12 Eylül 2014 10:19

Hayat TV'nin frekansı değişti

Türksat 4A, faaliyete geçti. İşte Hayat TV'nin yeni frekans bilgileri...

Hayat TV\'nin frekansı değişti
Paylaş

14 Şubat’ta fırlatılan ve Türkiye’den yayın yapan televizyonların Afrika’nın büyük bölümünde de izlenebilmesini sağlayacak Türksat 4A uydusu, kullanıma hazır hale geldi. Türksat, 14 Temmuz gecesi gerçekleştirilmesi planan TV frekans değişikliğini daha önce ileri bir tarihe ertelediği açıklamıştı. Mevcut ve yeni televizyon ve radyo yayınları, 17 Eylül'ü 18 Eylül'e bağlayan gece yeni uyduya aktarılacak. Hayat Televizyonu dahil birçok kanalın frekansı değişeceği için, izleyicilerin çanak anten ayarı değiştirmeden uydu alıcılarında ayarlama yapması gerekiyor.

AYAR NASIL YAPILACAK?

Yeni Türksat 4A uydusunun, 18 Eylül Pazartesi gecesi yeni frekanslarla yayın vermeye başlamasıyla birlikte yayınları çanak antenleri ile alanlar cihazlarını ayarlamak zorunda kalacak. 42 derece doğu yörüngesine ayarlı çanak antenlerin yönü değiştirilmeyecek ancak, uydu alıcısından kanalların tekrar ayarlanması gerekecek. Turksat A.Ş. halen 429 olan televizyon kanalı sayısının 477’nin üzerine çıkacağını açıkladı.

Kullanıcıların ayarlamalı Türksat Kanal Güncelleme Sistemi (TKGS) ile uyumlu uydu alıcıları yeni frekansları otomatik olarak güncelleyeceği, yüksek çözünürlüklü HD (High-Definition) yayınların ancak uygun cihazlarla mümkün olabileceği belirtildi. Kanalların taratılmasında 11844 MHz frekansı, Dikey V-polarizasyon, 2222 Sembol Oranı, FEC 3/4 veya 11747 MHz frekansı, Yatay H-polarizasyon, 27500 Sembol Oranı ve FEC 5/6 değerlerinin kanal tarama menüsünden girilerek 'Şebeke Taraması' yapılması gerektiği vurgulandı.

Türksat 4A haberleşme uydusu, 42 derece Doğu yörüngesinde (Türksat 2A ve Türksat 3A uyduları ile birlikte) hizmet verecek.

Türksat uydusu üzerinden bir bölümü HD çözünürlüklü yeni yayınlar da devreye girecek. Türksat A.Ş.'nin web sayfasında kanalların hangi frekanslardan yayınını sürdüreceği liste halinde yayınlandı.

HAYAT TV’NİN YENİ FREKANSI

Uydudan yayın yapan kanallardan biri olan Hayat Televizyonu’nun frekansları da 18 Eylül itibariyle değişecek. İşte, Hayat Televizyonu’nun yeni frekans bilgileri:

Frekans: 12523

Polarizasyon: Dikey (V)

Sembol Oranı: 22500

FEC: 2/3

HAYAT TELEVİZYONU'NU NASIL İZLEYEBİLİRSİNİZ?

a) UYDU :

Ana menüye girebilmek için ; uzaktan kumandanızda ‘Menü’ veya ’ setup ’ yazan düğmeye basınız .

Uydu alıcısı marka modeline göre; ‘Kanal Arama’, ‘Kanal Ekleme” gibi menülerden hangisi beliriyor ise yukarı-aşağı tuşlarıyla “Ok”a basınız.

Açılan pencerede yine uydu alıcısının marka modeline göre; ‘Alış Frekansı’ ‘Uydu Frekansı’ seçeneklerinden biri belirecektir. Yukarı-aşağı tuşlarıyla o seçeneğin üstüne gelip kumandada bulunan rakam tuşlarını kullanarak ‘12523’ değerini girin.

Yine aynı pencerede ‘Sembol Oranı’ olacaktır. Yukarı-aşağı tuşlarıyla o seçeneğin üstüne gelip ‘22500’ girin.

Yine aynı pencerede bulunan ‘POL’ şeklinde bir yazının üstüne gelip sonra sağ-sol ok tuşlarıyla ‘V ’ ya da ‘Dikey’ olacak şekilde değiştirin.

Yine aynı yerde bulunan ‘FEC’ değerini değiştirmek için yukarı-aşağı tuşlarını kullanarak o seçeneğin üstüne gelip sonra sağ-sol ok tuşlarıyla ‘2/3’ girin. 

'Ok' ya da 'Tara' vb. butonla tarayıp kanalı ekleyin

b) D-SMART

Yukarıdaki adımlara oldukça benzer şekilde:

ayarlar->kanalları düzenle->kanal ekle->

uydu:türksat

tarama modu:şifresiz

transponder:user

frekans:12523

sembol oranı:22500

fec:2/3

kırmızı tuşa basıp kanal taraması yapın.

sarı tuşa basıp kanalları kaydedin.

www.hayattv.net

ÖNCEKİ HABER

Halit Akçatepe taburcu oldu

SONRAKİ HABER

12 Eylül\'ün yıl dönümünde Gazi\'de sıkıyönetim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...