13 Temmuz 2014 17:47

Okullarda garip birşey oluyor

Güven Sak Türkiye’nin en köklü kolejlerinden birisinde okuduğu için garipsediği tek şey yabancı dil eğitimindeki boşluk oluyor. Ancak bugünkü müfredat yüzünden milyonlarca öğrenci fizik, kimya, matematik, edebiyat, tarih gibi temel bilimleri de sevememekte hatta nefret etmektedir

Okullarda garip birşey oluyor
Paylaş

Ozan Özgün Çördük
Pamukkale Üniversitesi
Denizli


Radikal yazarı, İktisat Profesörü Güven Sak geçtiğimiz ay yazdığı bir köşe yazısında eğitim sistemimizden bahsederek; ‘Okullarda garip bir şey oluyor’ demişti. Yazının odağını ülkemizdeki yabancı dil eğitimine oturtan Sak, mevcut eğitimde öğrencilerin isteyerek değil zoraki yer aldıklarını ve bu yüzden de yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olamadıklarını dile getiriyor. Şüphesiz bu etkili bir yanıdır işin ama aslında kılavuza gerek bırakmayacak kadar net görünen sebepler de var, bunlar ‘garip’ olamayacak kadar bellidir. Güven Sak’ın yazısını biraz hatırlayarak devam edelim:
KİMİN İHTİYACI
Güven Sak, 9 Mayıs tarihli yazısının ilk paragrafında bir çalışmadan söz ediyor. Bu çalışma İngilizce eğitime olan ihtiyacı belirleyecekmiş! Peki bu İngilizce’ye esasta kimin ihtiyacı var? Çocukların mı yoksa kar güdüsüyle hareketlerine karar veren sermayedarların mı? Bu sorunun cevabını kendisi yazısında bir anısını paylaşarak belirtmiş; ‘Geçenlerde Doğu Kudüs’te ikamet eden Filistinli bir iş adamı ile birlikte Prag’dan İstanbul’a uçuyorduk. Yolda bana “Prag’da bir şey dikkatini çekti mi?​” diye sordu. Ben acaba hangisi diye düşünürken, “Herkes son derece iyi İngilizce konuşuyordu. Sen bu toplantıyı Türkiye’de yapsaydın hepimizde bir iletişim sorunu olurdu. Ben Türkiye ile Filistin arasında ticaret yapıyorum ancak muhataplarımla ancak tercüman aracılığı ile konuşabiliyorum. İkimiz de tercümanlara yaptığımız iş üzerinden %5 pay ödüyoruz. Bunun ekonomimiz üzerinde ne kadar büyük bir yük olduğunun farkında değil misiniz?​” dedi.’
ESAS GARİP OLAN
Elbette her genç bakımından yabancı dil öğrenmek faydalıdır ve yeryüzünde kültür alışverişinin en temel iletişim yolunu oluşturur. Ancak Güven Sak’ın anısında da belirttiği gibi, mevcut eğitim sistemi patronların daha fazla kar elde etmeleri amacıyla yabancı dil eğitimi vermektedir. Üstüne müfredatın biriken ezberciliği de katılınca elbette öğrenciler için dil öğrenmek bir zenginlikten çok külfet olacaktır.
Sonuç olarak;
Elbette Güven Sak’ın kendisi Türkiye’nin en köklü kolejlerinden birisinde okuduğu için onun garipsediği tek şey yabancı dil eğitimindeki boşluk oluyor. Ancak bugünkü MEB müfredatı yüzünden milyonlarca öğrenci fizik, kimya, matematik, edebiyat ve tarih gibi temel bilimleri de sevememekte hatta nefret etmektedir.
İşte bu yüzden okullarda olan esas garip şey, Güven Sak’ın savunduğu sistemin her alanda yarattığı derin antagonizmadır. Savunduğu sistemi sadece ekonomik anlamda yani pozitif iktisatçı bakışıyla değil, yaşamın her alanından değerlendirmesini öneriyoruz kendisine. Böylece olayları daha insan ve yaşam temelli değerlendirebilir, sorularının cevabını bulabilir.


 OKULLARDA NELER OLUYOR?
Ülkemizde eğitim kalitesini yükseltmek için birçok şey deneniyor, bunlardan bir tanesi de FATİH projesi; Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi. Bu proje kapsamında her öğrenciye tablet, her sınıfa bir akıllı tahta verilmesi planlandı ve ihaleler yapıldı. Devlet bütçesinden milyarların akıtıldığı bu proje teknolojiyle eğitimi buluşturma reklamı yapan AKP’nin son yıllardaki en temel eğitim argümanını oluşturdu. Projenin gerçek amacı neo-liberal politikalarda çok sık gözlemlenen bir şey, yani devlet eliyle bazı şirketleri ya da tröstleri ekonomik anlamda güçlendirmek. Zira eğitimi bilimsel kılma hedefinde olan bir hükümetin atacağı ilk adım okullarda fen laboratuarlarını aktif hale getirmek, deneye ve gözleme dayalı bir müfredatı eğitim fakültelerinden başlayarak güncellemektir. Ki bu, devlet bütçesinden milyarları gerektirmemektedir. Ancak patronlar için, patronların istediği iş gücünü yetiştirmekle mükellef olmuş bir hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bugünkünden başka bir sistemi öngörmesi mümkün olmayacaktır.

ÖNCEKİ HABER

Tekstil

SONRAKİ HABER

Memurun yüzde 93’ünün kredi borcu var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...