17 Temmuz 2014 12:01

WikiLeaks sorumluları ölümle tehdit ediliyor

Wikileaks’in Kurucusu Julian Assange’ın duruşmasını izlemek amacıyla Stockholm’e gelen WikiLeaks Sözcüsü Kristinn Hrafnsson, ABD üst düzey yetkilileri tarafından, yargılanmak istediklerini ve ölüm tehditleri aldıklarını açıkladı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Stockholm

Wikileaks’in Kurucusu Julian Assange’ın duruşmasını izlemek amacıyla Stockholm’e gelen WikiLeaks Sözcüsü Kristinn Hrafnsson, ABD üst düzey yetkilileri tarafından, yargılanmak istediklerini ve ölüm tehditleri aldıklarını açıkladı.
İsveç’te yayımlanan Dagens Nyheter gazetesi muhabirinin sorularını cevaplayan Hrafnsson, Stockholm’deki mahkemenin Assange’ın tutukluluğunu kaldırması durumunda politik iltica talebinin kabul edildiği Ekvador’a gideceğini söyledi.
“En üst düzeydeki ABD görevlilerinin yargılanmamızı talep ettiklerini gördük. Ölüm tehditleri aldık. Ancak her zaman işimizi yapmayı sürdürdük”  diyen Hrafnsson, sorumluları olan Assange’ın özgürce hareket edememesinin örgütlerini etkilediğini ve kendilerinin Assange’ı davası üzerinde yoğunlaşmak durumunda kaldıklarını belirtti.
Assange’ın yakalanmasından hemen sonra WikiLeaks içinde onu görevden almak isteyenlerin olduğunu ama bunların ayrıldıklarını ve Assange’ın İngiltere’deki Ekvador Büyükelçiliğinden kuruluşlarını yönettiğini söyledi.

MAHKEME ASSANGE’IN SERBEST BIRAKILMASI TALEBİNİ REDDETTİ
Assange’ın avukatları bundan bir süre önce Stockholm İlk Mahkemesine başvurarak Assange  hakkındaki tutuklama kararının insancıl olmadığını ve savcıların Londra’da ifadesini alabileceğini belirterek tutukluluk kararının kaldırılmasını istemişlerdi.
Savcı, Assange’ın Ekvador Büyükelçiliğinde barınmasının kendi tercihi olduğunu öne sürerek tutukluluk halinin devamını istedi. Savcının talebini yerinde bulan mahkeme koşullarda önemli bir değişiklik olmadığını belirterek Assange hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını reddetti.
Assange’ı cinsel taciz ve tecavüzle suçlayan kadınların avukatı Cleas Borgström, Assange’ın muhtemel bir suçtan zanlı olduğunu, Ekvador Büyükelçiliğine saklanarak İsveç adaletinden kaçamayacağını söylerken, Assange’ın avukatları bir üst mahkemede ele alınması için karara itiraz edeceklerini açıkladılar.
Assange’nin avukatlarından Per E Samuelsson, mahkemenin kararıyla hayal kırıklığına uğradığını, müvekkilinin ABD’ye iade edilmekten korktuğu için Ekvador Büyükelçiliğinde kalmaya devam edeceğini söyledi.
İngiliz Polisi Cliff Elam, Dagens Nyheter’e yaptığı açıklamada  tutukluluk halinin İsveç mahkemesi tarafından kaldırılması durumunda kefalet ücretini ödemediği için Assange’ı göz altına alacaklarını söyledi. Elam, Westminster Magistares Mahkemesinin İngiltere’de tahliye edildikten sonra 20 bin sterlin kefalet ücretini ödemediği için Assange hakkında tutuklama kararı verdiğini belirtiyor.
WikiLeaks’in Kurucusu Assange 2010 yılında İsveç’e yaptığı bir ziyaret sırasında iki kadın tarafından cinsel taciz ve tecavüzle suçlandığı için tutuklanmış, serbest bırakılmasından sonra da gizlice İsveç’i terk ederek İngiltere’ye geçmişti.  İsveç’i kendisine komplo kurmakla suçlayan Assange, ABD ile yakın ilişkileri bulunan İsveç Hükümetinin kendisini ABD’ye iade etmesinden korktuğu için İsveç’ten ayrılmak zorunda kaldığını söylemişti.
İngiltere’de tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra Ekvador Büyükelçiliğine sığınan ve Ekvador’a iltica talebi kabul edilen Assange iki yıldan bu yana büyükelçilik binasında yaşamını sürdürüyor.




 

ÖNCEKİ HABER

‘Yetersiz ÇED raporu bile Akkuyu’ya nükleer yapmayın diyor’

SONRAKİ HABER

Dink davasında bozmaya karşı yine karar çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...