütleri şahısların kimliğini belirlemeye çalışıyor.

Paylaş

IŞİD’in dün yayınladığı katliam videosu batılı istihbarat örgütlerini harekete geçirdi.

ABD’li Peter Kassig ve Alevi 18 Suriye askerinin başının kesildiği videoda ‘Cihatçı John’ olarak bilinen IŞİD’li dışındaki militanların yüzlerinin açık olması sonrası istihbarat örgütleri şahısların kimliğini belirlemeye çalışıyor.

KERRY: IŞİD BİZİ KORKUTMUYOR

Öte yandan videonun yayınlanması sonrası bugün açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “IŞİD’in barbarlıkları bizi korkutmuyor” dedi. Washington D.C.’de konuşan Kerry, “Bu savaş medeniyetle barbarlık arasındadır. IŞİD’i yenilgiye uğratamazsak Ortadoğu için yaşanabilir bir gelecek olmayacak” yorumunda bulundu.

KATLEDİLEN ASKERLER ALEVİ

Halep’e bağlı Dabik’te(aynı zamanda IŞİD'in dergisinin adı) çekilen videoda katledilen Suriye askerlerinin Alevi olduğu belirtiliyordu. Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra'da bulunan, silahlı gruplara yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi(SOHR) de IŞİD'in son videosunda öldürülen 18 Suriyeli asker ve pilotun çoğunun Alevi olduğunu doğruladı.

SOHR, videodaki Suriyeli askerlerin Rakka’ya bağlı Tabka’daki hava üssünden Ağustos ayında esir alındığını ve o zamandan beri örgütün elinde tutulduğunu söyledi.

FRANSIZIN KİMLİĞİ NETLEŞTİ

BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre açıklamada, askerlerin çoğunun Lazkiye ve Tartus kentinden olduğu ancak isimlerinin henüz tespit edilemediği belirtildi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Peter(Abdülrahman) Kassig ve Suriyeli askerlerin başlarının kesildiği videoda, IŞİD militanlarından birinin (manşet fotoğrafta solda) “kuvvetle muhtemel Fransa vatandaşı olduğunu” söyledi.

Bakan Cazeneuve, uzmanların videoyu incelediklerini kaydederek; Paris'in batısından 22 yaşındaki Fransız Maxime Hauchard’ın videodaki kişi olup olmadığını teyit etmeye çalıştıklarını söyledi. Reuters ise, şüphelenilen kişinin 2013 yılının Ağustos ayında Suriye’ye gittiğini yazdı.

Akşam saatlerinde şahsın Maxime Hauchard olduğunun kesinleştiği dile getirildi. Savcı Francois Molins tarafından yapılan açıklamada videoda 1 Fransız vatandaşının daha olduğunun tahmin edildiği ancak henüz netleşmediği için açıklama yapılmadığı belirtildi.

‘EĞER OĞLUMSA AYNISI KENDİNE YAPILMALI’

Militanlardan bir diğerinin ise (fotoğrafta sağda) 20 yaşındaki İngiltere vatandaşı Nasser Muthana olduğu iddia edildi.

Muthana'nın babası videodaki militanın önce oğlu olduğunu söyledi. Fakat daha sonra görüntülerin bulanık olduğunu ve oğlunun yüzünü seçemediğini belirtti.

İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Baba Muthana, videodan bazı görüntülere baktığını belirterek, “Eğer oğlum birine böyle bir şey yaptıysa, aynısı kendisine yapılmalı” dedi.

57 yaşındaki Muthana, sözlerine şöyle devam etti:
“Ben her sıradan baba gibiyim. Görüntülerdekinin oğlum olduğuna inanmak istemiyorum. Ama oğluma çok benziyor.”
Oğlu için bahaneler uydurmayacağını belirten Muthana, “O yetişkin bir insan ve yaptığının bedelini ödemeli” şeklinde konuştu.
Kassig’in ve öldürülen Suriyeli askerlerin ailelerine üzüntülerini ileten Muthana, “Yaptıkları şey insanlık dışı. Bu kişi, benim büyüttüğüm çocuk olamaz. O artık başka biri” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yunan gençliğinin Politeknik direnişi

SONRAKİ HABER

Macaristan'da hükümet karşıtı eylemler sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...