10 Eylül 2014 06:00

Kadıköy boğası 150 yaşında

Kadıköy’ün simgesi haline gelen, Kadıköy’e gelenlerin, mutlaka adres tariflerinde yer alan, kimi zaman fotoğraf çektirmek için sırtını verip kucakladığı, kimi zaman da sevdikleriyle buluşma noktası olarak kullandığı Altıyol’daki Tarihi Boğa Heykeli 150 yaşında.

Kadıköy boğası 150 yaşında
Paylaş

Kadıköy’ün simgesi haline gelen, Kadıköy’e gelenlerin, mutlaka adres tariflerinde yer alan, kimi zaman fotoğraf çektirmek için sırtını verip kucakladığı, kimi zaman da sevdikleriyle buluşma noktası olarak kullandığı Altıyol’daki Tarihi  Boğa Heykeli 150 yaşında.

1864 Yılında Sultan Abdülaziz tarafından Sanatçı Rouillar’da Paris’te yaptırılan ve orijinal adı “Dövüşen Boğa” olan Kadıköy’ün Boğa Heykeli,  uzun yıllar çeşitli noktaları dolaştıktan sonra Altıyol’a konuldu ve Kadıköy ile özdeşleşti.

1950’lilerin ortasında Boğa Heykeli bir ara yeni açılan Hilton Oteli’nin Harbiye giri-şine konduysa da eski mekanı olan Lütfi Kırdar’a geri getirildi ve 1970’e kadar da burada kaldı. 1971’de heykel, günümüzde Kadıköy Belediyesi Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi olarak hizmet veren Kadıköy Şehremaneti binasının önüne geti-rildi. Paris’ten İstanbul’a birkaç ayda gelen Boğa Heykeli’nin 150 yıllık İstanbul turu 1987 yılında Kadıköy Altıyol’da son buldu. Yeni yerine hemen alışan Boğa, kısa sürede Kadıköy’ün en önemli sembollerinden birine dönüştü.

BAŞKA BİR HİKAYE

Fransa-Almanya sınırında bulunan Alsace-Lorraine bölgesi, kömür rezervleri sebebiyle, Sanayi Devrimi sonrasında iki ülke arasında sürekli savaş sebebi olmaktadır. 1860'larda Fransızların aldığı son zafer sonrasında, zaferin anısına buraya bir Boğa Heykeli yapılır. Lakin kısa süre Almanlar bölgeyi tekrar işgal eder ve Heykeli Berlin'e götürürler. 50 yıl sonra, I. Dünya Savaşı başlayınca, Prusya Kralı Kaiser II. Wilhelm, heykeli dönemin Osmanlı Harp Nazırı Enver Paşa'ya gönderir ve Enver Paşa da heykeli o dönem ikamet ettiği Beylerbeyi Sarayı'na yerleştirir. (HABER MERKEZİ)

1950'lilerin ortasında Boğa Heykeli bir ara yeni açılan Hilton Oteli'nin Harbiye Girişine konduysa da, şimdiki adı  Lütfi Kırdar olan Spor ve Sergi Sarayına geri getirilir ve 1970'e kadar da burada kalır.  (Pozda çantaya dikkat)

Uzun süre gözlerden uzak kalan Boğa Heykeli, 1940'ların sonunda Lütfi Kırdar Spor ve Sergi Sarayı'nın önünde tekrar ortaya çıkar.

1971'de heykel, günümüzde Kadıköy Belediyesi Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi olarak hizmet veren Kadıköy Şehremaneti binasının önüne getirilir. (Park ve Bahçeler ekipleri heykelin etrafını düzenlerken)

Kadıköylüler, soğuk geçen kışlarda Boğa'ya  elleriyle diktikleri hırka, çorap ve bereleri giydirdikleri gibi kimi zaman da kürsü olarak kullanıyor...

ÖNCEKİ HABER

Ağrı’da 2 işçi bodrum katında sıkıştı

SONRAKİ HABER

Erdoğan hakkında açılan \'Ucube\' davası görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...