24 Eylül 2014 22:26

Ejderhamın Sevdiği Oyunlar

“Derlemeci-Toplamacı-Oynamacı-Uydurmacı” Melek Özlem Sezer’in Evrensel Çocuk Kitaplığı’na kazandırdığı “Ejderhamın Sevdiği Oyunlar” kitabı eğlenceli diliyle sizi oyunun içine çekiyor. Oyun oynayarak çocuğa edebiyatı sevdirmeyi hedefleyen kitap, hem ailelerin hem de eğitimcilerin çok faydalanacağı bir kaynak olmuş.

Ejderhamın Sevdiği Oyunlar
Paylaş

Züleyha KARAER
ANKARA

“Derlemeci-Toplamacı-Oynamacı-Uydurmacı” Melek Özlem Sezer’in Evrensel Çocuk Kitaplığı’na kazandırdığı “Ejderhamın Sevdiği Oyunlar” kitabı eğlenceli diliyle sizi oyunun içine çekiyor. Oyun oynayarak çocuğa edebiyatı sevdirmeyi hedefleyen kitap, hem ailelerin hem de eğitimcilerin çok faydalanacağı bir kaynak olmuş. Yaratıcı drama, şiir, tekerleme, parmak oyunu, meslek tanıtımı, nesne tanımlamaları gibi birçok kavramı içinde barındıran bu kitap çocuğun hayal dünyasını dil, sosyal, zihin ve ahlak gelişimini destekleyen oyunlar barındırıyor.“Heyy! Huntara Humpata huputu! Kolaysa yakala ejderha kuyruğunu!” gibi eğlenceli tekerlemelerin bulunduğu kitap hem oyunları daha kolay hafızanızda tutmanıza yardımcı oluyor hem de sıkıcı oyun anlatımlarından uzak hoş bir oyun deneyimi sağlıyor.

NESNELERİN ÖZELLİKLERİNİ TANIMA

Sadece eğlenceli oyunların dışında sorularla çocukları düşünmeye sevk eden oyunlar da bulunuyor.

“Çuvalları yarıştırsak diyorum, ama kimlerle? Hımm. Bir düşünelim bakalım, ne konur çuvalın içine? Mercimek? Aman dikkat, yere saçılırlar! Çokçası bir arada durur ama bazıları da, hele rüzgarda toz gibi dağılır.”

Bazen tanıdığımız tekerlemelere rastlıyoruz kitap sayfalarında gezinirken.
“Yağ satarım, bal satarım,
Ustam hasta, ben satarım”

Ev ortamını evdeki nesneleri tanımaya yardımcı oyunlar gözünüze çarpıyor; aileyi ekonomik olarak zorlamadan ev ortamında oyun imkanı sağlayan, ebeveyn çocuk arasındaki iletişimi güçlendirmeye faydalı, çocuğun ev ortamını tanıyıp kendini güvende hissetmesine yardımcı, nesnelerin özelliklerini tanıma ve tarif etmeye olanak sunan oyunlar bulunuyor kitapta.

HEM EĞLENCE HEM AHLAK GELİŞİMİ

Kitap, eğlenerek nasıl ahlak eğitimi verileceğini gösteriyor oyunlarla. Başkalarını taktir etmenin önemi vurgulanıyor, önemli olanın kazanmak olmadığı telkin ediliyor. Kaybetmenin sanıldığı kadar kötü bir şey olmadığı vurgusu da yapılıyor.

“Yarışmalar hep kazanmak üzerine kurulursa, kaybetmeyi nasıl öğrenir insan? Bu bir övme yarışıdır, altta kalan kazanır. Bakalım nasıl konuşuyor bizim ikili? “

YAZMAKTA ZORLANAN ÇOCUKLAR YAŞADI
Kitapta yazı yazmayla ilgili sıkıntısı olan çocuklara sözel yönergelerle motivasyon veren oyunlara da yer  verilmiş. Bu alanda çalışan eğitimcilerin derslerinin daha verimli geçmesini sağlayabilir ve bu konuda problemi olan çocukların daha kolay, eğlenerek yazı yazmayı öğrenmelerine imkan sunabilir.

ÖNCEKİ HABER

Filmekimi’ne geri sayım başladı

SONRAKİ HABER

Sözleşmesi feshedilen asansör firması, Torunlar\'ı suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa