19 Temmuz 2014 14:36

Kapıkaya Kanyonu

Adana deyince Çukurova akla gelir. Dünyanın sayılı verimli ovalardan biridir Çukurova…

Paylaş

Halil İMREK
Adana


Adana deyince Çukurova akla gelir. Dünyanın sayılı verimli ovalardan biridir Çukurova…
120 kilometre uzunlukta ve 100 kilometresi verimli olan bir ova.
Adana; Seyhan, Ceyhan nehirlerinin aktığı bu ovada güneşin, toprağın ve suyun bol olduğu bir kentin adıdır.
Ancak Adana’da, Çukurova’nın dışında dağlık bir coğrafya da bulunmaktadır.
Aladağ, Karaisalı, Kozan, Pozantı, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli gibi bir çok ilçesi dağlık bölgededir.  Çukurova’yı doğudan Amanoslar, Kuzey ile Batıdan Toros Dağları kuşatmıştır.
Adana dağcılık açısından oldukça elverişli koşullara sahip. Adana merkezinden bir saatlik yolculuk sonrası birçok dağ yürüyüşü yapılacak rotalara ulaşılır.
Dağ yürüyüşü dışında aynı zamanda Karaisalı taraflarındaki Kapıkaya Kanyonu’nu görmeye değer.

ADANALILAR HABERSİZ
Adana Kapıkaya Kanyonu, Türkiye’nin gezmeye görmeye değer yerlerinden biri. Kapıkaya Kanyonu,  Adana iline bağlı Karaisalı ilçesinde.
Bu kanyon aynı zamanda meşhur Varda Köprüsü’ne (Alman Köprüsü) yakın.
Çok az Adanalı Kapıkaya Kanyonu’ndan haberdar. Kapıkaya Kanyonu, Karaisalı ilçesinin batısında yer alıyor. Uzun bir kanyon ve nehir boyunca keyifli bir yürüyüş güzergahına sahip.
Kanyonun doğal güzelliği görülmeye değer. Günün birinde yolunuz Karaisalı’ya düşerse mutlaka Kapıkaya Kanyonu’nu görmenizi isterim. Ancak görmek yeterli değil. 7 bin 250 metre yürüyüş güzergahını tamamlamak gerek. Bunun için de hazırlıklı gitmekte fayda var. Piknik yapacak noktaları, suya girecek alanlar mevcut.

KAPIKAYA KANYONU’NA NASIL GİDİLİR?
Haftasonunu değerlendirmek için harika bir yer olan Kapıkaya Kanyonu, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta.
 20 kilometre uzunluktaki Kanyon’un,  7 kilometresi yürüyüşe açık hale getirilmiş. Kanyonun etrafı zakkum, çınar  ve çam ağaçları ile çevrili.
Suyun yardığını tahmin ettiğimiz dağ da başka muhteşem bir görüntü oluşturuyor.
Karaisalı Belediyesi, Kapıkaya Kanyonu yürüyüş parkurunu 16 metrelik köprü ile bağladı. Suya batmadan, atlamadan, zıplamadan Yerköprü piknik alanından yürüyüşe başlayanlar, muhteşem bir manzara eşliğinde Kapıkaya Kanyonu’na ulaşabilecek. Kapıkaya Kanyonu’nda doğaseverler için bir dinlenme alanı oluşturulmuş. Kanyonun ortasında şelaleyi karşıdan gören bir ahşap bina yapıldı.
Bina misafirlerin ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış. Kanyonun içine doğaseverlerin yürüyüş sırasında uçuruma düşmemeleri için dört yüz metre boyunca güvenlik amaçlı olarak korkuluk yapıldı. Kanyonda bazı kesimlerde daralan yol, doğal yapıya zarar verilmeden genişletildi. Üç dört metrelik köprülerle yürüyüş daha güvenli ve kolay kılındı.

ÖNCEKİ HABER

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Yeni Akit\'ten faşizm propagandası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...