19.07.2014 20:36

Kapıkaya Kanyonu

Adana deyince Çukurova akla gelir. Dünyanın sayılı verimli ovalardan biridir Çukurova…

Halil İMREK
Adana


Adana deyince Çukurova akla gelir. Dünyanın sayılı verimli ovalardan biridir Çukurova…
120 kilometre uzunlukta ve 100 kilometresi verimli olan bir ova.
Adana; Seyhan, Ceyhan nehirlerinin aktığı bu ovada güneşin, toprağın ve suyun bol olduğu bir kentin adıdır.
Ancak Adana’da, Çukurova’nın dışında dağlık bir coğrafya da bulunmaktadır.
Aladağ, Karaisalı, Kozan, Pozantı, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli gibi bir çok ilçesi dağlık bölgededir.  Çukurova’yı doğudan Amanoslar, Kuzey ile Batıdan Toros Dağları kuşatmıştır.
Adana dağcılık açısından oldukça elverişli koşullara sahip. Adana merkezinden bir saatlik yolculuk sonrası birçok dağ yürüyüşü yapılacak rotalara ulaşılır.
Dağ yürüyüşü dışında aynı zamanda Karaisalı taraflarındaki Kapıkaya Kanyonu’nu görmeye değer.

ADANALILAR HABERSİZ
Adana Kapıkaya Kanyonu, Türkiye’nin gezmeye görmeye değer yerlerinden biri. Kapıkaya Kanyonu,  Adana iline bağlı Karaisalı ilçesinde.
Bu kanyon aynı zamanda meşhur Varda Köprüsü’ne (Alman Köprüsü) yakın.
Çok az Adanalı Kapıkaya Kanyonu’ndan haberdar. Kapıkaya Kanyonu, Karaisalı ilçesinin batısında yer alıyor. Uzun bir kanyon ve nehir boyunca keyifli bir yürüyüş güzergahına sahip.
Kanyonun doğal güzelliği görülmeye değer. Günün birinde yolunuz Karaisalı’ya düşerse mutlaka Kapıkaya Kanyonu’nu görmenizi isterim. Ancak görmek yeterli değil. 7 bin 250 metre yürüyüş güzergahını tamamlamak gerek. Bunun için de hazırlıklı gitmekte fayda var. Piknik yapacak noktaları, suya girecek alanlar mevcut.

KAPIKAYA KANYONU’NA NASIL GİDİLİR?
Haftasonunu değerlendirmek için harika bir yer olan Kapıkaya Kanyonu, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta.
 20 kilometre uzunluktaki Kanyon’un,  7 kilometresi yürüyüşe açık hale getirilmiş. Kanyonun etrafı zakkum, çınar  ve çam ağaçları ile çevrili.
Suyun yardığını tahmin ettiğimiz dağ da başka muhteşem bir görüntü oluşturuyor.
Karaisalı Belediyesi, Kapıkaya Kanyonu yürüyüş parkurunu 16 metrelik köprü ile bağladı. Suya batmadan, atlamadan, zıplamadan Yerköprü piknik alanından yürüyüşe başlayanlar, muhteşem bir manzara eşliğinde Kapıkaya Kanyonu’na ulaşabilecek. Kapıkaya Kanyonu’nda doğaseverler için bir dinlenme alanı oluşturulmuş. Kanyonun ortasında şelaleyi karşıdan gören bir ahşap bina yapıldı.
Bina misafirlerin ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış. Kanyonun içine doğaseverlerin yürüyüş sırasında uçuruma düşmemeleri için dört yüz metre boyunca güvenlik amaçlı olarak korkuluk yapıldı. Kanyonda bazı kesimlerde daralan yol, doğal yapıya zarar verilmeden genişletildi. Üç dört metrelik köprülerle yürüyüş daha güvenli ve kolay kılındı.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
31.01.2026 02:36

NASA Artemis fırlatışını erteledi

NASA, Ay’a dönüş programı Artemis kapsamında planlanan mürettebatlı fırlatılışı, Florida’daki dondurucu soğuklar nedeniyle erteledi. Görevin en erken 8 Şubat’ta yapılabileceği açıklandı.

NASA Artemis fırlatışını erteledi

Fotoğraf: NASA

01.02.2026 18:07

Kobanê için toplanan 25 TIR'lık yardım üç gündür bekletiliyor: Acilen bu kapıların açılması lazım

Diyarbakır’dan Kobanê’ye gönderilmek istenen su, gıda ve temel yaşam malzemeleri taşıyan 25 yardım TIR’ı, üç gündür bir dinleme tesisinde bekletilirken, DEM Parti ve sivil toplum temsilcileri geçiş izni verilmesi için nöbetini sürdürüyor.

Kobanê için toplanan 25 TIR'lık yardım üç gündür bekletiliyor: Acilen bu kapıların açılması lazım
01.02.2026 00:33

Çiğli Emek ve Demokrasi Güçleri: Savaşa karşı barış demeye devam edeceğiz

İzmir Çiğli’de Emek ve Demokrasi Güçleri, Suriye’de Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etti. DEM Parti İlçe Başkanı Aynur Çelik, hedefin Kürtler kadar Rojava’daki özgür, demokratik ve kadın kazanımlarına dayalı yaşam olduğunu vurguladı.

Çiğli Emek ve Demokrasi Güçleri: Savaşa karşı barış demeye devam edeceğiz

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!